Günün önemi BIST şirket haberleri 2 Temmuz Salı

Günün önemi BIST şirket haberleri 2 Temmuz Salı

Yeni iştirakler, sermaye artırımları, yeni işbirlikleri günün önemli şirket haberleri neler oldu. Kamuyu Aydınlatma Platformunda yayınlanan haberlerden derlenenler 

A+A-

ŞİRKET HABERLERİ 

Agrotech (AGROT, Sınırlı Pozitif): 14 Haziran 2024 tarihinde duyurulan açıklamaya istinaden, şirketin bağlı ortaklığı olan Ayazağa Depoculuk ve Lojistik'in sermayesi 300mn TL'ye yükseltilecek olup, ticaret unvanının "E Cars High Technology Araç Üretim Lojistik ve Depolama" olarak değiştirilmesine yönelik süreçler tamamlanmıştır.
Bu doğrultuda, Y.K kararına istinaden, Joyce Elektrikli Araç Teknolojileri'nin 75bin TL nominal değerli paylarının devredilerek, elektrikli araç üretimi ve bu kapsamdaki teknoloji faaliyetlerinin tamamı E Cars High Technology Araç Üretim Lojistik ve Depolama bünyesinde yürütülecektir.

Koç Holding (KCHOL, Sınırlı Pozitif), Aygaz (AYGAZ, Sınırlı Pozitif): Koç Holding A.Ş. ve Aygaz A.Ş.'nin birlikte paylarının tamamına sahip oldukları Sendeo Dağıtım Hizmetleri A.Ş. ile Ahmet Musul'un paylarının tamamına sahip olduğu Ekol Ekspres Kargo A.Ş. ("Kolay Gelsin") şirketlerinin faaliyetlerinin, Koç Tarafları ve Ahmet Musul'un ilkesel olarak eşit ortaklığı altında "Kolay Gelsin" markasıyla yürütülmesi konusunda; Ahmet Musul ile Koç Tarafları arasında; Ahmet Musul tarafından Sendeo sermayesinin %50'sini temsil eden payların Koç Holding ve Aygaz'dan payları oranında toplam 165mn TL bedel ile devralınması ve devir işlemini takiben yeni ortaklık yapısında tüm ortakların payları oranında katılımı ile Sendeo'da 330mnTL tutarında nakit sermaye artışı yapılmasına ilişkin olarak "Pay Alım Satım ve İştirak Sözleşmesi", Sendeo ile Ahmet Musul arasında; Kolay Gelsin sermayesini temsil eden payların tamamının Sendeo tarafından Ahmet Musul'dan toplam 330mn TL bedel ile devralınmasına ilişkin olarak "Pay Alım Satım Sözleşmesi", Ahmet Musul ile Koç Tarafları arasında; Sendeo ve Kolay Gelsin şirketlerinde ortak kontrol esasına göre pay sahiplerinin hak ve yükümlülüklerini düzenleyen "Pay Sahipleri Sözleşmesi" imzalanmış olup, sözleşmelerde öngörülen tüm kapanış işlemleri ve pay devirleri tamamlanmıştır. Böylece, Koç Tarafları ile Ahmet Musul, Sendeo'da doğrudan, Kolay Gelsin'de ise dolaylı olarak ortak kontrole sahip olmuşlardır. Pay Sahipleri Sözleşmesine göre Sendeo payları için imza tarihinden itibaren 3 yıl boyunca mutat istisnalar hariç devir yasağı bulunmaktadır.

Ayrıca, söz konusu işbirliğinin yürürlüğe girmesi ile birlikte Sendeo ile McKinsey Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. arasında imzalanan başarı ücretine dayalı uzun vadeli Danışmanlık Sözleşmesi feshedilerek, yeni bir protokol imzalanmıştır. Protokol çerçevesinde, McKinsey'nin 28.06.2024 tarihine kadar Sendeo'ya vermiş olduğu danışmanlık hizmetleri karşılığında Koç Tarafları'nın Sendeo'daki paylarını 31.07.2028 tarihine kadar Koç Topluluğu dışındaki kişilere satmaları veya bu payların halka arz edilmesi halinde, Sendeo tarafından McKinsey'e başarı ücreti ödemesi yapılacaktır. Ayrıca, 30.07.2026 ile 31.07.2028 tarihleri arasında, üçüncü kişilere satış veya halka arz sürecine gidilmeksizin, Protokol'e göre belirlenecek değer üzerinden hesaplanacak başarı ücretini Sendeo'nun ödeme, McKinsey'nin ise talep hakkı bulunmaktadır. Pay Alım Satım ve İştirak Sözleşmesi uyarınca Koç Tarafları'nın, Sendeo tarafından başarı ücretine ilişkin yapılacak tüm ödemeleri tümüyle tazmin etme yükümlülüğü bulunmaktadır.

