Google Olimpiyatlar'da tepki çeken yapay zeka reklamını kaldırdı

Google Olimpiyatlar'da tepki çeken yapay zeka reklamını kaldırdı

Google, Olimpiyatlar sırasında yayınladığı ve yapay zekalı sohbet robotu Gemini'nin bir sporcuya hayran mektubu yazdığını gösteren bir reklamı yayından kaldırdı.

A+A-

Google, küçük bir kızın hayran mektubu yazmak için yapay zeka kullanmasını tasvir ettiği için gelen tepkiler üzerine sohbet robotu Gemini için hazırladığı Olimpiyat reklamını yayından kaldırdı.

"Sevgili Sydney" başlıklı reklamda, bir kız çocuğunun babası, yapay zekalı sohbet robotundan en sevdiği atlet olan ABD'li engelli koşucu Sydney McLaughlin-Levrone'a bir mektup yazmasına yardımcı olmasını istiyordu. Google, OpenAI'nin ChatGPT'sinin popülaritesinin artmasının ardından geçen yıl eski adıyla Bard olarak bilinen Gemini'yi piyasaya sürdü.

Reklamda "Gemini, kızımın Sydney'e ne kadar ilham verici olduğunu anlatan bir mektup yazmasına yardım et" diyen baba Gemini'yi harekete geçiriyor. Reklam daha sonra Gemini'nin hazırladığı taslağı kısaca gösteriyor ve "Gemini'den küçük bir yardım" yazan bir metinle birlikte pistte koşan küçük kızın görüntüleriyle kapanıyor.

Reklam YouTube 'da hala izlenebiliyor ancak Oyunların ilk haftasında defalarca gösterildiği yayın akışından çıkarıldı.

Bir Google sözcüsü CNBC'ye yaptığı açıklamada, "Reklam yayınlanmadan önce iyi bir şekilde test edilmiş olsa da, geri bildirimleri göz önünde bulundurarak, reklamı Olimpiyat rotasyonumuzdan aşamalı olarak çıkarmaya karar verdik" dedi.

Google, Gemini uygulamasını hala fikir yazmak için bir "başlangıç noktası" sağlamaya yardımcı olarak gördüğünü söyledi.

Açıklamada, "Yapay zekanın insan yaratıcılığını geliştirmek için harika bir araç olabileceğine, ancak asla onun yerini alamayacağına inanıyoruz. Amacımız ABD Takımını kutlayan özgün bir hikaye yaratmaktı." denildi.

Google daha önce reklamı savunmuştu. Ancak tepkiler artmaya devam etti ve insanlar şirketi, özellikle çocuklar söz konusu olduğunda, özgünlük yerine otomasyon kullanımını teşvik etmekle suçladı.

Syracuse Üniversitesi S.I. Newhouse Kamu İletişimi Okulu'nda ileri medya profesörü olan Shelly Palmer, geniş çapta dolaşıma giren bir blog yazısında "Google'ın reklamını yaptığı geleceği kesinlikle reddediyorum" diye yazdı. Palmer, teknolojinin "özgün insan düşüncelerinin giderek daha az örneğini gördüğümüz tek kültürlü bir gelecek" sunduğunu yazdı.

Google, yaratıcı görevlerin yapay zeka ile değiştirilmesini teşvik eden reklamlar nedeniyle eleştirilere maruz kalan tek şirket değil.

Yakın zamanda yayınlanan bir reklamda Apple, yeni iPad Pro'yu tanıtmak için müzik aletlerini ve boya kutularını ezen bir hidrolik pres makinesi göstermişti. Şirket sonunda özür diledi ve reklamı televizyondan kaldırdı.

OpenAI teknoloji şefi Mira Murati geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, yapay zeka modellerinin orijinal yaratıcı işler üzerinde eğitilmesine rağmen, yapay zekanın bazı yaratıcı işlerin ortadan kalkmasına neden olacağını, ancak bazılarının en başta var olmaması gerektiğini söyledi. Hollywood oyuncuları ve sendikalar, Scarlett Johansson'un OpenAI'nin "Sky" adlı yeni ChatGPT yapay zeka sesi için kendi sesini kopyaladığını söylemesinin ardından karşı çıktılar.

İlgili Haberler