Günün önemi şirket haberleri 5 Temmuz 2024

Günün önemi şirket haberleri 5 Temmuz 2024

Yeni iştirakler, sermaye artırımları, yeni işbirlikleri günün önemli şirket haberleri neler oldu. Kamuyu Aydınlatma Platformunda yayınlanan haberlerden ve gündeme damga vuran, ekonomik siyasi haberlerden derlenenler:

A+A-

Yeni iştirakler, sermaye artırımları, yeni işbirlikleri günün önemli şirket haberleri neler oldu. Kamuyu Aydınlatma Platformunda yayınlanan haberlerden ve gündeme damga vuran, ekonomik siyasi haberlerden derlenenler:


ŞİRKET HABERLERİ


Coca Cola İçecek (CCOLA, Sınırlı Pozitif): Şirket'in 254,4mn TL'lik ödenmiş (çıkarılmış) sermayesinin, Kayıtlı Sermaye Tavanı olan 6.000mn TL içerisinde ve tamamen iç kaynaklardan karşılanacak şekilde % 1000 oranında (her 1 hisse için 10 yeni hisse) olmak üzere, bedelsiz 2.544mn TL arttırılarak toplam 2.798mn TL'ye çıkarılmasına, beheri 1 Kuruş olarak çıkarılacak 2.544mn TL nominal değerli toplam 255 milyar adet söz konusu payın bedelsiz olarak ve Şirket sermayesindeki mevcut payları oranında pay sahiplerine dağıtılmasına karar verilmiştir.

CW Enerji (CWENE, Nötr): Şirket ile Bera Holding'in iştiraki olan Muratlı Karton Sanayi arasında, güneş enerjisine dayalı Lisanssız Elektrik Üretim Tesisi kurulumu hizmeti amacı ile arazi güneş enerjisi santraline ilişkin mühendislik, tedarik ve montaj sözleşmesi KDV Hariç 4mn USD tutarında GES kurulum sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu projenin, 2024 yılının son çeyreğinde tamamlanması planlanmaktadır.

Migros Ticaret (MGROS, Nötr): Şirket tarafından 20 adet Migros, 9 adet Migros Jet, 2 adet Macrocenter ve kozmetik mağazacılığı formatında 1 adet Mion olmak üzere toplam 32 yeni mağaza haziran ayı içerisinde hizmete açmıştır. 30 Haziran 2024 itibariyle Şirket'in toplam mağaza sayısı 3.490'dır. Şirket'in toplam net satış alanı yaklaşık 2mn m2'ye ulaşmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ
Bankacılık: Bankacılık sektörünün, mayıs ayındaki net dönem karı önceki aya göre %40,1 oranında artarak 42,9milyar TL'ye çıkmıştır. Bu artışta, önceki çeyrekte yüksek gelen ticari zararın düşmesi önemli bir etken olmuştur. Aynı dönemde, özel bankaların mayıs ayı karı nisan ayına göre %31,9 oranında artarak 30,3milyar TL olurken, kamu bankalarının karı 12,6milyar TL olmuş ve aynı dönemde %65 oranında yükseliş kaydetmiştir. Mayıs ayı karı ile birlikte bankacılık sektörünün Ocak -Mayıs dönemi karı yıllık bazda %22,8 oranında artarak 233,6milyar TL'ye çıkmıştır.