Koza Altın/İpek Enerji (KOZAA/IPEKE, Sınırlı Pozitif): Koza İpek Holding tarafından; davalılar Cafer Tekin İpek, Ebru İpek, Hamdi Akın İpek, Melek İpek, Nevin İpek, Pelin Zenginer ve İpek Investment Limited'e karşı açılmış olan ve Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülmekte olan, Koza İpek Holding'in hisselerinin İpek Investment şirketine devrine yönelik 07.06.2015 tarihli pay satış sözleşmesinin yoklukla malul olduğunun tespiti davasında ilk derece mahkemesince sözleşmenin yoklukla malul olduğuna ilişkin karar verilmiştir. Akabinde yerel mahkeme kararı davalılarca istinaf edilmiş olsa da yerel mahkeme kararında da yer aldığı üzere davalıların asıl amacının malvarlığının yurtdışına kaçırılması olduğundan böyle bir sözleşme yapılmasının sözleşmenin yok hükmünde sayılması için yeterli görüldüğü gerekçesiyle Ankara Bölge Adliye Mahkemesi kararıyla hukuka uygun bulunmuştur. İlgili istinaf kararının verilmesi akabinde davalılarca karar temyiz edilmiş olup, Yargıtay tarafından yapılan inceleme neticesinde Yargıtay 11.Hukuk Dairesi'nin kararı ile istinaf mahkemesi kararı da holding lehine olacak şekilde onanmış ve kesinleşmiştir.

Koza-İpek Holding'e ait yalıyı 1,1 milyar TL'ye Oyak Çimento satın aldı. (Kaynak: AA)

Mia Teknoloji (MIATK, Nötr): Şirketin %100 İştiraki Tripy Mobility ile İspanyol şirketi Futuro Perfecto Innovacion arasında, Avrupa Komisyonu'nun fonladığı ve Horizon Europe Çerçeve Programı dahilindeki Horizon-CL5-2024-D6-01-08 çağrısı altında, Tripy Mobility'nin koordinatörlüğünde ve Futuro Perfecto Innovacion'un danışmanlığında 5 Eylül 2024'te bir proje başvurusu yapılacaktır. Başvuru sonuçlarının başvuru tarihinden yaklaşık 3 ay sonra açıklanması beklenmekte olup, Tripy Mobility koordinatörlüğünde ilerleyecek olan bu projenin 5mn EUR değerinde fonlanacak 3 projeden bir tanesi olarak seçilmesi hedeflenmektedir. İzmir, Barcelona ve Montreal'de saha çalışmalarının yürütülmesi planlanan bu projenin kurgulanması ve güçlü bir başvuru yapılması adına Tripy Mobility ve Futuro Perfecto Innovacion arasında Danışmanlık ve Proje İş Birliği Sözleşmesi imzalanmıştır.

Ek olarak, Şirket ortaklarından İhsan Ünal'a ait 1,6mn adet ve şirket ortaklarından Ali Gökhan Beltekin'e ait 1,6mn adet pay senetlerinin 28.06.2024 tarihinde, pay başına ortalama 60,5 TL fiyatla ve özel emir blok satış yöntemiyle kurumsal yabancı yatırımcılara satış işlemi gerçekleştirilmiştir.

Odas Elektrik/ Çan2 Termik (ODAS/CANTE, Nötr): Odas'ın bağlı ortaklığı CANTE paylarına ilişkin 596,9mn adet payın kurumsal yatırımcılara 2 TL fiyattan satış işlemi, 28.06.2024 tarihi itibariyle gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte şirketin CANTE sermayesindeki payları %40'a gerilemiştir.

Şişe Cam (SISE, Nötr): 01.07.2024 tarihinden itibaren, Prof.Dr. Ahmet Kırman'ın istifası ile boşalan Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Adnan Bali'nin üstlenmesine karar verilmiştir.

