Günün önemli şirket haberleri - 12 Eylül 2024 

Günün önemli şirket haberleri - 12 Eylül 2024 

Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri neler oldu? 

A+A-

Dünyadan gündem maddeleri ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri şöyle oldu; 


DÜNYADAN VE TÜRKİYE'DEN HABERLER 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ankara Sanayi Odası (ASO) Geleneksel Büyükelçiler Resepsiyonu programında konuştu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Eylül ayı enflasyonuyla birlikte 40’lı rakamları göreceğimizi tahmin
ediyoruz. Yılsonu itibarıyla da yüzde 41,5 gibi bir beklentimiz var" dedi. Yılmaz konuşmasında "Gelecek yıl ise hedefimiz yüzde 20'nin altına inmek. Bir sonraki yıl olan 2026'da ise tek haneli rakamlarla ülkemizi yeniden buluşturmak. Bunun programını yapmış durumdayız. Adım adım bunu hayata geçiriyoruz" ifadelerine de yer verdi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, Gümrük Birliği'ne ilişkin, “Dünya ekonomisinde ve ticaretin doğasında meydana gelen değişiklikler, bu anlaşmanın yeniden değerlendirilmesini zorunlu kılmaktadır. Avrupa Birliği’ne üye olmadan imzalayan tek ülke olarak bunun dezavantajını yaşıyoruz” dedi.

Fed’in denetim birimi, Atlanta Fed Başkanı Bostic’in yetkililerin nasıl işlem ve yatırım yapacaklarını belirleyen Fed politikalarını ihlal ettiğini ancak gizli bilgilere dayanarak işlem yapmadığını bildirdi. Fed’in denetim birimi Office of the Inspector General (IG) Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic’in Fed yetkililerinin nasıl işlem ve yatırım yapabileceklerini belirleyen politikaları ihlal ettiğini ancak gizli bilgilere dayanarak işlem yapmadığını belirtti. Bostic, Ekim 2022’de yatırım yöneticisinin bazı dönemlerde işlem yaptığını ve bazı işlemlerin yanlışlıkla mali açıklamalardan çıkarıldığını belirtmişti. Bostic o dönemde yapılan işlemlerden veya zamanlamasından haberdar olmadığını ifade etti. IG, Mart 2018’den Mart 2023’e kadar Bostic adına FOMC karartma kuralını ihlal eden 154 işlem gerçekleştirildiğini tespit etti. Raporda işlemlerin Bostic’in bilgisi olmadan yapıldığı ancak kendi adına yapılan tüm işlemlerin kurallara uygun olmasını sağlamaktan sorumlu olduğu belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Ukrayna’ya çeşitli alanlarda yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ek yardım sağlayacaklarını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, diplomatik temaslarda bulunmak üzere ziyaret ettikleri Kiev’de Ukraynalı mevkidaşları Andrii Sybiha ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Rusya’nın işgal girişimine karşı Ukrayna’ya olan desteklerini bir kez daha yineleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Ukrayna halkının doğrudan bizden duyması önemlidir: Ukrayna’nın zaferine olan bağlılığımız tamdır, dedi.

Amerika Birleşik Devletleri Güvenlik ve Çevre Uygulama Bürosu (BSEE), Amerika kıyılarına yaklaşan Francine Kasırgasına nedeniyle uygulanan kapatma prosedürü nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri'nin Meksika Körfezindeki petrol üretiminin bölgedeki toplam petrol üretiminin %39'u oranında azaldığını açıkladı. BSEE, "TSİ 19:30 itibariyle sunulan açık deniz operatör raporlarından elde edilen verilere göre, Meksika Körfezi'ndeki 371 insanlı platformun %46'sı olan toplam 171 üretim platformundan personel tahliye edildi. Tüm standart kontroller tamamlandıktan sonra, hasar görmemiş tesislerdeki üretim derhal tekrar devreye alınacaktır. Hasar gören tesislerin tekrar faaliyete geçmesi daha uzun sürebilir" dedi. ABD İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan ajans ayrıca "Meksika Körfezi'ndeki mevcut doğal gaz üretiminin %49'unun durdurulduğunu" kaydetti.

