Gedik Yatırım İş Bankası'nı (ISCTR) model portföyünden çıkardı
Gedik Yatırım Perşembe sabahı yayınladığı raporunda dün akşam bilançosunu açıklayan İş Bankası'nı (ISCTR) model portföyünden çıkardığını duyurdu.
Gedik Yatırım model portföyünden İş Bankası'nı (ISCTR) çıkardı. Raporda şu satırlara yer verildi:
Borsa ekonomi politikalarının meyvelerini vermesini ve faiz indirimlerini bekliyor
Bu yıl şu ana kadar birçok yayınımızda da belirttiğimiz gibi, özellikle hükümetin ortodoks ekonomi politikalarına geçmesi ve faiz oranlarını artırmasından bu yana, hisse senetleri için temkinli bir görüşe geçmiştik. Bunun ana nedenleri 1 Mevduat başta olmak üzere diğer para piyasalarındaki getirilerin reel olarak artış eğilimine girmesi ve borsa için bir rekabet unsuru yaratması, 2 son 2 senedir düşük baz ve enflasyon etkisiyle güçlü artan şirket karlarının doyum noktasına gelmesi ve reel düşüş eğilimine girmesi, 3 global ekonomilerin yavaşlaması ve bunun ihracat için yarattığı güçlük, ve 4 tüm bunlar bir araya geldiğinde hisse senetlerinin getiri risk oranının yeterli olmaması idi. Sonuç olarak, 2023 ve 2024 'ün ilk beş ayındaki güçlü performansın ardından, son 3 ayda hisse senedi fiyatları momentumunu kaybederek ve Lira bazında yatay seyrederek, aylık 5 'in üzerinde getiri sağlayan mevduat
faizlerine karşı ciddi bir düşük performansa işaret ediyor Aynı dönemde BIST gelişmekte olan piyasaların 6 altında performans sergilemiştir.
Bu aşamada hükümetin enflasyonla mücadele konusunda azami kararlılığını sürdürmesi ile tüketici talebinde yavaşlamanın başladığını ve daha da önemlisi yavaşlayan talebin, son 2 yıldır yüksek bazda olan şirket karlarını olumsuz etkilemeye başladığını görmekteyiz.
Şöyle ki, son revizelerin akabinde 2024 yılı için net kar beklentilerimizde reel olarak 34 'lük bir daralma 3 ay önceki 24 'ten yükseldi) ve FAVÖK'te 12'nin üzerinde bir reel daralma 3 ay önce 5 bekliyoruz. Düşük marjlarla zayıf bir yıl geçiren ve bu yıl sonunda enflasyon muhasebesi raporlama standartlarına geçecek olan bankaların bu hesaplamaya dahil edilmediğini vurgulamak isteriz Ancak, 2024 yılı bir geçiş dönemi olarak görüldüğünden, yani takip edilen ana odağın 2025 ve sonrası dönemi olmasından dolayı, 2024 yılı içinde gelecek karlar volatilite yaratmak haricinde borsada uzun soluklu satışlara sebep olmayabilir.
Öte yandan, faiz indirimi beklentileri başlayana ve kar daralmalarının ne zaman sona ereceğine ilişkin öngörülebilirlik oluşana kadar borsadan mevduat faizlerinin üzerinde bir getiri sağlamasını beklememeye devam ediyoruz. İçinde bulunduğumuz ortamda, şu aşamada karların 2025 'in ilk çeyreğin sonunda artış trendine girmesini, faiz indirimi beklentilerinin ise 2024 'ün dördüncü çeyreğinde başlamasını bekleriz
Beklentilerimize, ülkeler arası karşılaştırmalara ve çarpanlara baktığımızda ise net kar ve FAVÖK büyümesi açısından Türkiye'nin benzer ülkelere nazaran daha yavaş bir yıl geçirme ihtimalinin olduğunu ve makul çarpanlarda işlem gördüğünü söyleyebiliriz. Öte yandan, 2025 tahminlerimiz gerçekleştiği takdirde, Borsa GOÜ çarpanlarına 60 civarı iskontoda gözükmekte.
BIST 100 Endeks hedefimiz 32 ’lik yükselme potansiyeliyle 13 086 seviyesine yükseltiyoruz
Bu bağlamda, bankacılık sektöründeki yükselme beklentimiz bankalarda 37 1 sanayiisektörlerinde 30 3 ve holdingler 30 8 şeklindedir Hisse tavsiye ve hedef değer değişikliklerimiz 26 ve 29 sayfalarda mevcuttur.
Sektörel beklentiler
Analizlerimiz, 2024 yılının geri kalanında yüksek seyretmesini beklediğimiz faizler ve azalan tüketim harcamalarından dolayı yıl genelinde reel olarak 12 üzeri FAVÖK ve 34 üzeri net kar daralması beklentimizi içermektedir Kar büyümesi anlamında ise demir ve çelik, gıda perakende, içecek, madencilik, ve telekom sektörleri öne çıkmaktadır
Model portföyden İş Bankası’nı çıkartıyoruz
İş Bankası’nı iştiraklerindeki kısmi bölünmede olan belirsizlik, ve ana iş kolundaki düşük seyreden marjlardan dolayı portföyümüzden çıkartıyoruz Şu aşamada portföyümüzde getiri risk oranlarının yeterli olmadığını düşündüğümüzden banka taşımadığımızı vurgulamak isteriz.
Model portföyümüzde seçici olmaya çalışıyoruz Seçtiğimiz isimlerin 1 öngörülebilir büyüme görünümüne, 2 hisselerinin borsanın gerisinde kalmış olmasına ve/veya düşük çarpanlarda işlem görmesine, ve 3 önümüzdeki dönemde olumlu güncellemeye maruz kalma ihtimalini göz önünde bulundurmaya çalışıyoruz.