GM ve Ford'un şarj ağına girmesiyle Tesla hisseleri sıçradı

GM ve Ford'un şarj ağına girmesiyle Tesla hisseleri sıçradı

Tesla hisseleri, General Motors'un elektrikli araç şarj ağını kullanmayı kabul ederek Ford'a katılmasının ardından cuma günü %4 artışla kapandı.

A+A-

ABD'nin en büyük üç otomobil üreticisi arasındaki bu nadir ortaklık, ülkedeki elektrikli araç pazarının %60'ından fazlasının Tesla'nın Kuzey Amerika Şarj Standardına erişebilmesini sağlayarak onu ülkedeki birincil ağ haline getirecek.

Cuma günü Beyaz Saray, Tesla standart fişlerini kullanan elektrikli araç şarj istasyonlarının, ABD şarj standart bağlantısı CCS'yi de içerdikleri sürece milyarlarca dolarlık federal sübvansiyona hak kazanacağını söyledi.

CFRA Research'te kıdemli yatırım stratejisti olan Garrett Nelson, "Tesla, CCS adaptörlerinin federal vergi dolarlarına hak kazanmak için bu şartı yerine getirmesine yardımcı olacağını umuyor" dedi ve ekledi:

"Her ne şekilde olursa olsun, Tesla'nın Supercharger ağını rakiplerine açmasının üçüncü taraf şarj şirketleri için büyük bir olumsuzluk olduğunu düşünüyoruz."

ChargePoint Holdings, EVgo ve Blink Charging gibi bağımsız şarj şirketlerinin hisseleri %11 ila %13 arasında düşüşle kapandı.

Wedbush Securities, Ford ve GM'nin önümüzdeki birkaç yıl içinde Tesla'nın elektrikli araç şarj gelirlerine 3 milyar dolar ekleyebileceğini tahmin ediyor. Aracı kurum ayrıca hisse senedindeki fiyat hedefini son kapanışının yaklaşık %30 üzerinde olan 300$'a yükseltti.

Halihazırda dünyanın en değerli otomobil üreticisi olan Elon Musk liderliğindeki Tesla, 25 Mayıs'ta Ford ile şarj bağlantısını duyurmasından bu yana piyasa değerine yaklaşık 190 milyar dolar ekledi.

Tesla'nın hisseleri Cuma gününü yükselişle tamamlayarak üst üste on birinci seansı da kazançla kapattı ve 2-1/2 yıl içindeki en uzun kazanç serisini elde etti. İşlem saatleri boyunca ABD borsalarında en çok işlem gören hisse senetleri arasında yer aldı.

Hisse senedinin 12 aylık fiyat/kazanç oranı 60,46 ile S&P 500 endeksindeki en yüksek oranlardan biri ve GM'nin 5,29 ve Ford'un 7,94'lük oranlarından çok daha yüksek.

S3 Partners'ın son verilerine göre, Tesla hisselerini açığa satan tüccarlar, elektrikli otomobil üreticisinin mevcut kazanç serisi boyunca piyasa değeri bazında yaklaşık 6,08 milyar dolar kaybetti.

GM CEO'su Mary Barra Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Kuzey Amerika için birleşik bir standart olmasını sağlamak için gerçek bir fırsatımız var, bunun daha da fazla kitlesel benimsemeyi sağlayacağını düşünüyorum" dedi.

Hem GM hem de Ford hisseleri Cuma günü %1'in üzerinde artışla kapandı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler