Gazze paylaşımı sonrası kovulan Meta mühendisi şirketi mahkemeye verdi

Gazze paylaşımı sonrası kovulan Meta mühendisi şirketi mahkemeye verdi

Meta'nın eski bir çalışanı, Gazze içeriğinin kullanımı nedeniyle işten çıkarıldığını söyleyerek şirkete dava açtı.

A+A-

Eski bir Meta mühendisi Salı günü açtığı davada, Meta'nın kendisini Filistinlilerin Instagram paylaşımlarının bastırılmasına neden olan hataların düzeltilmesine yardımcı olmaya çalıştığı için kovduğunu iddia ederek, şirketi Gazze'deki savaşla ilgili içeriği ele alırken önyargılı davranmakla suçladı.

2021'den bu yana Meta'nın makine öğrenimi ekibinde yer alan Filistin asıllı Amerikalı mühendis Ferras Hamad, Şubat ayında işten çıkarılması nedeniyle Kaliforniya eyalet mahkemesinde sosyal medya devine ayrımcılık, haksız fesih ve diğer yanlış davranışlar nedeniyle dava açtı.

Hamad şikayet dilekçesinde Meta'yı Filistinlilere karşı önyargılı davranmakla suçlayarak, şirketin Gazze'deki akrabalarının ölümünden bahseden şirket içi çalışan yazışmalarını sildiğini ve Filistin bayrağı emojisi kullanımlarına ilişkin soruşturmalar yürüttüğünü söyledi.

Davaya göre şirket, benzer bağlamlarda İsrail veya Ukrayna bayrağı emojileri yayınlayan çalışanlar için böyle bir soruşturma başlatmadı.

Hamad'ın iddiaları, insan hakları gruplarının Meta'nın platformlarında İsrail ve Filistin toprakları hakkında yayınlanan içeriği denetleme performansına yönelik uzun süredir devam eden eleştirilerini yansıtıyor ve şirketin 2021'de yaptırdığı harici bir soruşturmayı da içeriyor.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırarak 1.200 kişiyi öldürmesi ve İsrail rakamlarına göre 250'den fazla kişiyi rehin almasının ardından Gazze'de çatışma patlak verdi. İsrail buna karşılık olarak Gazze'de, Gazze sağlık yetkililerine göre 36,000'den fazla insanın ölümüne neden olan ve insani bir krizi tetikleyen bir saldırı başlattı.

Geçen yıl savaşın patlak vermesinden bu yana şirket, savaşın ortasında yaşayan Filistinlilere destek ifadelerini bastırdığı suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.

Yaklaşık 200 Meta çalışanı bu yılın başlarında İcra Kurulu Başkanı Mark Zuckerberg ve diğer liderlere yazdıkları açık mektupta benzer endişelerini dile getirmişti.

Hamad, işten çıkarılmasının Aralık ayında şirketin platformlarındaki ciddi sorunları gidermek için tasarlanan ve Meta'da SEV ya da "site problem kaydı" olarak bilinen bir acil durum prosedürünü içeren bir olaydan kaynaklandığını söyledi.

Şikayete göre, Filistinli Instagram kullanıcıları tarafından yayınlanan içeriklere getirilen kısıtlamalarla ilgili bir SEV'in ele alınmasında, gönderilerin aramalarda ve akışlarda görünmesini engelleyen prosedürel düzensizlikler kaydedilmişti..

Şikayete göre bir vakada, Filistinli foto muhabiri Motaz Azaiza tarafından yayınlanan kısa bir videonun Gazze'de yıkılmış bir binayı göstermesine rağmen pornografik olarak yanlış sınıflandırıldığını tespit etti.

Hamad, daha önce İsrail, Gazze ve Ukrayna ile ilgili olanlar da dahil olmak üzere benzer hassas SEV'ler üzerinde çalışmış olmasına rağmen, diğer çalışanlardan SEV'in durumu ve çözülmesine yardımcı olmaya yetkili olup olmadığı konusunda çelişkili yönlendirmeler aldığını söyledi. Yöneticisinin daha sonra SEV'in kendi iş fonksiyonunun bir parçası olduğunu yazılı olarak teyit ettiğini söyledi.

Bir sonraki ay, bir Meta temsilcisinin kendisine bir soruşturmanın konusu olduğunu söylemesinin ardından, Hamad bir iç ayrımcılık şikayetinde bulundu ve günler sonra işten çıkarıldı.

Hamad, Meta'nın kendisine, çalışanların kişisel olarak tanıdıkları kişilerin hesaplarıyla ilgili konularda çalışmasını yasaklayan bir politikayı ihlal ettiği için kovulduğunu söylediğini belirtti ve fotojurnalist Azaiza'ya atıfta bulundu. Hamad, Azaiza ile kişisel bir bağlantısı olmadığını söyledi.
 

İlgili Haberler