Mayıs ayında net faiz gelirleri, devam eden yüksek mevduat maliyetleri ile birlikte önceki aya göre %4,8 oranında gerilemiş ve 78,2milyar TL olmuştur. Diğer yandan, net ücret ve komisyon gelirleri %15,3 oranında artarak 53,8milyar TL'ye yükselmiş ve karı desteklemiştir. Diğer faaliyet gelirlerinin %27,3 oranında artarak 26milyar TL'ye çıkması karı destekleyen bir diğer kalem olurken, ticari zarar 37milyar TL'den 20,1milyar TL'ye gerilemiştir. Operasyonel giderlerin %5,1 oranında arttığı ayda, toplam karşılıklar 15,9milyar TL'den 24,9milyar TL'ye yükselmiştir. Artan karlılığa bağlı olarak nisan ayında özsermaye karlılığı %21,9 olurken, net faiz marjı %3,53 ile yatay kalmıştır. Sorunlu krediler oranında önemli bir değişim gözlenmemiş ve söz konusu oran %1,52 olmuştur. Sektörün sermaye yeterlilik oranı %16,96 olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, aylık bazda TL kredi büyümesinde hafif artış gözlenirken, ihtiyaç kredileri öne çıkmaya devam etmiştir. Önceki çeyrekte yaşanan gerileme sonrasında Kobi kredilerinde %2,4 oranında büyüme gözlenmiştir. Diğer taraftan, YP kredilerde %5,7 oranında artış yaşanmıştır. Fonlama tarafında; TL mevduatlarda %7 oranında yükseliş gözlenirken, YP mevduatlarda %5,2 daralama yaşanmıştır. Kredi mevduat oranı önceki aya göre 80 baz puan artarak mayısta %82,3 olmuştur.

Otomotiv: Avrupa Birliği (AB), yarından itibaren Çin'de üretilen elektrikli otomobillerin Birlik üyesi ülkelere ithalatında %38,1'e varan oranlarda ilave vergi uygulayacak. (Kaynak: AA)


DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Elite Naturel (ELITE): Şirket bünyesinde, ürün gamına yeni eklenen bebek maması üretim çalışmalarının sonuçlandığı ve nihai ürün haline getirildiği açıklanmıştı. Ürünlerin ABD'nin market zincirlerinden birisi olan Whole Foods Market Inc'ye satışı konusunda yürütülen görüşmeler sonucunda toplam 1,2mn USD tutarındaki ilk sipariş alınmıştır.

Galatasaray (GSRAY): Şirket ve Arkham Intelligence arasında Galatasaray Futbol A Takımının forma sol kol reklamında Arkham markasının kullanılması konusunda, 2024-2025 sezonundan başlamak ve 2 sezon için geçerli olmak üzere yeni sponsorluk sözleşmesi imzalanmıştır. Toplam sponsorluk bedeli 3,7mn Euro + KDV olarak belirlenmiştir.

Link Bilgisayar (LINK): Şirket ile Birkil Bilişim arasında KDV dahil 178mn TL tutarında "IoT Destekli Güvenlik Sistemleri" kapsamında işbirliği anlaşması imzalanmış olup anlaşmanın ilk fazı olan KDV dahil 82,6mn TL tutarındaki siparişi 04.07.2024 itibariyle onaylanmıştır. Projenin kalan siparişi 60 gün içerisinde tamamlanacaktır.

Verusa Holding (VERUS): Şirket'in %40,75 oranında pay sahibi olduğu iştiraki Aldem Çelik Endüstri San. ve Tic. A.Ş.'nin mevcut 39,5mn TL olan sermayesinin tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle 110,5mn TL artırımla 150mn TL'ye çıkarılmasına ilişkin sermaye artırım işlemi tescil edilmiştir. 

CANTE... Şirket, Venezuela'da odaklandığı petrol alanındaki ilgili çalışmalar kapsamında Venezuela'da özel ve kamu şirketlerine yönelik petrol çıkartılması için gerekli hizmet ve çalışmaları yapan, 25 yıllık sektör bilgisine sahip, finansal yükümlülüğü olmayan ve toplam aktif büyüklüğü yaklaşık 52,2 Mn USD olan, Venezuela'da kurulu Denarius Pumping Services de Venezuela C.A.,'nın %100 oranında pay sahibi olduğu ABD'nin Florida eyaletinde kurulu Denarius Pumping
Services LLC'nin %65'ne tekabül eden hisseleri toplam 5,2 Mn USD bir bedel karşılığında satın alınmasına yönelik hisse satın alma sözleşmesini imzalamıştır. İlgili Şirket Venezuela'da hali hazırda mevcut faaliyetlerine devam etmekte
olup aynı zamanda OFAC lisansınsa sahiptir. Yapılan satın alma ve ilgili faaliyetlerin konsolide bilançoya etkisinin ikinci çeyrek itibariyle görülmesi beklenmektedir.

