Günün önemli şirket haberleri - 15 Ağustos 2024 

Günün önemli şirket haberleri - 15 Ağustos 2024 

Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri neler oldu? 

A+A-

Dünyadan gündem maddeleri ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri şöyle oldu; 

DÜNYADAN MANŞET HABERLER 

Hindistan'ın önemli petrol ve gaz sektörü şirketlerinden biri olan Swan Energy, LNG terminallerinden birindeki hissesini BOTAŞ'a sattığını bir borsa duyurusyla açıkladı. Hindistan yerel medyasında yer alan haberlere göre Hindistan'ın petrol ve gaz sektöründe önemli bir oyuncu olan Swan Energy Ltd., sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminallerinden birindeki hissesini Türk devlet enerji şirketi BOTAŞ'a satma kararını duyurdu. Çarşamba günü yapılan resmi borsa DUYURUSUNA  göre anlaşmanın değeri 399 milyon dolar. 

İTO Başkanı Avdagiç, enflasyon düzeltmesinin KOBİ’leri gelirleri yerine ‘yatırımlarından’ vergi verir hale getirdiğine dikkat çekerek, “Yatırım yapmış ve satış geliri henüz oluşmayan bir şirketten vergi tahakkuk ettirilmesi vergide adalete uymaz. Sırf enfl asyon düzeltmesi vergisinden dolayı, yeni yatırım yapacak şirketler yatırımlarını askıya alabilirler” dedi.

Altyapı ve yatırımlara yönelik proje finansmanı kredilerinde Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre yılın ilk 6 ayında düşüş yaşandı. TBB verileri proje finansmanı kredileri risk bakiyesinin yılsonuna göre yüzde 5 düşüşle 48 milyar dolara indiğini gösterdi. 

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, hayal kırıklığı yaratan istihdam verileri nedeniyle işgücü piyasası konusunda enflasyondan daha fazla endişe duyduğunu söyledi. Goolsbee, Bloomberg News'a verdiği röportajda mevcut faiz oranlarının "çok kısıtlayıcı" olduğunu ve bu tutumun ancak ekonominin aşırı ısınması durumunda uygun olacağını da söyledi. Goolsbee, Fed'in Eylül ayındaki bir sonraki toplantısında faiz indiriminin ne kadar olası ya da ne kadar büyük olabileceği konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Financial Times'ın haberine göre, üst düzey bir Federal Rezerv yetkilisi, Eylül ayında faiz indirimine "açık" olduğunu söylerken, ABD merkez bankasının işgücü piyasasındaki soğuma işaretlerinin ortasında para politikasını gevşetmek için "geç kalmayı göze alamayacağı" uyarısında bulundu. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Financial Times'a yaptığı açıklamada, fiyat baskıları hafifledikçe yetkililerin tam istihdamı koruma görevlerinin de bilincinde olmaları gerektiğini söyledi.

ABD'de Başkan Yardımcısı Kamala Harris, "gıda ve bakkaliye sektörlerinde kurumsal fiyat artışına" yönelik ilk federal yasağı önermeyi planlıyor. 

Çin Merkez Bankası, kısa vadeli oranların piyasaları yönlendirmede daha büyük bir rol oynamasını amaçlayan para politikası revizyonunun bir parçası olan ve yaygın olarak beklenen bir hamle ile aylık orta vadeli borç verme operasyonunun tarihini değiştirdi. Çin Merkez Bankası, ticari kreditörlere bir yıllık likidite enjekte ettiği Orta Vadeli Kredi Kolaylığı'nın (MLF) Ağustos ayı toplantı tarihini ayın 26'sına kaydıracağını söyledi. Bu değişikliğin kalıcı mı yoksa geçici mi olduğu konusunda bir açıklama yapılmadı.

Çin'in sanayi üretimi, Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre %5,1 arttı. Haziran ayında %5,3 olan sanayi üretimi artışının Temmuz ayında yüzde 5,2 olması bekleniyordu. Sanayi üretiminde büyümenin yavaşlaması, Çin hükümetinin ekonomiyi desteklemek için daha fazla politika desteği ortaya koymasını gerektirebilecek durgun iç talebi yansıttı.

Çin ekonomisi son beş çeyreğin en kötü döneminden sonra toparlanamadı. Sanayi üretimi ve perakende satışlar Temmuz ayında bir önceki yıla göre %2,7 artarak, genel olarak tahminlerle uyumlu olsa da devam eden konut krizi tüketici harcamalarını olumsuz etkiliyor. Yeni konut fiyatları Temmuz ayında bir önceki yıla kıyasla %5,3 düşerek Haziran ayında kaydedilen %4,9'luk yıllık düşüşten daha hızlı bir düşüş gösterdi.

