Günün önemli şirket haberleri - 10 Eylül 2024 

Günün önemli şirket haberleri - 10 Eylül 2024 

Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri neler oldu? 

A+A-

Dünyadan gündem maddeleri ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri şöyle oldu; 
 

DÜNYADAN MANŞET HABERLER 

TÜSMOD Üretim ve Hizmet Satınalma Enflasyonu Ağustos 2024 sonuçları açıklandı. Buna göre TÜSMOD Üretim ve Hizmet Satınalma Enflasyonu, Ağustos ayında bir önceki aya göre %6.09 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %26.97 artış ve bir önceki yılın aynı ayına göre %33.75 artış gösterdi. Kategori bazında, Ağustos ayında en yüksek satınalma enflasyonu %11.04 ile Hizmet fiyatlarında görülürken, en düşük satınalma enflasyonu ise %0.51 artış ile Metal fiyatlarında görüldü.TÜSMOD Genel Fiyat Endeksi, 2024 yılı Ağustos ayında 698.90 olarak bir önceki aya göre %6.09 artarken, bir önceki yılın Aralık ayına göre %26.97 artış ve bir önceki yılın aynı ayına göre %33.75 artış gösterdi.

2023’te halka arz olan Graintürk, tarım ürünleri üretimi ile elde ettiği kaynağı, enerji ve savunma sanayii alanına taşıyarak 2024 yılının Eylül ayına holding olarak girdi. Graintürk Holding CEO’su Onur İçcan, kendilerine ait en eski şirket olan Hatay Kırıkhan merkezli Özova Tarım’ı da halka arz edeceklerini ve dikey entegrasyon modeliyle bölgede yepyeni bir tarımsal ürünler yatırımı ve ticareti atağına kalkacaklarını açıkladı.

Goldman Sachs CEO'su David Solomon yaptığı açıklamada, işlem gelirlerinin geçen ayki durgun koşullar nedeniyle üçüncü çeyrekte muhtemelen %10 düşeceğini söyledi. Solomon, New York'ta düzenlenen bir finans konferansında yatırımcılara yaptığı açıklamada, “özellikle Ağustos ayında daha zorlu bir makro ortam göz önüne alındığında, bu iş %10'a yakın bir düşüş eğilimi gösteriyor” dedi. Bu düşüş, hisse senedi gelirlerinin %8 arttığı 2023'ün üçüncü çeyreğindeki çok güçlü bir ticaret çeyreğini takip edecek. CEO David Solomon, kötü giden tüketici işlerini çözmeye devam ederken üçüncü çeyrek sonuçlarına yaklaşık 400 milyon dolarlık bir vergi öncesi darbe vuracağını da anlattı.

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi tarafından yayımlanan, Ağustos ayına ait Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçlarına göre, gelecek 3 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi aynı dönemde 0,2 puan artışla yüzde 2,5'e yükseldi. Yaklaşık 1300 hane halkının katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi ise Ağustos'ta da değişim göstermeyerek yüzde 3'te kaldı. Ülkede 5 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi de değişim göstermedi ve yüzde 2,8 oldu. Hane halkı harcamalarındaki artışa ilişkin beklenti Ağustos'ta 0,1 puan artışla yüzde 5'e çıktı. Hane halkı gelirindeki artışa ilişkin beklenti de 0,1 puan yükselerek yüzde 3,1 oldu.

ABD'de tüketici kredileri, temmuzda 25,5 milyar dolarla beklentilerin üzerinde arttı. ABD Merkez Bankası (Fed), temmuz ayına ait tüketici kredileri verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede tüketici kredileri, temmuzda önceki aya kıyasla 25,5 milyar dolar artarak 5 trilyon 93,7 milyar dolarlık hacme ulaştı. Tüketici kredilerine ilişkin piyasa beklentisi 12,3 milyar dolar artması yönündeydi. Tüketici kredileri Haziran'da 5,2 milyar dolar artmıştı. Bu dönemde kredi kartı ve benzeri devir yapan krediler aylık bazda 10,6; ev, otomobil ve öğrenci kredisi gibi devir yapmayan krediler ise 14,8 milyar dolarlık artış kaydetti. Tüketici kredileri, Temmuz'da yıllık bazda yüzde 6 arttı.

