Güney Koreli bilim enstitüsüne "yapay zeka" tepkisi
Yapay zeka alanında çalışan dünya genelindeki 50'den fazla bilim adamı, otonom silahlar geliştirmek için savunma sanayisi firmalarıyla proje geliştiren Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsüne (KAIST) tepki gösterdi.
Yapay zeka alanında çalışan dünya genelindeki 50'den fazla bilim adamı, otonom silahlar geliştirmek için savunma sanayisi firmalarıyla proje geliştiren Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsüne (KAIST) tepki gösterdi.
Dünyanın 30 ülkesinde yapay zeka ve robot bilimi alanında çalışan 50'den fazla akademisyen, KAIST Rektörü Profesör Sung-Çul Şin'e hitaben yazdıkları mektupta, enstitünün, Güney Kore savunma şirketi Hanwha Systems ile ortak kurduğu "Ulusal Savunma ve Yapay Zeka Yakınsaması için Araştırma Merkezi"nin otonom silah sistemlerinin geliştirilmesine yönelik hedefinin bilimsel etiğe aykırı olduğunu savundu.
Avustralya'nın Yeni Güney Galler Üniversitesi'ne bağlı Yapay Zeka ve Robot Teknolojilerinin Etkileri Merkezi tarafından yayımlanan mektupta, şubat ayında açılışı yapılan merkezin kuruluş amacının "yapay zekanın silah sistemlerine entegrasyonu ve otonom silah sistemleri geliştirmeye yönelik küresel rekabete katılmak" olarak ifade edilmesinden duyulan kaygı ifade edildi.
Mektupta şunlar kaydedildi:
"Birleşmiş Milletlerin otonom silahların yaratacağı uluslararası güvenlik tehdidinin nasıl önlenmesi gerektiğini tartıştığı bir dönemde KAIST gibi prestijli bir kurumun bu tür silahlar geliştirerek bu alandaki silah yarışını hızlandırma arayışına girmesi hayal kırıklığı yaratmıştır. Bu sebeple KAIST Rektörü söz konusu merkezin anlamlı bir insan kontrolünün bulunmadığı otonom silah sistemleri geliştirilmesine katkı sağlamayacağına dair güvence verene dek KAIST ile herhangi bir akademik iş birliğine girmeyeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz."
Akademisyenler, otonom silahların hayata geçirilmesi halinde savaşların yıkım ölçeğinin görülmedik boyutlarda artacağını belirtti. Bu tür silahların despotların ve teröristlerin eline geçmesi halinde sivil halka karşı kullanılabileceğine dikkati çeken bilim adamları, yapay zeka kullanan silah sistemlerinin geliştirilmesinin önlenmesi gerektiğini vurguladı.
KAIST rektörü Shin ise Times Higher Education'a yaptığı açıklamada, akademisyenlerin boykot kararından üzüntü duyduğunu belirtti. Şin, "KAIST olarak ölümcül otonom silahlar veya katil robotlar üretme gibi bir niyetimiz olmadığını yinelemek istiyorum. Akademik bir kurum olarak insan haklarına ve etik standartlara en yüksek düzeyde bağlıyız. KAIST, insan onuruna aykırı hiçbir teknolojinin geliştirilmesine katkıda bulunmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Boykot kararına öncülük eden Yeni Güney Galler Üniversitesi Öğretim Üyesi Toby Walsh ise Şin'in açıklamalarının kendileri için yeterli güvence olmadığını, "bazı soruların halen yanıtsız kaldığını" ifade etti.
KAIST'in Hanwha Systems ile iş birliği, Güney Kore'nin robot bilimi ve askeri teknoloji alanında dünyada öncü olan iki kurumunu bir araya getiriyor. Mühendislik alanında dünyanın önde gelen araştırma üniversitelerinden biri olan KAIST, geliştirdiği DRC-HUBO robotuyla 2015 yılında ABD Savunma Bakanlığına bağlı İleri Savunma Sanayi Projeleri Ajansının (DARPA) düzenlediği robot yarışmasını kazanmıştı.
Öte yandan savunma şirketi Hanwa Systems de hali hazırda bazı otonom silah modelleri geliştiriyordu. Şirketin ürettiği SGR-A1 model yere monte sensörlü makineli tüfek Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki sınırın bazı bölgelerine konuşlandırılmıştı.
Birleşmiş Milletler (BM) gelecek hafta Cenevre'de "katil robotlar" olarak adlandırılan, yapa zeka kullanan silah sistemlerinin kısıtlanmasına yönelik tedbirlerin görüşüleceği bir toplantı düzenleyecek.
YORUM YAZ