Çin, Sektörün Talep Üzerine Alarm Vermesiyle Çelik Üretimini Azaltıyor. Çin'in ham çelik üretimi Temmuz ayında Haziran ayına göre %9,5 oranında azalarak ikinci ayda da düşerken, birçok çelik üreticisi halihazırda negatif olan kar marjlarının genişlemesi nedeniyle bakım çalışmaları gerçekleştirdi. Pekin yenilenebilir enerjiye yönelirken petrol rafinerileri zorlanıyor. Hidroelektrik santralleri termik üretimi azaltıyor ve alüminyumu kaldırıyor.

Japonya ekonomisi ikinci çeyrekte yıllık bazda beklenenden çok daha hızlı bir şekilde büyüdü. GSYH büyüme oranı, tüketimdeki güçlü artış sayesinde yılın başındaki düşüşten toparlandı ve ikinci çeyrekte yıllık yüzde 3.1 oldu. Güçlü büyüme, BOJ'un yakın vadede bir faiz artırımı daha yapması olasılığını destekledi.

Fitch Solutions'a bağlı BMI (Araştırma firması), Japonya Merkez Bankası'nın son küresel piyasa çalkantılarının ardından yendeki hızlı değerlenmeyi önlemek için faiz oranlarını artırma konusunda daha temkinli bir yaklaşım benimseyeceği belirtildi. BMI analistleri, "BoJ'un daha temkinli bir yaklaşım benimseyeceğini ve bu yıl 50 baz puanlık önceki görüşümüze göre sadece 25 baz puanlık bir artışla %0,50'ye çıkmasını bekliyoruz" değerlendirmesini yaptılar.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "DSÖ Acil Durum Komitesi bugün toplandı, bana (M çiçeği virüsüyle ilgili) durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu tavsiye görüşünü bildirdi. Tavsiyeyi kabul ettim." dedi. 

ŞİRKET HABERLERİ 

ALARK… Bağlı ortaklığı Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret Anonim Şirketi'ndeki payların kısmen veya tamamen satışı dahil, farklı stratejik alternatifler yoluyla değerlendirilmesi maksadıyla potansiyel yatırımcılarla görüşmelere başlandığı daha önce kamuoyuna duyurulmuştu. Yapılan görüşme ve değerlendirmeler sonucunda bağlı ortaklığı Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret Anonim Şirketi'ndeki payların kısmen veya tamamen satışı veya
farklı stratejik alternatifler yoluyla değerlendirilmesi sürecinin devam ettirilmemesine karar verilmiştir.

ALCTL… Şirket, telekomünikasyon sektöründeki konumunu daha da güçlendirmek amacıyla bir telekom şirketi ile telekom altyapı sistemlerinin tedariği ve kurulum hizmetleri alanında stratejik bir işbirliği gerçekleştirmiştir. Bu işbirliği
çerçevesinde şirket müşterisi ile 5 yıl süreli 93 Milyon ABD Doları tutarında bir sözleşme imzalamıştır.

AVGYO… Antalya ili Alanya ilçesi Türkler Beldesi Kargıçiftliği mevkii Gökay sitesinde bulunan D blok 3 nolu dairenin ve R Blok 3 nolu dairenin 10.08.2024 tarihinden geçerli olmak üzere 1 yıllığına, eşyalı olarak aylık toplam
40.000TL+KDV bedelle Avrasya Petrol ve Turistik Tesisler Yatırmlar A.Ş'ye kiraya verilmesine karar verilmiştir. 

AVGYO… İstanbul ili Şişli İlçesi Metrocity İş Merkezi A Blok 17'nci katta bulunan 187 numaralı bağımsız bölümün mevcut kiracısı olan Metro Portföy Yönetimi A.Ş.'nin aylık kira bedelinin 14.08.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak
üzere aylık 52.820-TL + KDV olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

BRKSN… Şirketin %100 Bağlı Ortaklığı olan ve İspanya'da yerleşik BERKOSAN IBERICA SOCIEDAD LIMITADA şirketinin gelişmesi ve büyümesi kapsamında reorganizasyon çalışmaları başlatılmıştır.