New York Fed'in Ağustos ayı Tüketici Beklenti Anketi'ne göre, ABD'de tüketicilerin temerrüt beklentileri üst üste üçüncü ayda da artarak Nisan 2020'den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Anket sonuçları, yüksek borçlanma maliyetleri ile pandemi nedeniyle büyük ölçüde tükenen fazla tasarrufların birleşiminin tüketicilerin mali sağlığı üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği fikrini daha da güçlendirdi. Özellikle, önümüzdeki üç ay içinde asgari bir borç ödemesini kaçırma olasılığına ilişkin algılanan ortalama olasılık 0,3 puan artarak %13,6'ya yükseldi.

ABD Temsilciler Meclisi, ulusal güvenlik gerekçesiyle Çinli WuXi AppTec, BGI ve diğer bazı biyoteknoloji şirketleriyle iş yapmayı kısıtlamayı amaçlayan bir tasarıyı kabul etti. Bu, hedeflenen firmalarla ve onlarla iş yapanlarla federal sözleşmeleri yasaklayacak olan Biosecure Act için ilk oylamaydı. Destekçiler, önlemin Amerikalıların kişisel sağlık ve genetik bilgilerinin yanı sıra ABD ilaç tedarik zincirlerini korumak için gerekli olduğunu savunuyor. Tasarı 306'ya 81 oyla kabul edildi ve süreç kapsamında gerekli olan üçte iki çoğunluğu kolayca aştı.

Morgan Stanley, ABD Merkez Bankası'nın faiz indiriminin tahvil fonlarına anlamlı bir giriş sağlamayacağını savunarak gelişmekte olan ülke borçlanma araçları konusunda temkinli bir yaklaşımı benimsedi. Simon Waever gibi stratejistler,
yatırımcılara portföylerindeki nakit seviyelerini yükselterek, daha riskli borçlanma araçları yerine yatırım yapılabilir kağıtları tercih ederek veya kredi temerrüt takaslarından oluşan bir EM endeksini satarak kısa vadede varlık sınıfında satışa geçmelerini tavsiye etti. Pazartesi günü yayınlanan bir nota göre banka, tercih edilen tahvil sepetinden Nijerya, Arjantin ve Fas tahvillerini çıkardı ve "daha ucuz" hale gelen Meksika ve Romanya tahvillerini ekledi.

Çin Gümrük İdaresi'nin verilerine göre, Ağustos ayında Çin'in ihracatı beklentilerin üzerinde büyüdü. İthalatta artış ise beklentileri yakalayamadı. Ağustos ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 arttı. Beklenti yüzde 6,6 artış olacağı yönündeydi. İthalatta artış ise yüzde 2,5 olan beklentinin çok gerisinde, sadece yüzde 0,5 arttı. Yılın ilk 8 ayına bakıldığında ihracat yüzde 4,6 artarken, ithalatta artış yüzde 2,5 olarak gerçekleşti. Ağustos ayında 80 milyar dolar olan beklentileri aşarak 91,02 milyar dolara çıkan ticaret fazlası, 8 aylık dönemde 608,49 milyar dolara ulaştı. Çin'in başlıca ticaret ortakları; ABD, Avrupa Birliği ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliğiyle yaptığı ihracat, bir yıl öncesine göre Ağustos ayında arttı. AB'ye yapılan ihracat yüzde13 artarak en fazla büyüyen ihracat oldu. Veriler, Çin'in ABD'den ithalatının bir yıl öncesine göre Ağustos ayında yüzde 12 arttığını, AB'den ithalatının ise düştüğünü gösterdi.

Yatırımcılar, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) önümüzdeki hafta bilançosunu küçültme planlarını açıkladığında piyasa likiditesini arttırmak için sattığı tahvil yelpazesini genişletmesi gerektiğini söylüyor. BoE, son iki buçuk yıl içinde çok sayıda niceliksel gevşeme teşviki ile şişen tahvil portföyünü yaklaşık 875 milyar sterlinden 688 milyar sterline düşürdü. Diğer merkez bankalarının aksine, BoE sadece tahvillerin vadesinin dolmasını beklemiyor, aynı zamanda aktif olarak satış da yapıyor. 19 Eylül'deki politika toplantısında BoE, önümüzdeki 12 ay içinde bilançosunu ne kadar küçülteceğine dair planlarını açıklayacak. BoE tarafından yapılan ankete katılan analistler, Ekim ayından itibaren 13 milyar sterlinlik aktif tahvil satışını da içerecek şekilde, yılda 100 milyar sterlin seviyesinde devam etmesini bekliyor. Ancak aralarında JPMorgan ve Deutsche Bank'ın dabulunduğu bazı bankalar, BoE'nin aktif satışları geçen yıla yaklaştırmak için yaldızlı portföy azaltımının genel hızını artırabileceğini düşünüyor. Ancak satışlar yalnızca üç yıl veya daha uzun vadeleri kapsayacak. Yatırımcılar ve yatırım bankası stratejistleri, merkez bankasının bir ila üç yıl içinde vadesi dolacak devlet tahvillerini de satmaya başlaması gerektiğini söylüyor.

