Güçlü seyreden dolar petrol fiyatlarını aşağı çekiyor

Güçlü seyreden dolar petrol fiyatlarını aşağı çekiyor

Güçlü dolar emtia piyasaları üzerinde baskı oluştururken petrol fiyatlarındaki kayıpları artırıyor.

A+A-

Petrol fiyatları Pazartesi günü erken Asya ticaretinde, daha uzun süre yüksek faiz oranları endişelerinin yeniden ortaya çıkması ve yatırımcıların risk iştahını soğutmasının ardından güçlenen doların etkisiyle üst üste ikinci seansta düştü.

Brent ham petrol vadeli işlemleri Cuma günü %0,6 düştükten sonra %0,5 düşerek varil başına 84,84 dolara geriledi. ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri 39 sent ya da %0,5 düşüşle varil başına 80,34 dolar oldu.

IG'de Sydney merkezli bir piyasa analisti olan Tony Sycamore, "ABD doları bu sabah yükselişle açıldı ve Cuma gecesi daha iyi gelen ABD PMI verileri ve Fransa seçimleri öncesindeki siyasi endişelerin ardından yükselişe geçmiş görünüyor" dedi.

Daha güçlü bir dolar, dolar cinsinden emtiaları diğer para birimlerini elinde tutanlar için daha az cazip hale getiriyor.
Bununla birlikte, her iki gösterge ham petrol kontratı da dünyanın en büyük tüketicisi olan ABD'de petrol ürünleri talebinin güçlendiğine dair işaretler ve OPEC+ kesintilerinin arzı kontrol altında tutmasıyla geçen hafta yaklaşık %3 değer kazandı.

ANZ analistleri bir notta, ABD ham petrol stokları düşerken benzin talebinin yedinci hafta üst üste arttığını ve jet yakıtı tüketiminin 2019 seviyelerine döndüğünü söyledi.

Orta Doğu'da Gazze krizinden kaynaklanan jeopolitik riskler ve Ukrayna'nın Rus rafinerilerine yönelik insansız hava aracı saldırılarındaki artış da petrol fiyatlarını destekliyor.

Ekvador'da devlet petrol şirketi Petroecuador, şiddetli yağışlar nedeniyle önemli bir boru hattının ve petrol kuyularının kapanmasının ardından ihracat için Napo ağır ham petrol teslimatları üzerinde mücbir sebep ilan etti.

Baker Hughes, Cuma günü yayınladığı raporda, ABD'de faaliyette olan petrol sondaj kulelerinin geçen hafta üç adet azalarak 485'e gerilediğini ve Ocak 2022'den bu yana en düşük seviyeye indiğini açıkladı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler