Günün önemi şirket haberleri 4 Temmuz 2024

Günün önemi şirket haberleri 4 Temmuz 2024

Yeni iştirakler, sermaye artırımları, yeni işbirlikleri günün önemli şirket haberleri neler oldu. Kamuyu Aydınlatma Platformunda yayınlanan haberlerden ve gündeme damga vuran, ekonomik siyasi haberlerden derlenenler

A+A-

 

Yeni iştirakler, sermaye artırımları, yeni işbirlikleri günün önemli şirket haberleri neler oldu. Kamuyu Aydınlatma Platformunda yayınlanan haberlerden ve gündeme damga vuran, ekonomik siyasi haberlerden derlenenler 

ŞİRKET HABERLERİ
Aselsan (ASELS, Sınırlı Pozitif): Şirket ile T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Elektronik Harp Sistemlerine yönelik toplam bedeli 109,7mn USD tutarında bir sözleşme imzalanarak yürürlüğe girmiştir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Şirket'in filosunda yer alan A320/321NEO uçaklarındaki motor kaynaklı operasyonel sorunların etkisini azaltmak amacıyla Ortaklık ile IAE arasındaki satın alma ve bakım anlaşmalarının revize edilerek ortaklığın oluşan zararlarının tazmin edilmesine yönelik uzlaşmaya varılmıştır.

ALARKO HOLDİNG / ALARK 03.07.2024 18:30:58
Pay geri alım kapsamında 104,60 TL - 103,70 TL (ağırlıklı ortalama 104,11 TL) fiyat aralığından toplam 48.020 TL nominal değerli ALARK payları geri alınmıştır. Bu işlemle birlikte Şirketin sahip olduğu ALARK paylarının toplam nominal tutarı 6.426.210 TL'ye ulaşmış olup bu payların sermayeye oranı % 1,477'dır. (SINIRLI POZİTİF)

 

SEKTÖR HABERLERİ
ÖTV: TÜİK'in yılın ilk altı ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklamasının ardından akaryakıta ÖTV zammı geldi. Benzin, motorin ve otogazda (LPG) maktu ÖTV tutarları altı aylık üretici enflasyonu kadar zamlandı. Benzin ve motorinde yaklaşık 2'şer TL'lik vergi zammı oldu. Sigara ve alkollü ürünlerin ÖTV'si de %19,49 arttı. (Kaynak: BloombergHT)


DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Akdeniz Yatırım Holding (AKYHO): Şirket'in bağlı ortaklığı olan ve faaliyet alanları dahilinde klordioksit molekülünden imal edilen; dezenfeksiyon sağlayan ürünler üreten Nanox Kimyasal Ürünler San. ve Tic. A.Ş. yurt içinde yerleşik kurumsal bir müşteri ile 4,2mn TL tutarında klordioksit çözeltisi için komponent satışı sözleşmesi imzalamıştır.

Ege Profil (EGPRO): Şirket'in mevcut 81mn TL olan çıkarılmış sermayesinin 464mn TL artırılarak, bir defaya mahsus olmak üzere 120mn TL olan kayıtlı sermaye tavanının aşılarak 545mn TL'ye yükseltilmesine, Şirket sermayesinin %573 oranında bedelsiz olarak artırılması kapsamında ihraç edilecek, 464mn TL nominal değerli 46.401.920.618 adet payın, pay sahiplerine Şirket sermayesindeki mevcut payları oranında bedelsiz olarak ve Sermaye Piyasası Mevzuatı'nın kaydi sisteme ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde usulüne uygun şekilde dağıtılması amacıyla SPK'ya başvuruda bulunulmuştur.

Gen İlaç (GENIL): Şirket ile Amantadine hcl etken maddeli, Neomidantan ticari isimli ilacın Türkiye'deki ruhsat sahibi Olainfarm İlaç ve üretici firma Olainfarm JSC arasında söz konusu ilaca yönelik bir distribütörlük anlaşması imzalanmıştır. Ayrıca, şirket ile Olainfarm Türkiye arasında satış ve pazarlama haklarının devrine yönelik bir sözleşme imzalanmış, bu sözleşme ile Neomidantan'ın tanıtım, satış ve pazarlama hakları Olainfarm Türkiye tarafından şirkete devredilmiştir.

Doğanlar Mobilya (DGNMO): Şirket ile yurt içerisinde yerleşik bir müşterisi arasında imzalanan sözleşme ile İstanbul Kartal'da yer alan konut inşaatı projesi için mutfak dolapları imalatı hususunda hizmet sözleşmesi imzalanmış olup, anılan sözleşme uyarınca Şirket tarafından imal edilecek ürünlerin toplam bedeli KDV dahil 41,2mn TL olarak belirlenmiştir. Şirket tarafınca imal edilecek ürünlerin tesliminin 31.10.2024 tarihine kadar gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

ICU Girişim (ICUGS): Şirket'in bağlı ortaklığı Netsafe Teknolojik Yatırımlar A.Ş.'nin kitle finansmanı yolu ile sermaye artışını durdurmaya karar veren iştiraki Roboair Inc.'deki hisselerini ve tüm haklarını stratejik bir ortak bulunamaması nedeniyle geri satım opsiyonunu kullanarak 2mn USD bedel ile Regency Prıvate Equıty Partners LP.'ye devretmiştir. Söz konusu tutar Netsafe Teknolojik Yatırımlar A.Ş. tarafından tahsil edilmiştir.

Karel Elektronik (KAREL): Şirket ile bir Kamu Kurumu arasında 11,7mn USD tutarında IP Santral Sistemi satış sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2024-2025 yılları arasında gerçekleştirilecektir.

