GÜNDEM - İçerde sanayi üretimi, dışarıda ABD enflasyonu izlenecek
Piyasalarda gözler yurt içinde sanayi üretimi, yurt dışında ABD enflasyon verisinde olacak.
Piyasalarda gözler yurt içinde sanayi üretimi, yurt dışında ABD enflasyon verisinde olacak.
-Öne Çıkan Başlıklar-
Japonya'da üretici fiyatları Ukrayna krizinin ve zayıf yenin hak madde maliyetlerini yukarı itmeye devam etmesine bağlı olarak Mart ayında beklentilerin üzerinde arttı.
Chicago Fed Başkanı Charles Evans, 50 baz puanlık artırımın önümüzdeki toplantılarda tartışılmayı hak ettiğini söyledi.
OPEC yetkilileri, uygulanan ve uygulanması planlanan yaptırımlar nedeniyle Rusya'nın petrol arzında potansiyel kayıpların piyasanın bugüne kadar gördüğü en kötü arz şoklarından birine yol açabileceği uyarısında bulundu.
Rusya Merkez Bankası'nın dün açıkladığı veriler, döviz rezervleri içinde ABD dolarının payının 1 Ocak 2022'de sona eren 6 aylık dönemde yarı yarıya azaltıldığını gösterdi.
-Yurt İçi Gündem-
Haftanın ilk günü olduğu gibi ikinci gününde de yoğun bir veri akışı yaşanacak. TÜİK, Şubat ayına ilişkin sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endekslerini aynı saatte yayımlayacak (10.00).
Sanayi üretimi yılın ilk ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 artış göstermiş, ancak bir önceki aya göre yüzde 2,4 gerilemişti.
Perakende satış hacmi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,5 düşerken, geçen yıl aynı aya göre yüzde 7,9 yukarı gelmişti.
Hazine 10 ay vadeli bono ve 6 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihalesi gerçekleştirecek.
Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilecek (16.00).
-Yurt Dışı Gündem-
Japonya'dan Mart ayına ilişkin üretici enflasyonu rakamları gelecek. Şubat ayında üretici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,8, geçen yıl aynı aya göre yüzde 9,3 artış göstermişti (02.50).
Japonya'dan aynı saatte banka kredi rakamları da ekranlara düşecek.
Avustralya'da iş dünyasının görünümünü yansıtan NAB iş dünyası güven endeksi Mart ayı rakamları açıklanacak. Endeks bir önceki ay yılın ilk ayında gördüğü taban seviyesinden yukarıya yönelmiş ve 13 puan seviyesine gelmişti (03.30).
Asya'nın son verisi Hindistan'ın sanayi üretimi ve enflasyon rakamları olacak. Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,24, geçen yıl aynı aya göre yüzde 6,07 artan tüketici fiyatlarının Mart ayı rakamları takip edilecek. Şubat ayı için açıklanacak sanayi üretimi ise yılık ilk ayında yüzde 1,3 artış göstermişti (15.00).
Avrupa'dan ilk veriler Almanya ve İngiltere'den gelecek; İngiltere'de işgücü, Almanya'da final enflasyon rakamları açıklanacak. İngiltere'de yılın ilk ayında işsizlik oranı yüzde 3,9 seviyesinde gelmişti.
Fransa'nın Şubat ayına ilişkin ticaret ve cari denge rakamları yayımlanacak (09.45).
Almanya'dan gelecek bir diğer önemli veri düşünce kuruluşu ZEW tarafından yatırımcıların piyasaya ilişkin düşüncelerini yansıtan ekonomik beklenti ve cari endeksleri Nisan ayı rakamları olacak. ZEW ekonomik beklenti endeksi geçen ay -39,3, cari endeksi ise -21,4 seviyesinde açıklanmıştı (12.00).
Almanya Hazinesi tarafından düzenlenecek 2 yıllık tahvil ihalesi de piyasaların takip edeceği verilerden olacak. Bir önceki 2 yıllık tahvilde faiz yüzde -0,36 seviyesinde gelmişti (12.30).
Petrol işlemcilerinin yakından izlediği OPEC'in aylık raporu da takvimde yer alıyor.
Analistlerin merakla beklediği ABD'nin Mart ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklanacak. ABD'de enflasyon Şubat ayında da yükselişini sürdürmüş ve yıllık yüzde 7,9 seviyesine kadar gelmişti (15.30).
ABD Hazinesi tarafından düzenlenecek 10 yıllık tahvil ihalesi de piyasalar tarafından yakından izlenecek. Bir önceki 10 yıllık tahvilde ortalama faiz yüzde 1,92 seviyesinde gelmişti (20.00).
Günün son verisi petrol işlemcilerinin daha öncelikli izleyeceği API petrol ve petrol ürünleri stokları olacak (23.30).