Gelişmekte olan piyasalar da Powell'ın konuşmasını bekliyor

Gelişmekte olan piyasalar da Powell'ın konuşmasını bekliyor

Yatırımcılar Powell'ın Konuşmasını Beklerken Gelişmekte Olan Piyasalar Haftayı Kazançla Tamamlamaya Hazırlanıyor

A+A-

Gelişmekte olan piyasa bu hafta üst üste üçüncü kapanış haftasını tamamlamaya odaklanmış ve Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole toplantısında yapacağı konuşmayı beklerken, para birimleri de yükselişini sürdürdü.

Londra saatiyle 10:53'te, MSCI Inc. tarafından hazırlanan gelişmekte olan piyasa hisse senetleri göstergesi %0,1 oranında geriledi, ancak riskli varlıklara olan talep artışıyla birlikte haftalık %0,5'lik kazancını korudu. Para birimi göstergesi ise gün içinde pek değişmedi ve ABD faiz oranı indirimi beklentileriyle zayıflayan dolar karşısında haftalık %0,5'lik bir kazanç sağlamaya hazırlandı.

Piyasalar, Ağustos ayının başında yaşanan dalgalanmalarda kaybedilen zemini büyük ölçüde geri kazanmışken, yatırımcılar Powell'ın Fed'in politika gevşetme süreci hakkında vereceği ipuçlarını dikkatle takip ediyor.

InTouch Capital Markets analisti Piotr Matys, “Eğer Powell, yatırımcıların beklediği kadar güvercin bir duruş sergilemez ya da daha şahin bir tutum sergilerse, dolar çeşitli gelişmekte olan piyasa para birimlerine karşı son dönemde yaşadığı kayıplarını azaltabilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Gelişmekte olan piyasalarda da benzer tartışmalar yaşanırken, Macaristan Para Kurulu, bir yılı aşkın süredir devam eden gevşeme politikasının ardından önümüzdeki hafta başında toplanacak. 

Endonezya rupiahı, protestoların yasama organını tartışmalı seçim değişikliklerini durdurmaya zorlamasının ardından dolar karşısında kazançlara öncülük etti. Güney Kore wonu ve Güney Afrika randı da güç kazanırken, Türk lirası ise değer kaybetti.

Tayland'da artan siyasi istikrar ve ekonomiyi canlandırmaya yönelik yeni öneriler, yatırımcı güveninin yeniden canlanmasına yardımcı oldu. Tayland SET Endeksi, son beş seansta yaklaşık %4 değer kazanarak 2021 başından bu yana en iyi haftalık performansını sergiledi.

Genel olarak, bu ay Asya'da Endonezya ve Malezya hisse senetleri öne çıkarken, küresel yatırımcılar bölgedeki diğer piyasalardaki risklerini azalttı.

Hindistan'ın, mali yılın ikinci yarısında yaklaşık 120 milyar rupi (1,4 milyar dolar) yeşil tahvil satışı planladığı ve bu planla sabit gelir piyasalarını yeniden test etmeyi hedeflediği bilgisi de dikkat çekiyor.

 

İlgili Haberler