DZGYO… Muğla ili Ortaca ilçesi Fevziye Mahallesi 136 ada 2 ve 3 parsel'de konumlu üst hakkı taşınmaz üzerinde, otel inşaatı yapımı ve işletilmesine ilişkin görüşmelere başlanmıştır.

ENTRA… 15.05.2024 ve 27.05.2024 tarihli özel durum açıklamalarında, İtalya'da yenilenebilir enerji projeleri gerçekleştirmek üzere atılan adımlarla ilgili bilgi verilmiş, Eterna Green S.r.l. ünvanlı şirketin %100 hissesinin
devralınması işleminin gerçekleştiğini açıklanmıştı. Ayrıca, İtalya'daki yatırım fırsatlarının ivedilikle değerlendirilmesi ve kuvvetli bir yenilenebilir enerji portföyü kurulması hedefi de vurgulanmıştı. Eterna Green S.r.l. şirketi, İtalya'da greenfield yenilenebilir enerji proje geliştirme amacıyla İtalyan Keira Capital S.r.l. ile Proje Geliştirme Sözleşmesi (DSA) imzalamıştır. Bu çerçevede, 57.6 MW kapasiteli Serracapriola RES projesi için İtalyan İletim Sistemi İşletmecisi Terna'ya bağlantı hakkı başvurusunda bulunulmuştur. Bağlantı hakkının alınmasının sonrasındaki süreçte proje arazi edinimi, Çevresel Etki Değerlendirme (VIA) ve lisans (Autorizzazione Unica) işlemleri yürütülecektir. Süreçlerin başarılı bir şekilde tamamlanması durumunda, 2026 yılında yatırıma başlanması, 2027 yılında ise Serracapriola RES projesinin devreye alınması planlanmaktadır.

GLRYH… Şirket Güler Yatırım Holding AŞ.nin iştiraki A1 Eğitim ve Filo Kiralama A.Ş.’nin ("A1 Filo") 14.08.2024 tarihli genel kurul toplantısında sermayesinin 50.000.000 TL'den 75.000.000 TL'ye çıkarılması kabul edilmiş olup A1 Filo'nun ortakları Güler Yatırım Holding AŞ, Pardus Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ, RTA Laboratuvarları Biyolojik Ürünler İlaç ve Makine Sanayi Ticaret AŞ, A1 Capital Yatırım Menkul Değerler AŞ, ASY Yenilenebilir Enerji Üretim AŞ ve İCG Finansal Danışmanlık AŞ.nin yönetim kurullarının 14.08.2024 tarihli kararlarıyla bahse konu sermaye artırımına A1 Filo sermayesindeki payları oranında katılım sağlamasına karar verilmiştir.

GRTRK… Graınturk Tarım Anonim Şirketi'nin ("Şirket") tek pay sahibi olduğu ve bağlı ortaklığı olan Grain Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi'nin paylarının tamamının yine Şirketin tek pay sahibi olduğu ve bağlı ortaklığı olan Özova Tarım Anonim Şirketi'ne satılmasına karar verilmiştir. Anılan satış işlemi, II-23.3 sayılı Önemli Nitelikteki İşlemler Tebliği'nin 4'üncü maddesinin 1'inci fıkrasının (c) bendi kapsamında yer alan önemli nitelikteki işlem sınırı ve II-17.1 sayılı Kurumsal Yönetim Tebliği'nin 9'uncu maddesi kapsamındaki sınırları aşmamaktadır. İşbu pay devri işlemi ile Şirketin Grain Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi nezdindeki doğrudan pay sahipliği dolaylı pay sahipliğine dönüşmüştür.

KCAER… Şirket son 35 günde MENA bölgesi başta olmak üzere, Amerika, Avrupa ve Türkiye'den toplam 50.349.123 Amerikan doları tutarında çelik profil siparişi almıştır.

MEPET… Milli Emlak'ın mülkiyetinde olan Tapunun Aksaray İli Merkez İlçesinde kayıtlı 1623 parsel üzerinde bulunan 2.328, 85 m2 lik taşınmazın satın alınmasına karar verilmiştir. Satın alma koşulları taraflarca; 6.986.550,00 TL PEŞİNAT ödenmek suretiyle toplamda 69.865.500 TL'ye işleyecek olan faiz sonrası 10 yıl boyunca 10 eşit taksit ile ödenmesine, işleyecek olan faiz sonrası toplamda 90.645.528,66 TL karşılığında tapu işlemlerinin tamamlanması yönünden belirlenmiştir.