Goldman Sachs Group Inc. CEO'su David Solomon, istihdam piyasasında ortaya çıkan zayıflık işaretleri nedeniyle Federal Reserve'in beklenenden daha büyük bir faiz indirimine gitme ihtimalinin hala olduğunu söyledi. Solomon, "İşgücü piyasasında daha fazla yumuşamaya dayalı olarak 50 paz puan faiz indirimi için bir durum var" dedi ve ABD merkez bankasının daha standart 25 baz puanlık bir hareket yerine 50 baz puanlık bir indirim potansiyeline atıfta bulundu: "Bence yüzde olasılığı düşük 30'larda" Solomon, en iyi tahmininin muhtemelen çeyrek puanlık bir indirime gidecekleri yönünde olduğunu ancak Fed'in yıl sonuna kadar iki ya da üç kez faiz indirebileceğini söyledi.

JPMorgan, Fed'in 17-18 Eylül'de gerçekleştirilecek toplantıda 50 baz puanlık faiz indirime gideceği öngörüsüne sadık kalmaya devam ediyor. "TÜFE raporu bazı FOMC üyelerini 25 baz puanlık bir indirime yöneltebilir" değerlendirmesini yapan JPMorgan, "Biz, gelen verileri 50 baz puanlık bir hamle için hala ikna edici bir durum görüyoruz" ifadelerini kullandı. Citi, Fed'in 50 baz puanlık indirim yapacağı beklentisini 25 baz puana çekmişti.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) yönetim kurulu üyesi Naoki Tamura, enflasyonist risklerin gerçekleşmesini önlemek için merkez bankasının kısa vadeli faiz oranlarını en az %1 civarına yükseltmesi gerektiğini söyledi. Tamura, Okayama'da iş dünyası liderlerine yaptığı konuşmada, "Faiz oranlarını uygun bir zamanda ve birkaç aşamada yükseltmeliyiz" dedi. BOJ kısa vadeli faiz oranlarını en son Temmuz ayında yükseltti ve şu anda politika faiz oranı %0,25. Tamura, Japonya ekonomisinin BOJ'un %2'lik enflasyon hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşma olasılığının arttığını, bunun da merkez bankasının faiz oranlarını 2025'in sonlarına doğru ekonomi için nötr kabul edilen seviyelere yükseltmesi gerektiği anlamına geldiğini söyledi.

Japonya'da üretici fiyatları endeksi, enerji ile ilgili kalemlerin maliyetinin düşmesiyle son sekiz ayda ilk kez yavaşladı. Japonya Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, Japon firmalarının girdi fiyatları Ağustos ayında bir önceki yıla göre %2,5 arttı. Sonuç, ekonomistlerin %2,8'lik artış beklentilerinin altında kalırken, bir önceki aya göre fiyatlar %0,2 düşerek son 10 ayın ilk düşüşünü kaydetti. Hem ithal hem de ihraç edilen malzemelerde yen cinsinden maliyetlerde %2,6'lık bir artış gösterirken Temmuz ayındaki rakamlara göre keskin bir yavaşlama görüldü. Yen geçen ay dolar karşısında güçlenerek işletmeler üzerindeki yen cinsinden maliyet baskısını hafifletmişti. Petrol ve kömür kalemleri için girdi maliyetleri bir yıl öncesine göre %4 geriledi.

Çin yönetimi, ülkenin yatırım bankacılarını yakın takibe aldı. Çin yönetimi, Devlet Başkanı Şi Cinping’in yıllar süren ortak refah politikası kapsamında daha önce büyük maaş kesintileri yapmaya ve diğer kemer sıkma önlemlerine uymaya zorlanan ülkenin yatırım bankacılarını yakın takibe aldı. Bazı çalışanlara, düzenleyicilerin birincil halka arzları ve diğer sermaye artırma faaliyetlerini inceledikleri ve bankacıların her an sorgulanmak üzere çağrılabilecekleri söylendi.

Çin'in otomobil üreticilerine gelişmiş elektrikli araç teknolojisinin ülkede kalmasını sağlamalarını şiddetle tavsiye ettiği öne sürüldü. Bloomberg News'un konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Pekin, Çinli otomobil üreticilerini yabancı fabrikalarına knock-down kitleri ihraç etmeye teşvik ediyor, bu da bir aracın önemli parçalarının yurt içinde üretileceği ve daha sonra hedef pazarlarında son montaj için gönderileceği anlamına geliyor. Buna ek olarak, Türkiye'de yatırım yapmak isteyen otomobil üreticilerinin öncelikle Çin'in elektrikli araç endüstrisini denetleyen Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı'nı ve Türkiye'deki yerel Çin büyükelçiliğini bilgilendirmeleri gerekiyor.
Siyasi gerilimler, Çin'in yavaşlayan ekonomik büyümesi ve rekabet, Çin'deki ABD'li işletmelerin beş yıllık görünümlerine ilişkin iyimserliklerini rekor seviyeye düşürdü. Şanghay'daki Amerikan Ticaret Odası (AmCham Şangha) tarafından yayınlanan ankete göre, ABD'li firmaların yalnızca %47'si beş yıllık Çin iş görünümleri konusunda iyimser, bu da geçen yıla göre 5 puanlık bir düşüş anlamına geliyor. Bu, 1999 yılından bu yana yayınlanan AmCham Şanghay Yıllık Çin İş Raporu'nun bugüne kadar işaret ettiği en zayıf iyimserlik seviyesi oldu.