Gümrük verilerine göre, Çin'in Ağustos ayı demir cevheri ithalatı Temmuz ayına kıyasla %1,38 oranında düşerken, bir önceki yıla göre de %4,73 oranında geriledi. Gümrük Genel İdaresi verilerine göre, geçen ay ülkeye çelik üretiminin ana maddesi olan demir cevherinden 101,39 milyon ton getirdi. İthalat, 2023 yılının aynı ayında 106,42 milyon ton ve Temmuz ayında 102,81 milyon ton olmuştu. Analistler, çelik kalitesine yönelik yeni kuralların tetiklediği panik satışlarının dünyanın en büyük çelik piyasasındaki duyarlılığa zarar verdiğini ve birçok çelik üreticisini üretimi kısmaya sevk ettiğini, bunun da demir cevheri gibi hammaddelere olan iştahı azalttığını söyledi.

S&P Global Commodity Insights'ın 9 Eylül tarihli Platts OPEC+ anketine göre, OPEC+ ham petrol üretimi Ağustos ayında Kazakistan'daki bakım ve Libya'daki kesintiler nedeniyle 300.000 varil/gün azalarak 40,73 milyon varil/gün seviyesine geriledi. Bu düşüşe rağmen, kota sahibi ülkeler Ağustos ayında hedefin 327.000 varil/gün üzerinde üretim gerçekleştirdi. Bu rakam Temmuz ayındaki 437,000 varil/günlük fazla üretimden daha düşüktü. Talep belirsizliği ve grup dışındaki yüksek üretim seviyeleri nedeniyle düşen petrol fiyatlarını desteklemek için mücadele eden grup için fazla üretim önemli bir sorun olmaya devam ediyor.

Goldman Sachs, gelecek çeyrekte Brent petrolünde ortalama fiyatın 77 dolar/varil olacağını tahmin ediyor. 

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), tarafından yayımlanan "2024 Dünya Ticaret Raporu"nda, küresel ticaretin birçok ülkede yoksulluğun azaltılmasına katkıda bulunduğu, fakat bunun tek başına yoksullukta mücadeleye yardımcı olmadığı belirtildi. Küresel ticaretin fırsatlar sunduğu ifade edilen raporda, ticaretin yanında yoksullukta mücadele ve ekonomiler arasındaki uçurumun kapanması için sosyal önlemlerin ve uluslararası işbirliğinin gerekli olduğu aktarıldı. 2022 Küresel Eşitsizlik Raporu'na atıfta bulunularak, mutlak anlamda küresel gelir eşitsizliğinin 110 yıl önceki kadar yüksek olduğuna dikkat çekildi.

ŞİRKET HABERLERİ 

BANVT… Şirketin %100 iştiraki olan (Tasfiye Halinde) Banvit Enerji ve Elektrik Üretim A.Ş.'nin ("Banvit Enerji") tasfiye işlemlerinin başlatılmasına karar verildiği 4 Nisan 2024 tarihinde açıklanmıştı. 09.09.2024 tarihli Banvit Enerji'nin tasfiye işlemleri tamamlanmış ve Banvit Enerji Türk Ticaret Kanunu'na uygun olarak ticaret sicilinden terkin edilmiştir.

BJKAS… Profesyonel futbolcu Vincent Pate Aboubakar'ın Hatayspor Kulübüne kesin transferi konusunda Hatayspor ve oyuncu ile anlaşma sağlanmış olup, oyuncu ile olan sözleşme karşılıklı anlaşılarak sona erdirilmiştir.