FROTO... Şirket, derecelendirme notlarına ilişkin olarak; uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından Şirketin uzun vadeli kredi notunu "BB+", görünümünü durağan; Standard & Poor's Rating Services (S&P)
tarafından ise uzun vadeli kredi notunu "BB-", görünümünü pozitif olarak belirleyen raporlar yayınlanmıştır. 

HUBVC... Şirket, ARHUB Bilişim Anonim Şirketi'ne (‘'ARHUB'') finansman sağlamak amacıyla 100.000 Amerikan Doları yatırım yapılması, bu yatırım karşılığında ARHUB‘ın yatırım sonrası sermayesinin %5'ine denk gelecek adette
payının edinilmesine ilişkin 05.04.2024 tarihli Borç Sermaye Karması Finansman Sözleşmesi ("Sözleşme") imzalanmıştır. Ayrıca sözleşme çerçevesinde 1 adet pay nominal değeri ile alınmıştır. Söz konusu 100.000 Amerikan Doları tutarındaki yatırım bedeli, ARHUB'a 05.04.2024 tarihinde gönderilmiştir.

HUBVC... 05.04.2024 tarihinde imzalanan Borç Sermaye Finansman Sözleşmesi kapsamında, Onur Candan'dan 1 adet payın nominal değeri ile devralınarak İzmir'de kurulu ve bilişim teknolojileri alanında faaliyet göstermekte olan ARHUB Bilişim Anonim Şirketi'ne iştirak edilmesine karar verilmiştir.

ODAS... Şirket, Venezuela'da kurulmuş olan %75,5 oranında pay sahibi olduğu Invenergia C.A. şirketinin 01.12.2023 tarihinde Çan2 Termik A.Ş. ile yapmış olduğu Devir Taahhüt Protokolü çerçevesinde, söz konusu şirketin hisse devir
işleminin gerçekleşmiştir. 

PASEU... Şirket, Halkalı-Avrupa, Köseköy-Avrupa ve tersi yönlü karşılıklı uluslararası demiryolu yük taşımacılığı faaliyetleri, uluslararası firmalarla yaptığı iş birliği sözleşmeleri ile genişletilerek devam etmektedir. Devam eden
Avrupa taşımalarına ek olarak, iş geliştirme çalışmaları kapsamında yapılan görüşmeler neticesinde, Avrupa yönlü taşımalarında iş hacmini artıracak nitelikte; Metrans Danubia A.S. Slovakya ile İstanbul/Halkalı-Avrupa ve tersi yönde tren seferlerinin başlatılmasını, içeren sözleşme imzalanmıştır 

PAY ALIM SATIM HABERLERİ 

IZFAS... ORHAN DİLBEROĞLU... 08/04/2024 - 08/04/2024 tarihinde İZMİR FIRÇA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. payları ile ilgili olarak 17,76-17,76 TL fiyat aralığından 1.700.000 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu
işlemle birlikte İZMİR FIRÇA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. sermayesindeki payları/oy hakları %18,35 sınırına ulaşmıştır.

IZFAS... NATAN KOHEN... 08/04/2024 - 08/04/2024 tarihinde İZMİR FIRÇA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. payları ile ilgili olarak 17,76-17,76 TL fiyat aralığından 1.700.000 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle
birlikte İZMİR FIRÇA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. sermayesindeki payları/oy hakları %10,53 sınırına ulaşmıştır. 

TAVHL... TEPE İNŞAAT SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ... 08/04/2024 tarihinde TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG A.Ş. payları ile ilgili olarak 190,40-194,50TL fiyat aralığından 747.000 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi 
gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG A.Ş sermayesindeki payları/oy hakları %4,78 seviyesine ulaşmıştır.

TRCAS... AZİMUT PORTFÖY YÖNETİMİ... 08/04/2024 tarihinde TURCAS PETROL payları ile ilgili olarak ortalama 27,50375 TL fiyat seviyesinden 755,000 adet alış işlemi kurucusu olduğu fonlar tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu
işlemle birlikte TURCAS PETROL A.Ş sermayesinde kurucusu olduğu fonların toplam pay oranı %5,10 seviyesine ulaşmıştır.

 

İlgili Haberler