Goldman Sachs, BoE'nin çeyrek dönemlerle faiz indireceği beklentisini Kasım'dan itibaren faizin ardışık olarak indirileceği şeklinde değiştirdi.

ŞİRKET HABERLERİ 

DOHOL… Gümüştaş Madencilik ve Ticaret A.Ş. (Gümüştaş Madencilik) sermayesini temsil eden toplam 20.200.000 TL nominal değerli payların; 10.100.000 TL nominal değerli % 50'sinin; 82.000.000 Amerikan Doları bedelle (beher pay
başına alış fiyatı 8,1188 Amerikan Doları) Kurmel Holding A.Ş.'den ve 5.050.000 TL nominal değerli % 25'inin ise; 41.000.000 Amerikan Doları bedelle (beher pay başına alış fiyatı 8,1188 Amerikan Doları) Ortadoğu Otomotiv 
Ticaret A.Ş.'den olmak üzere toplamda 15.150.000 TL nominal değerli % 75'inin; yapılan pazarlıklar neticesinde; toplamda 123.000.000 Amerikan Doları bedelle devralınması işlemi 11.09.2024 tarihinde tamamlanmıştır.

DOHOL… Doku Madencilik ve Ticaret A.Ş. (Doku Madencilik) sermayesini temsil eden toplam 3.465.000 TL nominal değerli payların, 1.732.500 TL nominal değerli % 50'sinin; 9.000.000 Amerikan Doları bedelle (beher pay başına alış
fiyatı 5,1948 Amerikan Doları) Kurmel Holding A.Ş.'den ve 866.250 TL nominal değerli % 25'inin; 4.500.000 Amerikan Doları bedelle (beher pay başına alış fiyatı 5,1948 Amerikan Doları) Ortadoğu Otomotiv Ticaret A.Ş.'den olmak üzere
toplamda 2.598.750 TL nominal değerli % 75'inin; yapılan pazarlıklar neticesinde; toplamda 13.500.000 Amerikan Doları bedelle devralınması işlemi 11.09.2024 tarihinde tamamlanmıştır.

EFORC… Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği'nin ilgili 5/1/h maddesi kapsamında, Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımı ile ilgili izahnamede yer alan bilgilere ek olarak, 5.806,35 kWp GES-1 ve 4.529,25 kWp GES-2 kapasiteli santrallerinin panel kurulumları tamamlanmıştır. Söz konusu GES yatırımına ilişkin T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan bölgesel teşvikler içeren 55.322.774 TL'lik ve 68.257.598 TL'lik %30 yatırıma katkı oranlı Yatırım Teşvik Belgeleri alınmıştır. Her iki santralin de Ekim 2024 sonuna kadar faaliyete alınması planlanmaktadır. Santrallerin üretime geçmesi ile birlikte yıllık 71.579.700 TL ciroya katkı yapması beklenmektedir.

KBORU… Kuzey Boru tarafından yapılması planlanan 10 MWe/12,980 MWm Kapasiteli GES projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açıldı.

KMPUR… Şirketin 550.000.000 TL olan kayıtlı sermaye tavanının 10.000.000.000 TL'ye artırılması ve kayıtlı sermaye tavanı geçerlilik süresinin 2024-2028 yılları olarak belirlenmesi için Şirket Esas Sözleşmesi'nin "Sermaye" başlıklı 6.maddesi'nin ekteki şekliyle tadil edilmesi adına SPK ve T.C. Ticaret Bakanlığı'na gerekli başvurularda bulunulmasına ve gerekli izinlerin alınmasını takiben madde değişikliğinin, yapılacak ilk Genel Kurul'da pay sahiplerinin onayına sunulmasına, karar verişmiştir.

