Gri listeden çıkış kararı BİST'in kaderini belirleyecek
Yılbaşından bu yana yüzde 44'ü aşan bir yükseliş yaşamış olan Borsa İstanbul'da yükselişin devam edip etmeyeceği 28 Haziran'da netleşecek.
Yılbaşından bu yana yüzde 44'ü aşan bir yükseliş yaşamış olan Borsa İstanbul'da yükselişin devam edip etmeyeceği 28 Haziran'da netleşecek.
Türkiye FATF tarafından 21 Ekim 2021 tarihinde "Gri Liste" ye alınmıştı. Kurum Türkiye'nin bu listeden çıkıp çıkmayacağı konusundaki kararını 28 Haziran Cuma günü açıklayacak.
Uluslararası bir kuruluş olan FATF (Financial Action Task Force) Mali Eylem Görev Gücü Türkiye'nin 1991 yılında üye olduğu bir teşkilat. Bu üyeliğin ardından Türkiye, finansal ve finansal olmayan kuruluşlardan suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesiyle ilgili veri toplamak, şüpheli işlem bildirimlerini almak, analiz etmek ve gerektiğinde detaylı inceleme yapmak veya yaptırmak amacıyla 1997 yılında Maliye Bakanlığı bünyesinde Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı'nı (MASAK) kurdu.
FATF, yılda üç kez suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadelede (Anti Money Laundering & Counter Terrorist Financing- AML/CTF) yetersiz kalan ülkeleri açıklıyor. Yapılan değerlendirmeler sonucunda; ülkelerin kara para aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı ile mücadelede eksiklikleri olduğu kanaatine varılması halinde; ilgili eksiklikleri iyileştirici aksiyonlar alarak gidereceğini taahhüt eden ülkeler “gri listeye” alınırken FATF tavsiyelerine uymayı kabul etmeyen ülkeler (İran ve Kuzey Kore) “kara listede” takip ediliyor.
FATF tavsiyelerine uymayı kabul eden fakat taraf oldukları ticari faaliyetlerdeki işlemlerin mahiyetlerini detaylı bir şekilde ele alacak hukuki düzenlemeleri, yapısal reformları, izleme mekanizmaları yeterli olmayan ülkeler ise Gri Liste’de takip ediliyor.
FATF Genel Kurulu, 21 Ekim 2021 tarihinde; içerisinde Pakistan, Suriye ve Güney Sudan’ın da bulunduğu gri listeye Türkiye’yi de alma kararı vermişti. Gri listeye alınan ülkeler; dış yatırım çekme sürecinde uluslararası otoriteler, kredi kuruluşları ve yatırımcılar nezdinde itibar kaybına uğruyorlar.
Uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı yasal düzenlemeler nedeniyle gri listedeki ülkelere yatırım yapamıyorlar. Gri listeden çıkış halinde bu fonların Türkiye'ye yatırım yapabilmeleri mümkün olacak. Bununla birlikte Türkiye'nin fonlara kapılarını tamamen açabilmesi için kredi notunun da "yatırım yapılabilir" seviyelere yükselmesi gerekiyor.
Borsada bundan sonraki trendi belirleyecek bir gelişme olarak görülen gri liste kararı 28 Haziran tarihinde belli olacak. Türkiye’nin ortodoks politikalara geçiş süreciyle birlikte gri listeden çıkarılmasıyla beraber gelen yabancı yatırımcıların Türkiye’ye sermaye aktarmalarında artış görülmesi kuvvetle muhtemel. Ayrıca gri listedeki ülkelere uygulanan politikaların kaldırılması ithalat ve ihracatçı şirketleri pozitif anlamda etkileyebilir. Diğer taraftan yabancı sermayenin start-up fonlamalarında artış gözlemlenebilir.
Yabancı sermaye akışının hızlanması sonucunda Türk Lirası’nın istikrarı enflasyonla mücadelede önemli rol oynayabilir. Hem yabancı sermaye akışının hızlanmasıyla beraber cari açık tarafındaki olumlu gelişmeler, hem de Türk Lirası’na artan teveccüh ile beraber kurun enflasyonla mücadelede etkin rol oynaması politika faizinin daha erken indirilmesine sebep olabilir.