Güneş paneli fiyatlarında sert düşüş bekleniyor
Güneş panellerinde gelecek yıldan itibaren ciddi düşüş bekleniyor
Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle hızla artan güneş panelleri fiyatlarında gelecek yıldan itibaren sert düşüş bekleniyor.
Solarbaba Kurucusu Ateş Uğurel, son dönemde dünyada yapılan büyük polisilikon yatırımlarının güneş enerjisi sektörünü olumlu etkileyeceğini belirterek, "Önümüzdeki yıldan itibaren güneş paneli fiyatlarında çok ciddi bir düşüşün başlayacağını düşünüyoruz." dedi.
Uğurel, bu yıl 5'incisi düzenlenen SolarVizyon konferansında, enerji sektöründe son bir yılda büyük değişimler yaşandığını, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın tüm dünyada enerji sektörünü altüst ettiğini söyledi.
Bir yandan da Kovid-19 salgınının tedarik zinciri üzerindeki etkilerinin devam ettiğini dile getiren Uğurel, "Silikon fiyatlarında çok ciddi bir artış oldu. Bu tüm dünyada güneş paneli fiyatlarını artırdı. Biz bundan 2-3 yıl önce 20 centleri konuşmaya hazırlanıyorduk. Şimdi Türkiye'de ve dünyada 40 cent üzerine oturan bir güneş paneli ortalama fiyatı var. Ama iyi haber, çok ciddi polisilikon yatırımlarının yapılması. Önümüzdeki seneden itibaren güneş paneli fiyatlarında çok ciddi bir düşüşün başlayacağını düşünüyoruz." diye konuştu.
İzmir'in Aliağa ilçesinde büyük bir güneş hücresi ve paneli yatırımının yapılacağına işaret eden Uğurel, "Aynı yerde yerli inverter üretimi de başlayacak. Dolayısıyla inverter dünyasında da yerli üreticilerin sayısının artacağını öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.
- "Tedarik zincirine önemli katkısı olacak"
İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Yavuz da yenilenebilir enerjide İzmir'in hem enerji hem de ekipman üretimi anlamında mukayeseli bir üstünlüğe sahip olduğunu söyledi.
Rüzgar enerjisinde ciddi bir ekosistemin İzmir'de oluştuğunu dile getiren Yavuz, "Ama güneşte yapacak daha çok işimiz var. Önemli bir yatırımcıyı Aliağa OSB'ye kazandırdık. Buraya entegre bir tesis gelecek ve bunun tedarik zinciri anlamında önemli bir katkısı olacağını düşünüyoruz. Güneşte önümüzdeki dönemde çok daha fazla yapacak işimiz olduğunu düşünüyoruz." dedi.
- "Yüzer GES kurulmasına yönelik çalışmalarımız başladı"
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu, tüm insanlığın iklim krizinin etkilerini yorucu bir şekilde yaşadığını ifade etti.
Güneş enerjisi, iklim değişikliği, enerji depolama, elektrikli araçların konuşulacağı etkinlikte aslında geleceğin nasıl yaşanacağının konuşulacağını söyleyen Nurlu, bu nedenle bu etkinliğin özel bir önem taşıdığını belirtti.
Nurlu, İzmir Büyükşehir Belediyesinin de iklim kriziyle mücadelede yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, çevrenin korunması, bilinçli enerji kullanımı ve enerji verimliliği gibi konularda projeler yürüttüğünü dile getirdi.
- "Türkiye enerji sektöründe kadın istihdamı yüzde 15 oranında"
Yeşil Yakalı Kadınlar Derneği Başkanı Sedef Budak, yaptıkları çalışmaların sonunda "Enerji Sektöründe Kadın" raporunu oluşturduklarını söyledi.
Bu kapsamda 31 firma ve 907 bin kişiyi kapsayan bir rapor hazırladıklarını belirten Budak, "Türkiye enerji sektöründe şu an yüzde 15 oranında bir kadın çalışan olduğu sonucuna vardık. Bunun yaklaşık yüzde 8'inin rüzgar, yüzde 25'ler üzerindeki kısmının da güneş sektöründe olduğu sonucuna vardık. Güneş sektörünün daha kadın dostu bir sektör olduğunu buradan büyük bir neşeyle söyleyebilirim. Ama tabii ki hedefimiz bu kadar küçük rakamlar değil." diye konuştu.
- "Hibritte 25 bin megavatlık güç hayata geçirilebilir"
Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü Başkanı Kutay Kaleli de Türkiye'de bugün 8 bin 600 megavatlık güneş enerjisi kapasitesi kurulumunun gerçekleştiğini, kurulumların giderek artan bir ivmeyle devam ettiğini dile getirdi.
Geçen sene Kovid-19 salgınının etkisiyle kurulumlarda 700 ila 800 megavat seviyesinde kalınmasına rağmen bu sene 1250 ila 1300 megavat seviyesinde bir kurulumun gerçekleşeceğini ifade eden Kaleli, "Seneye biz bu rakamın 3 binin de üzerinde olabileceğini öngörüyoruz. Çünkü yatırım yapılabilir alan sayısı gerçekten çok fazla arttı." dedi.
Kaleli, bu alanların başında hibrit projelerinin geldiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:
"Hibrit tesislerde önümüzdeki 5-6 yıl içinde çok ciddi oranda kurulum bekliyoruz ve bunun binlerce megavat seviyesinde olacağını düşünüyoruz. Bugün Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücü 50 bin megavatın üzerinde. Bunun belki de en az yarısı kadar da kurulum yapılabilecek potansiyele sahip. Dolayısıyla mimimumda ekstra bir 25 bin megavatlık yenilenebilir enerji gücü hibrit tarafında hayata geçirilebilir."