PEHOL… Renovasyon (Yenileme) çalışmaları devam eden şirket portföyündeki Sümerpark AVM'nin zemin kat B-027 mahal no'lu brüt 697,6 m² büyüklüğündeki mağazası için Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. (MAVI) ile Sümerpark
AVM'nin yeniden açılacağı tarihten itibaren geçerli olmak üzere toplam 5 yıllık kira sözleşmesi imzalanmıştır. Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş., açılacak mağazasının aylık cirosu üzerinden hesaplanacak kira bedelini aylık olarak şirkete ödeyecektir. Şirketi 19 Aralık 2023 tarihinde KAP'tan açıklanan ve Dünya Grup Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş. tarafından hazırlanan gayrimenkul değerleme raporuna göre, toplam 35.836,65 m² kiralanabilir alana sahip olan Sümerpark AVM'nin değeri 1.256.495.000 TL (KDV hariç) olarak belirlenmiştir.

PEHOL… Yönetim Kurulu'nun 21.02.2023 tarihli kararı çerçevesinde 14.04.2023 tarihinde başlatılarak 08.05.2023 tarihinde sona erdirilen şirketimiz paylarının geri alım programı kapsamında, şirket ödenmiş sermayesinin %2,519'unu temsil eden nominal değerleri toplamı 3.590.529 TL olan payların geri alımı yapılmıştı. Sümerpark AVM'nin devam eden renovasyon (yenileme) yatırımı ve HMS Health Mobile Software Sağlık Mobil Yazılım ve Eğitim A.Ş. ortaklık paylarına iştirak edilmesi ile başta savunma sanayii, teknoloji-yazılım, yenilenebilir enerji, finans ve tarım sektörlerinde yapılacak yeni yatırımların finansmanı amacıyla, şirket ödenmiş sermayesinin; %2,192'sini temsil eden ve nominal değerleri toplamı 3.125.000 TL olan şirket payları yurt dışında yerleşik kurumsal bir fon'a 104.122.500 TL'ye 14.08.2024 tarihinde satılmıştır. Satış işleminin ardından şirketimizin geri aldığı kendi paylarının toplam nominal tutarı,  ödenmiş sermayenin %0,327'sini temsil eden 465.529 TL'ye düşmüştür.

RYGYO… Şirket portföyünde yer alan İstanbul İli Esenyurt İlçesi 2642 Ada 1 Parselde yer alan 20.617,53 m² arsa üzerinde bulunan, 41.865,06 m² depolama alanının 13.300 m² lik bölümü yurtiçinde yerleşik mevcut bir müşteriye, 1 seneliğine, m² birim fiyatı 502 TL + KDV, aylık kira bedeli 6.676.600 TL + KDV bedel ile kiraya verilmiştir. (Kiralama başlangıç tarihi 01.07.2024 olarak belirlenmiştir.) Kiraya verilen depodan 1 senede 80.119.200 TL + KDV kira geliri elde edilecektir. 

SERMAYE ARTIRIM HABERLERİ 

BTCIM… Şirketin çıkarılmış sermayesinin, 3.400.000.000 Türk Lirası tutarındaki kısmı sermaye düzeltmesi olumlu farklarından, 1.000.000.000 Türk Lirası tutarındaki kısmı diğer sermaye yedeklerinden ve 1.000.000.000 Türk Lirası
tutarındaki kısmı ise olağanüstü yedeklerden sermayeye ilave edilmek sureti ile, %3000 oranında iç kaynaklardan bedelsiz sermaye artırımı yapılarak, 180.000.000 Türk Lirası'ndan 5.580.000.000 Türk Lirası'na yükseltilmesine
karar verilmiştir

TEMETTÜ HABERLERİ 

ALKLC… Hisse başına net 0.080 TL temettü ödeme kararı almıştır

GENEL KURUL HABERLERİ

13:00 Diriteks Diriliş Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.
14:00 Borlease Otomotiv A.Ş.’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.
14:00 Global Yatırım Holding A.Ş.’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.

VBTS KAPSAMINDA İŞLEM GÖREN PAYLAR  

SNKRN

Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında SNKRN.E payları 15/08/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 13/09/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecektir. Emir paketi tedbiri, "piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması", "emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması" ve "emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması" uygulamalarını kapsamaktadır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (kredili işlem yasağı ile brüt takas tedbirleri) emir paketi tedbirlerinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

YIGIT

Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında YIGIT.E paylarında 15/08/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 13/09/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar
brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir. 

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

İlgili Haberler