Gül: Erdoğan'ın biraz daha istişareye ihtiyacı var
Cumhurbaşkanı Gül, cumhurbaşkanlığı için kendisinin mi yoksa Başbakan Tayyip Erdoğan'ın mı aday olacağı ile ilgili olarak Erdoğan'ın daha çok istişare yapma ihtiyacında olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili takvimin işlemeye başladığını belirterek, kendisinin mi yoksa Başbakan Tayyip Erdoğan'ın mı aday olacağı ile ilgili olarak Erdoğan'ın daha çok istişare yapma ihtiyacında olduğunu söyledi.
Gül, haftalık olağan görüşme çerçevesinde dün akşam yemekte Erdoğan ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunun da ele alınması beklenen görüşme iki saat sürdü; görüşmenin sonunda herhangi bir açıklama yapılmadı.
Zonguldak'ı ziyareti sırasında valilikte basın mensuplarının Erdoğan ile görüşmesi ve cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili sorularını yanıtlayan Gül, şunları kaydetti:
"Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili tabi ki takvim işlemeye başladı. Neticede adaylar olacaktır ve millet karar verecektir. Sayın Başbakan ve ben söz konusu olduğunda, ki başka adaylar da şüphesiz ki söz konusu olacak, bu kararı biz hangimizin aday olacağı ile ilgili ikimiz arasında bir karar vereceğimizi söyledik ama herhalde Sayın Başbakan'ın daha istişare yapma ihtiyacı var, çünkü bazı istişareler yapıyor."
Gül, ilk turu 10 Ağustos'ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kurallarının belli olduğunu, halkın kimi istiyorsa onu seçeceğini belirterek, "Bundan dolayı herhangi bir şekilde Türkiye'de bir siyasi risk, bir gerilim beklememek gerekir. Sabırla bu süreçlerin bitmesini beklemek gerekir" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Freedom House'un 2014 raporuna göre "özgür olmayan ülke" kategorisine gerilemesi konusunda, "Basın özgürlüğü, demokrasinin önemli göstergelerinden bir tanesidir. Bu yönde yapılan eleştirileri dikkate almak gerekir ve bunları gidermek için gayret göstermek gerekir" dedi.
Merkezi Washington'da bulunan sivil toplum kuruluşu Freedom House, dün yayımladığı "Dünyada Basın Özgürlüğü" raporunda Türkiye'yi "kısmen özgür" statüsünden "özgür değil" statüsüne düşürerek, medya üzerindeki siyasi baskının arttığına vurgu yaptı.
Gül, 30 Nisan'da düzenlenen MGK toplantısında ele alınan savunma reformu çalışmaları ile ilgili soru üzerine, reformun bir ihtiyaç olduğunu belirterek, Soğuk Savaş sonrasında bütün dünyanın köklü savunma reformları yaptığını, ordularını yeniden yapılandırdığını kaydetti ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"1960'dan bu yana bunu yapmayan nadir ülkelerden biriyiz. Burada önemli olan şey, Silahlı Kuvvetlerimizin etkinliği, verimliliği ve caydırıcılığını her bakımdan üstün tutmaktır. Bu anlamda bir senedir devam eden, kurduğum bir sivil-asker bir komite var, çalışmaları var ve MGK'ya bilgi verdiler."
Geçtiğimiz gün toplanan MGK'ın ardından yayımlanan bildiride, Gül'ün talimatıyla başlatılan savunma reformu çalışmalarının ele alındığı kaydedilerek, bunun yanı sıra "ulusal güvenliği tehdit eden yapılanmalar ve bunlara yönelik alınan tedbirlerin" değerlendirildiği belirtilmişti.
YORUM YAZ