PAY ALIM SATIM HABERLERİ

CCOLA… Toplam 144.854.079 TL nominal değerli 176.671 adet hissenin satışı Conifer Management LLC tarafından 28 Haziran 2024 tarihinde 818,97 TL aralığında fiyatla gerçekleştirildi. Sermayedeki hisseleri Cola-Cola İçecek A.Ş. 28 Haziran 2024 itibarıyla %5 sınırının altına düşmüştür. SUMAS… HİLMİ EVİN ERTÜR, 03/07/24 tarihinde SUMAŞ

SUNİ TAHTA VE MOBİLYA SANAYİ A.Ş. payları ile ilgili olarak 390 TL fiyat aralığından 523 TL nominal tutarlı satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte SUMAŞ SUNİ TAHTA VE MOBİLYA SANAYİ A.Ş. sermayesindeki payları 03/07/24 tarihi itibariyle %61,12 sınırına ulaşmıştır

DÜNYADAN MANŞET HABERLER  

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Reuters'a yaptığı açıklamada "Oynaklığın yüksek seyrettiği bu dönemde tek bir veri üzerinden çıkarım yapmak sağlıklı olmaz" diye konuştu. "Sıkılığı koruyarak verilerin ve beklentilerin dezenflasyon patikamız doğrultusunda oluşmasını bekleyeceğiz. Henüz bu doğrultuda kat edecek mesafemiz olduğunu düşünüyoruz, Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş görmek istiyoruz.” dedi.

JPMorgan ve Barclays Türkiye’de açıklanan Haziran ayı enflasyon verisi sonrasında paylaştıkları raporlarda bu yıl için enflasyon beklentilerini aşağı yönlü revize etti. Raporda manşet enflasyonun baz etkisiyle Temmuz’da yüzde 60’a, Ağustos’ta yüzde 50’ye düşebileceği belirtilerek 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 43,5’ten yüzde 42,5’e, 2025 tahmini yüzde 25,2’den yüzde 25’e düşürüldü.

Suudi Arabistan İnşaat Forumu; Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al-Hogail ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu’nun katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Dünyanın en büyük inşaat pazarı olmayı hedefleyen Suudi Arabistan’ın kamu ve özel sektör temsilcileri, yol, atık yönetimi ve geri dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi için Türk müteahhitler ile bir araya geldi.

Fed’in 11-12 Haziran’da gerçekleşen toplantısına ait tutanaklar yayımlandı. Tutanaklarda enflasyonun yavaşladığına dair ek kanıtlar bekledikleri mesajı verildi. Fed yetkilileri enflasyonda son aylarda ‘ılımlı ilerleme’ kaydedildiğini belirtti ancak yüzde 2’lik hedefe doğru ilerlediğine dair güven kazanana kadar ek kanıt görmek istediklerini ifade etti.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, enflasyonu %2 hedefine ulaştırmanın "zaman alacağını" söyledi. İngiliz medyasına konuşan merkez bankası yöneticisi, uzun süreli yüksek faiz oranlarının ekonomi üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceği uyarısında bulunarak, bir sonraki para politikası hamlesinden önce elde edilmesi gereken çok sayıda ekonomik veri olduğunu vurguladı.

ABD'de otomobil ve hafif ticari araç satışları yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre ciddi bir değişim göstermedi. Nisan-Haziran döneminde araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,2 artarak 3.748.507 oldu. 

Reuters'a konuşan bir kaynak, onlarca Demokrat Temsilciler Meclisi üyesinin, Biden'ın ABC röportajında tökezlemesi durumunda kendisinden kenara çekilmesini istemeye hazır olduklarını ve durumu yakından takip ettiklerini söyledi. Biden, kampanyasından vazgeçmesi yönündeki artan baskıyı reddediyor, 'sona kadar' kalacağına söz veriyor. Kaynaklar, Joe Biden'ın görevden ayrılması durumunda yerine geçecek ilk adayın Kamala Harris (Amerika Birleşik Devletleri başkan yardımcısı) olacağını söylüyor.

ECB Yönetim Konseyi üyesi ve Slovenya Merkez Bankası Başkanı Bostjan Vasle, bir dizi riskin Euro bölgesindeki dezenflasyonu hala rayından çıkarabileceğini, bu nedenle Avrupa Merkez Bankası'nın bir sonraki faiz indirimi için acele etmemesi gerektiğini söyledi. Vasle, mevcut politika ortamının ekonomik büyümeyi boğmadığı ve enflasyonun hala şaşırtıcı derecede inatçı olabileceğini belirterek daha fazla eylem için aciliyet olmadığını savundu.

Yönetim Konseyi üyesi Yannis Stournaras'a göre enflasyon ve ekonomik genişlemeye ilişkin son veriler Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz oranlarını daha da düşürmesi yönündeki argümanları güçlendiriyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Müdür Yardımcısı Andrey Nastasyin, NATO'nun Rusya sınırlarındaki askeri varlığını güçlendirdiğini, buna yanıt vereceklerini belirterek, "Bu durum Rusya Federasyonu'nun güvenliğini tehdit ediyor." dedi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in ulusal şirketlere Sibirya'nın Gücü 2 doğalgaz boru hattı için teslimat koşullarını "mümkün olan en kısa sürede" kabul etmeleri talimatını verdiklerini söyledi.

İsrail Başbakanlığı, Hamas’ın Gazze’de ateşkes anlaşmasına ilişkin son teklifinin İsrail müzakere ekibi tarafından teslim alındığını açıkladı.

İlgili Haberler