ECILC… İştiraklerden Eczacıbaşı Holding A.Ş.'nin 2023 mali yılı kar payı dağıtımından Şirketin payına düşen toplam tutar 928.297.870,28 TL olup, söz konusu tutardan 22.12.2023 tarihi itibariyle Şirkete ödenmiş olan 328.073.142,91
TL tutarındaki kar payı avansı mahsup edildikten sonra kalan 600.224.727,37 TL'lik tutar 09.09.2024 tarihi itibariyle Şirkete ödenmiştir.

ECZYT… İştiraklerden Eczacıbaşı Holding A.Ş.'nin 2023 mali yılı kar payı dağıtımından Şirketin payına düşen toplam tutar 287.346.105,21 TL olup, söz konusu tutardan 22.12.2023 tarihi itibariyle Şirkete ödenmiş olan 101.552.037,18 TL tutarındaki kar payı avansı mahsup edildikten sonra kalan 185.794.068,03 TL'lik tutar 09.09.2024 tarihi itibariyle Şirkete ödenmiştir.

LMKDC… Şanlıurfa Çimento Fabrikası'nda "Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Besleme Sistemi" yatırımına yönelik T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 08.09.2024 tarihli Yatırım Teşvik Belgesi alınmıştır. Söz konusu yatırımın
hayata geçirilmesiyle birlikte, fosil yakıt tüketimi azaltılırken, ısıl enerji verimliliğinde de önemli ölçüde iyileşme sağlanacaktır. Bu şekilde hem çevresel sürdürülebilirlik hem de ekonomik verimlilik açısından önemli kazanımlar elde edilmesi beklenmektedir. Yatırım teşviki kapsamında Gelir Vergisi Stopajı Desteği, Vergi İndirimi, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, faiz desteği unsurlarından yararlanılacaktır.

METUR… Şirketin 09 Eylül 2024 tarihli Yönetim Kurulu kararıyla, grubun uzun dönem stratejileri doğrultusunda, kimya ve yüzey işlem sektöründe faaliyet gösteren Galvano Market San. Ve Dış Ticaret A.Ş'nin aktif ve pasifinin bir bütün halinde, Metemtur Yatırım Turizm ve İnşaat AŞ tarafından "devir alınması" suretiyle, birleşme amaçlı görüşmelere başlanmasına karar verilmiştir.

OZATD… 09.09.2024 tarihinde yurt dışında mukim bir firma ile 3.300.000,00 USD tutarında (yaklaşık 102.086.400,00 TL, 09.09.2024 TCMB satış kuru alınmıştır) Gemi Tamir Bakım ve Onarım sözleşmesi imzalanmıştır. Güncel olarak gelinen noktada söz konusu bedelin 2023 yılı hasılatına oranı yaklaşık %4,42'dir.

TAVHL… TAV Havalimanları'nın 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde hizmet verdiği yolcu sayısı, 2023'ün aynı döneminin %13 üstünde gerçekleşti. TAV'ın KAP'ta yayımlanan "Yatırımcı Bülteni"ne göre, aynı dönemde hizmet verilen dış hat yolcu sayısı 2023 döneminin %14 üzerinde gerçekleşti. 

TCELL… Şirket bağlı ortaklıklarından Lifecell LLC, LLC Global Bilgi ve LLC Ukrtower hisselerinin tamamının, tüm hak ve borçları ile birlikte DVL Telecom'a (NJJ Holding grup şirketi) devri gerçekleşmiştir. Şirketin bu bağlı ortaklıklarda payı kalmamıştır. Nihai satış bedeli, kapanış tarihi itibari ile hazırlanacak finansallarda yer alan nakit ve borçlar dahil olmak üzere yapılacak uyarlamalar çerçevesinde belirlenecek olup, hisse satış sözleşmesine istinaden, kapanış tarihi itibarıyla Şirkete 524,3 milyon USD ödenmiştir.

TSPOR… Profesyonel futbolcu Tonio Teklic'in, Erzurumspor Kulübüne bedelsiz olarak geçici transferi konusunda anlaşma sağlanmıştır.

TETMT… Şirketin unvan değişikliği 04.09.2024 tarihinde Ticaret Sicilinde tescil edilmiş olup 09.09.2024 tarihli 11160 sayılı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nde ilan edilmiştir.

TETMT… Şirket esas sözleşme değişikliği neticesinde faaliyet konusu değişmiş olup anılan esas sözleşme değişikliği, 4 Eylül 2024 tarihinde Ticaret Sicilinde tescil edilmiş ve 9 Eylül 2024 tarih ve 11160 sayılı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nde ilan edilmiştir.