OSTIM… 21.02.2024 tarihinde Yönetim Kurulunun "Şirket bağlı ortaklıkları, Günhan Ostim Alüminyum Döküm ve Dövme Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Günhan Ostim A.Ş.) ve Ostim Kalıp Yatırım Sanayi A.Ş. (Ostim Kalıp A.Ş.)‘deki payların satılması konusunda araştırma yapılması, potansiyel alıcılarla görüşmenin ve gerekli çalışmaların yapılması" hususundaki kararı KAP'ta yayınlamıştı. Yönetim kurulu toplantısında gelen satınalma talebinin yetersiz bulunması nedeniyle Günhan Ostim A.Ş. ve Ostim Kalıp A.Ş.'deki paylarının satışına ilişkin çalışmaların sonlandırılmasına ve bağlı ortaklıkların şirket bünyesinde geliştirilmesine karar vermiştir.

PGSUS… Pegasus'un misafir sayısı Ağustos ayı sonunda geçen ylın aynı ayına göre % 9 artarak 3.67 milyon, OcakAğustos döneminde % 19 artarak 24.65 milyon oldu.

RUBNS… Şirket tüm dünyadan boyalı kumaş tedarikçilerinin ziyaret ettiği, 10-12 Eylül tarihinde düzenlenmekte olan Rusya'nın en büyük tekstil fuarı "İnterfabric Moskova" fuarına katılım sağlamıştır. Bu fuarın şirketin ihracat faaliyetlerine olumlu yansıması hedeflenmektedir.

 

PAY ALIM SATIM HABERLERİ 

AHSGY… HEDEF PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş., Hedef Portföy Yönetimi A.Ş.'nin kurucusu olduğu yatırım fonlarının portföylerindeki AHES GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. hisselerinin toplamı, 10/09/2024 tarihinde 2.836.530 TL nominal hisse satımı sonucunda %5 sınırından %4,82'e düşmüştür.

CCOLA… ÖZGÖRKEY HOLDİNG ANO NİM ŞİRKETİ, 11/09/2024 tarihinde COCA-COLA İÇECEK A.Ş. payları ile ilgili olarak 63 TL fiyat aralığından 1.450.00 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte COCA-COLA İÇECEK A.Ş. sermayesindeki payları 11/09/2024 tarihi itibariyle %0,73 sınırına düşmüştür.

GLYHO… MEHMET KUTMAN, Global Yatırım Holding A.Ş.'nin sermayesinde doğrudan sahibi olduğu 31.893.962,4360 adet ve Şirket toplam sermayesinin %4,91 oranındaki GLYHO hissesi, sermayesinin %100'üne sahip olduğu Turkcom Turizm Enerji İnşaat Gıda Yatırımları A.Ş.'ye virmanlamıştır. Bu devir sonucunda GLYHO'nun sermayesinde doğrudan ve dolaylı şekilde sahip olduğu toplam %34,76 oranındaki hissede herhangi bir değişiklik olmamıştır.

METUR… ERDAL BULUT, 10-11/09/2024 tarihinde METEMTUR YATIRIM A.Ş. payları ile ilgili olarak 15,58 -17,30 TL fiyat aralığından 67.000 Lot alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte şirket sermayesindeki payları 11/09/2024
tarihi itibariyle 13.267,000 Lot ile %12,28 sınırına ulaşmıştır.

UNLU… MAHMUT LEVENT ÜNLÜ, Sermaye Piyasası Kurulu’nun 04/07/2024 tarih ve 35/956 sayılı kararı ile onaylanan “Pay Satış Bilgi Formu” kapsamında; 11/09/2024 tarihinde Ünlü Yatırım Holding A.Ş. payları ile ilgili olarak; 13,74 TL fiyattan 1.750.00 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Ünlü Yatırım Holding A.Ş. sermayesindeki payları 11/09/2024 tarihi itibariyle %61,71’e düşmüştür.

UNLU… ÜNLÜ PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş., 11/09/2024 tarihinde gerçekleşen işlemler sonrası ÜNLÜ Portföy Yönetimi A.Ş.'nin kurucusu ve yöneticisi olduğu Yatırım Fonlarının Portföyündeki Ünlü Yatırım Holding A.Ş.'ye ait pay senetlerinin toplamı, 11.09.2024 gün sonu itibarıyla 5.250.000 nominal tutara ve toplam oy hakları 1.33%'e yükselmiştir.

VERTU… VERUSA HOLDİNG A.Ş., 11/09/2024 tarihinde Verusaturk Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. payları ile ilgili olarak 42,08 - 48,20 TL fiyat aralığından 105.338 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu
işlemle birlikte Verusaturk Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. sermayesindeki payları 11/09/2024 tarihi itibariyle %62,52 sınırına ulaşmıştır.

VBTS KAPSAMINDA İŞLEM GÖREN PAYLAR 

Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında DERHL.E, DZGYO.E, METUR.E ve YESIL.E payları 12/09/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 11/10/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

İlgili Haberler