Smart Güneş Enerjisi (SMRTG, Sınırlı Pozitif): Şirketin mühendislik, ürün satışı ve/veya kurulum yaptığı GES projelerine ilişkin olarak; Orta ve Yüksek Gerilim Hatları Mühendislik ve Kurulumu için de son dönemde hizmet vermektedir. Bu çerçevede mevcut ile ilgili olarak KDV Hariç 2,6mn USD tutarında Dağıtım Merkezi ve Mühendislik, Tedarik, Montaj, Test, Devreye Alma ve Kabul Hizmetleri Anahtar Teslim Yapım İşi Sözleşmesi imzalanmış olup ilk ödemesi 28.06.2024 tarihinde tahsil edilmiştir.

Tav Havalimanları (TAVHL, Nötr): 28/06/2024 tarihinde Tav Havalimanları payları ile ilgili olarak 255,00 - 260,75TL fiyat aralığından 202bin TL toplam nominal tutarlı satış işlemi Tepe İnşaat tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte şirket sermayesindeki payları 28/06/2024 tarihi itibariyle %4,3 seviyesine gerilemiştir.

SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bankalara gönderdiği yazıda TL likiditesini azaltıp, mevduat faizini artıracak önlemler açıkladı. Buna göre, TCMB vadesi gelmemiş döviz-TL swaplarda limitleri indirdi. Kotasyon yönetimiyle TL karşılığı altın swap ile sonlandırıldı. (BloombergHT)

Enerji: EPDK'dan yapılan açıklamaya göre, elektrik perakende satış fiyatlarında mesken abone grubu için %38, tarımsal faaliyetler abone grubu için %30, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için %38 ve yüksek kademesi için %20 oranında artış yapıldı. (BloombergHT)

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) iletim sistemi sistem kullanım ve sistem işletim tarifelerini revize etti. Gün Öncesi Piyasası ve Dengeleme Güç Piyasasında 2 bin 700 lira olan elektrik tavan fiyatı 1 Temmuz 2024'ten itibaren 3 bin liraya yükseltildi. (Kaynak: Bloomberg HT)

Türkiye'nin rüzgar enerjisinden elektrik üretimi cumartesi 228 bin 604 megavatsaatle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye Elektrik İletim A.Ş verilerine göre, Türkiye'de dün günlük bazda 1 milyon 16 bin 62 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim 1 milyon 25 bin 573 megavatsaat oldu. Üretimde ilk sırada %22,5 payla rüzgar santralleri yer aldı. (Kaynak: BloombergHT)

KKM: Kur korumalı mevduat ve katılım hesaplarına uygulanan kurumlar vergisi istisnası 1 Temmuz'da itibarıyla sona erecek.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Alarko GYO (ALGYO): Şirket portföyünde bulunan Muğla İli, Bodrum İlçesi, Gündoğan Mevkii'ndeki turizm tesisi yatırımının finansmanında kullanılmak üzere, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankasıile 30mn Euro tutarında 5 yıl vadeli kredi kullanımı için sözleşme imzalanmasına karar verilmiştir. Turizm tesisinin yatırımının finansmanında kullanılmak üzere imzalanan kredinin teminatı için söz konusu taşınmaz üzerinde Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası lehine 2. dereceden 45mn Euro ipotek tesis edilmiş ve işlem 28.06.2024 tarihinde tamamlanmıştır.

Beşiktaş (BJKAS): SPK, Şirket'in %400 oranında bedelli sermaye artışına onay vermiştir.

Biotrend Çevre ve Enerji (BIOEN): 29.06.2024 16.00 itibariyle Çiğli Cumhuriyet Mahallesi'nde kuru alanda henüz belirlenemeyen nedenden dolayı başlayan, rüzgârın da etkisiyle Şirket'İn İzmir Harmandalı'nda bulunan %100 bağlı ortaklığı İzmir Novtek Enerji Elektrik Üretim'e ait tesis dışındaki otluk ve makilik alana, ardından da Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı'na sıçrayan bir yangın meydana gelmiştir. Yangın kontrol altına alınmış olup soğutma çalışmaları devam etmektedir. Tesiste insan ve çevre sağlığına zarar verecek herhangi bir olumsuz durum yaşanmamıştır. Hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Tesis sigorta kapsamında olup ekspertiz çalışmaları başlamıştır. Üretim tesisinde ciddi bir hasar olmamasına rağmen, güvenlik tedbiri olarak tamamen ara verilen üretime, 30.06.2024 itibariyla kontrollü bir şekilde düşük yükte başlanmıştır.