PAY ALIM SATIM HABERLERİ 

CEOEM… Bank of America Corporation, 06/09/2024 tarihinde, ortaklığın %100 oranında kontrolüne sahip olduğu iştiraki Merrill Lynch International tarafından, CEO EVENT MEDYA A.Ş. payları ile ilgili olarak 54,61 - 54,84 TL fiyat
aralığından 260.624 toplam nominal tutarlı alış işlemi ve 377.423 toplam nominal tutarlı satış işlemi neticesinde net 116.799 adet pay satılmıştır. Bu işlemle birlikte CEO EVENT MEDYA A.Ş. sermayesinde, iştiraki Merrill Lynch
International vasıtasıyla dolaylı yoldan sahip olduğu payların oranı 06/09/2024 tarihi itibariyle %4,938 seviyesine ulaşmıştır.

FORMT… AHMET TÜRKER, 06/09/2024 tarihinde FORMET METAL VE CAM SANAYİ A.Ş. payları ile ilgili olarak 3,79 -3,85 TL fiyat aralığından 5.243.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte FORMET METAL VE CAM SANAYİ A.Ş. sermayesindeki payları 06/09/2024 tarihi itibariyle %5,01 sınırına ulaşmıştır. 

GENIL… ŞÜKRÜ TÜRKMEN, 06/09/2024 tarihinde GEN İLAÇ VE SAĞLIK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. payları ile ilgili olarak 94,32 TL fiyat aralığından 5.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte GEN İLAÇ VE SAĞLIK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. sermayesindeki payları 06/09/2024 tarihi itibariyle %0,905 sınırına ulaşmıştır.

RTALB… Bank of America Corporation, 06/09/2024 tarihinde, ortaklığın %100 oranında kontrolüne sahip olduğu iştiraki Merrill Lynch International tarafından, RTA LABORATUVARLARI BİYOLOJİK ÜRÜNLER İLAÇ VE MAKİNE SANAYİ TİCARET A.Ş. payları ile ilgili olarak 24,40 - 24,95 TL fiyat aralığından 1.426.416 toplam nominal tutarlı satış işlemi neticesinde net 1.426.616 adet pay satılmıştır. Bu işlemle birlikte RTA LABORATUVARLARI BİYOLOJİK ÜRÜNLER İLAÇ VE MAKİNE SANAYİ TİCARET A.Ş. sermayesinde, iştiraki Merrill Lynch International vasıtasıyla dolaylı yoldan sahip olduğu payların oranı 06/09/2024 tarihi itibariyle %4,033 seviyesine ulaşmıştır.

VERTU… VERUSA HOLDİNG A.Ş. 09/09/2024 tarihinde Verusaturk Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. payları ile ilgili olarak 42.40 - 42.50 TL fiyat aralığından 29.360 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Verusaturk Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. sermayesindeki payları 09/09/2024 tarihi itibariyle %62,27 sınırına ulaşmıştır


GENEL KURUL 

09:30 Uşak Seramik Sanayi A.Ş.’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.
12:00 Euro Yatırım Holding A.Ş.’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.
14:00 Alkim Alkali Kimya A.Ş.’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.

 

VBTS KAPSAMINDA İŞLEM GÖREN PAYLAR 

Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında BAYRK.E, IHYAY.E ve SELEC.E payları 10/09/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 09/10/2024 tarihli işlemlere (seans
sonuna) kadar kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

PAPIL

Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında PAPIL.E paylarında 10/09/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 09/10/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar
brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

Yatırım Aracı Bazında Tedbir Uygulanması 

CEOEM 
Borsa İstanbul A.Ş. Piyasalarında Uygulanacak Gözetim Tedbirleri Yönergesi'nin 5. ve 6. maddelerindeki hükümler çerçevesinde, Tedbir Yönetim Sistemi kapsamında, piyasasında gerçekleşen işlemler nedeniyle CEO Event Medya A.Ş.
(CEOEM.E) payında 10/09/2024 tarihinden itibaren 1 ay süreyle "Kredili İşlem Yasağı" ve "Emir Paketi" tedbirleri uygulanacaktır. Emir paketi tedbiri, "piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması", "emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması" ve "emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması" uygulamalarını kapsamaktadır. Tedbirlerin uygulanacağı son tarih 09/10/2024'tür.

 

İlgili Haberler