Geçtiğimiz hafta 2600 doların üzerinde tutunan altında beklentiler neler
Geçtiğimiz haftaya düzeltmeye yönelik bir düşüşle başlayan altın fiyatları, önemli destek seviyelerinin üzerinde tutunmayı başardı. Bu haftanın beklentileri neler?
- Altın geçtiğimiz hafta biraz düştü ancak 2.600 doların üzerinde tutunmayı başardı. Teknik görünüm, satıcıların daha derin bir düzeltmeye girmek konusunda isteksiz olduğunu gösteriyor. Yatırımcılar önümüzdeki hafta Çin'den gelecek makroekonomik verileri yakından takip edecek.
- Altın haftanın ilk yarısında keskin bir düşüş yaşadı ancak 2.600 dolara yaklaştıktan sonra toparlandı. Yatırımcılar bu hafta Çin'den gelecek makroekonomik verileri dikkatle incelerken jeopolitik gelişmeleri yakından takip edecek.
Altın sınırlı bir düzeltmeye gidiyor
Altın haftanın başında biraz düştü ve önceki Cuma günü iyimser Eylül istihdam verilerinin olumlu etkisi doların değeri üzerinde hissedilmeye devam ederken Pazartesi günü düşüşle kapandı. Bu arada, jeopolitik gerginlikler yüksek kalsa da İsrail'in İran'a misilleme yanıtını düşünmek için zaman ayırmasıyla daha fazla tırmanmadı. Buna karşılık, dolardaki geniş tabanlı güçlenme altının geri planda kalmasına neden oldu.
Çin'in devlet planlamacısı olan Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC), Salı günü Çin ekonomisi üzerindeki aşağı yönlü baskının arttığını ve "Çin ekonomisinin daha karmaşık iç ve dış ortamlarla karşı karşıya olduğunu" söyledi.
Dünyanın en büyük Altın tüketicisi olan Çin'deki ekonomik gerilemeyle ilgili artan endişeler, kıymetli metalin düşmeye devam etmesine neden oldu. Bu duyguyu yansıtan Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi yaklaşık %7 düştü ve Hong Kong'un Hang Seng Endeksi Çarşamba günü %1'den fazla değer kaybetti.
Fed'in Eylül politika toplantısının tutanaklarındaki şahin ton, doların Çarşamba günü geç saatlerde rakiplerinden daha iyi performans göstermesine yardımcı oldu ve altının toparlanmasına izin vermedi. Yayın, Fed yetkililerinin önemli bir çoğunluğunun 50 baz puanlık (bps) faiz indirimini desteklemesine rağmen, bu ilk adımın Fed'i gelecekteki faiz indirimleri için belirli bir tempoya kilitlemeyeceği konusunda daha geniş bir fikir birliği olduğunu gösterdi. Ek olarak, bazı katılımcılar politika faiz indiriminde yalnızca 25 baz puanlık bir indirimi desteklerken, "birkaç kişi" de bu kararı destekleyebileceklerini belirtti.
ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu Perşembe günü, ABD'deki yıllık Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki değişimin, Ağustos ayındaki %2,5'ten Eylül ayında %2,4'e düştüğünü bildirdi. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek TÜFE, yıllık bazda %3,3 artarak piyasanın %3,2'lik beklentisini aştı. Son olarak, TÜFE ve çekirdek TÜFE aylık bazda sırasıyla %0,2 ve %0,3 arttı. ABD'den gelen diğer veriler, 5 Ekim'de sona eren haftada işsizlik yardımı için ilk kez başvuru sayısının bir önceki haftaki 225.000'den 258.000'e çıktığını gösterdi. Hayal kırıklığı yaratan İşsizlik Başvuruları verisi, doların enflasyon raporundan faydalanmasına izin vermedi ve altının desrek bulmasına yardımcı oldu.
Temel itici güçlerin yokluğunda, Altın Cuma günü yükselmeye devam etti ancak yükseliş momentumu kazanmakta zorlandı. ABD'den gelen haftanın son verileri, Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) Eylül ayında yıllık bazda %1,8 arttığını ve %1,6'lık piyasa tahmininin üzerine çıktığını gösterdi.
Altın yatırımcıları Çin'den önemli veri yayınlarını bekliyor
ABD ekonomik takviminde haftanın ilk yarısında herhangi bir üst düzey veri yayını olmayacak. Perşembe günü, ABD Nüfus Sayımı Bürosu Eylül ayı Perakende Satış verilerini yayınlayacak. Piyasanın bu verilere tepkisi basit olabilir, olumlu bir sürpriz doları desteklerken, olumsuz bir okuma para biriminin değerlemesi üzerinde ters etki yaratabilir. Yine de, bu verinin tek başına Altın'ın yönünü değiştirecek kadar güçlü bir etkiye sahip olması olası değildir.
Bu arada, piyasa katılımcıları Çin'den gelen makroekonomik veri yayınlarına yakından dikkat edecekler. Pazartesi günü Asya seansında, Ticaret Dengesi rakamları haftanın başında Altın'ın tonunu belirleyebilir. Ticaret fazlasındaki keskin düşüş, Çin'in ekonomik sağlığına ilişkin endişeleri besleyebilir ve Altın'ı baskılayabilir. Cuma günü erken saatlerde, yıllık %4,6 büyüme göstermesi beklenen üçüncü çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), Eylül ayına ait Sanayi Üretimi ve Perakende Satış verileriyle birlikte yatırımcılar tarafından incelenecek. Yıllık bazda, Sanayi Üretimi ve Perakende Satışların sırasıyla %4,6 ve %2,4 oranında artması bekleniyor. Yine, hayal kırıklığı yaratan veri yayınlarının Altın'a zarar vermesi muhtemelken, olumlu sürprizler sarı metal için destekleyici olabilir.
Yatırımcılar önümüzdeki hafta da jeopolitik gelişmeleri değerlendirmeye devam edecekler. İsrail İran'a karşı misilleme saldırısına devam ederse, Orta Doğu'daki derinleşen kriz Altın'ın güvenli liman talebinden faydalanmasına yardımcı olabilir.
Altın teknik görünümü
Günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi, haftanın başlarında nötr 50 alanına düştükten sonra 60'a doğru yükseldi ve bu da Altın'ın teknik bir düzeltmenin ardından yükseliş eğiliminin bozulmadığını gösteriyor.
Yukarı tarafta, Haziran ayından gelen yükselen regresyon kanalının orta noktası, 2.675$ (statik seviye) ve 2.700-2.710$ (yuvarlak seviye, yükselen kanalın üst sınırı) öncesinde 2.660$ seviyesindeki anlık dirençle hizalanıyor.
XAU/USD 2.600-2.590$'ın (yükselen kanalın alt sınırı, Haziran-Eylül yükseliş trendinin Fibonacci %23,6 geri çekilmesi) altına düşerse ve bu seviyeyi direnç olarak kullanmaya başlarsa, teknik satıcılar harekete geçebilir. Bu senaryoda, 2.545-2.535$ (50 günlük Basit Hareketli Ortalama, Fibonacci %38,2 geri çekilmesi) bir sonraki düşüş hedefi olarak görülebilir.