Karsan Otomotiv (KRSAN): Şirket, Avrupa'da sürdürülebilir büyümeye kendi markası ile yatırım yapmak, Karsan markası ile etkinliğini ve odağını daha da arttırmak amacıyla şirketin iştiraki olan IIA şirketinde işlemlere mevcut payları oranında katılma hakkını kullanmayarak, IIA'da sahip olduğu payları muhafaza etme hakkını kullanmamış, bu nedenle IIA'daki pay sahipliği son bulmuştur.

MLP Sağlık Hizmetleri (MPARK): MLP Sağlık Hizmetleri A.Ş. ("MLP Care") yönetim kurulu;
° 31.05.2024 tarihinde %65 payı MLP Sağlık Hizmetleri A.Ş.'ne ait olmak üzere MLP İzmir Sağlık Hizmetleri A.Ş. adında bir iştirak şirket kurulmasına,
° İzmir ilinde faaliyet gösteren Özel Su Hastanesi'nin ruhsatının devir alınmasına,
° Özel Su Hastanesi'nin isminin, Özel Medical Park İzmir Hastanesi olarak değiştirilmesine,
° 36 yataklı faaliyette olmayan hastane ruhsatı devir alınmasına
ilişkin karar vermiştir.

Ruhsat devir işlemleri 28 Haziran 2024 tarihi itibariyle tamamlanmış olan Özel Medical Park İzmir Hastanesi 143 yatak kapasitesine sahiptir.

Naturel Yen. Enerji (NATEN): Şirketin daha önce yapmış olduğu açıklamaya istinaden, İzmir İstinye Park AVM ve Orjin Maslak İş Merkezi'nin elektrik ihtiyaçlarını karşılamak üzere Naturel Yenilenebilir Enerji ile Orjin Gayrimenkul Yatırım arasında, arazi tipi GES sisteminin kurulumu için KDV hariç 29,5mn USD bedelle sözleşme imzalanmıştı. Sözleşmeye konu Arazi Tipi Güneş Enerjisi Santrali kurulumu tamamlanmış ve ilgili kurumlar nezdinde kabulleri yapılmış olup, santral enerji üretimine başlamıştır.

Net Holding (NTHOL): Şirket'in SPK'ya yapmış olduğu Geri Alınan Paylar Tebliği'ne uyum sağlamak amacıyla, geri alınan ve itfa süresi 30.06.2024 tarihinde dolacak olan 18mn TL tutarlı paylar için üçüncü kez, itfa süresi 30.06.2024 tarihinde dolacak olan 2,1mn TL tutarlı paylar ve 200bin TL tutarlı paylar için ikinci kez ve itfa süresi 26.08.2024-31.12.2024 tarih aralığında dolacak olan 11,9mn TL tutarlı paylar için ilk kez olmak üzere toplam 32,3mn TL tutarlı paylar için 31.12.2024 tarihine kadar ek süre verilmesi talebinin olumlu karşılanmasına karar verilmiştir.

Odine Teknoloji (ODINE): Şirket, Superonline İletişim'den şebeke ve bulut platformlarının dönüşümü projeleri kapsamında toplam 1,5mn USD tutarında sipariş almıştır.

Ayrıca Şirket, Turkcell İletişim'den şebeke ve bulut platformlarının dönüşümü projeleri kapsamında toplam 2,4mn USD tutarında sipariş almıştır.

Suwen Tekstil (SUWEN): 28.06.2024 tarihinde Suwen Tekstil payları ile ilgili olarak 32 TL fiyattan 9,6mn TL toplam nominal tutarlı satış işlemi şirket ortaklarından biri tarafından gerçekleştirilmiştir. Satış işlemine konu paylar borsada işlem görmeyen nitelikte olup, işlem borsa dışında gerçekleşmiştir. Bu işlemle birlikte 28.06.2024 tarihi itibariyle Suwen Tekstil sermayesindeki ortağın payları %10,5 sınırına /oy hakkı ise %15,6 sınırına ulaşmıştır.

Vera Konsept GYO (VRGYO): SPK, Şirket'in %300 oranında bedelsiz sermaye artışına onay vermiştir.

İlgili Haberler