Günün önemli şirket haberleri - 16 Ağustos 2024 

Günün önemli şirket haberleri - 16 Ağustos 2024 

Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri neler oldu? 

A+A-

Dünyadan gündem maddeleri ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri şöyle oldu; 

DÜNYADAN MANŞET HABERLER 

KGM'nin (Karayolları Genel Müdürlüğü) X hesabından yapılan paylaşımda, "KGM ve Yap-İşlet-Devret (YİD) kapsamında özel şirketler tarafından işletilen otoyol ve köprülerin geçiş ücretleri, 16 Ağustos 2024 Cuma günü saat 00.00'dan itibaren geçerli olmak üzere yeniden düzenlenmiştir." İfadesi kullanıldı. KGM'nin internet sitesinden derlenen bilgilere göre, bugünden itibaren geçerli olmak üzere, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü geçiş ücret tarifesi araçların aks aralığına göre 33 ile 244 lira arasında oldu. Motosiklet geçiş ücreti ise 14 lira olarak belirlendi.

DİSK Birleşik Metal-İş’e bağlı BİSAM'ın yaptığı araştırmaya göre dört kişilik bir aile için açlık sınırı 19 bin 423 lirayı bulurken yoksulluk sınırı 67 bin 186 lira ulaştı. DİSK Birleşik Metal-İş’e bağlı BİSAM tarafından yapılan açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre asgari ücret enflasyon karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. 

Dünyanın önde gelen savunma sanayii şirketleri Ekim ayında SAHA İstanbul tarafından organize edilen SAHA Expo’da buluşacak. 150 binden fazla profesyonel ziyaretçi ağırlayacak fuarda 2 milyar dolar civarında bir iş hacmi oluşması bekleniyor. 

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde bulunan bir alanın Varaka Kağıt Sanayi Anonim Şirketi Bursa Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesi hakkındaki Cumhurbaşkanı Kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Fed Başkanı Jerome Powell, Kansas City Fed'in Jackson Hole'da düzenleyeceği yıllık merkez bankacılar sempozyumunun ilk günü olan önümüzdeki Cuma günü, 23 Ağustos, ekonomik görünüm hakkında açıklamalarda bulunacak. UBS ekonomistleri faiz indirimi çağrılarını güncelledikten sonra yaptıkları açıklamada, "Başkan Powell'ın 23 Ağustos Cuma sabahı Jackson Hole'da yapacağı konuşmada para politikasının kısıtlayıcılığının düzenli bir şekilde geri çekilmesi için bir durum ortaya koymasını bekliyoruz ve düzenli derken 50 bp yerine 25 bp faiz indirimini kastediyoruz" dedi.

JPMorgan Chase, tarafından hazırlanan bir araştırma notuna göre, piyasa zayıfladığında ABD şirket tahvillerini satın almak genellikle kazandırıyor. Eric Beinstein ve Nathaniel Rosenbaum liderliğindeki stratejistler yaptıkları açıklamada, spreadler genişlediğinde yüksek dereceli ABD şirket tahvillerini satın alan yatırımcıların önümüzdeki üç ay içinde yaklaşık %70  oranında kar elde ettiğini belirtti. Stratejistler, "Tarihsel olarak konuşursak, HG'deki düşüşlerin çoğunun kısa vadede satın alınması gerektiği nispeten açık görünüyor" diye yazdı.

Cumhuriyetçi ABD Başkan Adayı Donald Trump, sürdürdüğü başkanlık seçimi kampanyasında düzenlediği ikinci basın toplantısında Demokrat Partili rakibi Kamala Harris’e yüklendi. Ağırlıklı olarak ekonomiyle ilgili görüşlerini aktaran Trump, Harris’in seçilmesi halinde tek yapacağı şeyin enflasyonu ve kitlesel suçları arttıracağını ve Amerikan rüyasını öldüreceğini söyledi.

Japonya Maliye Bakanlığı, Japonya'nın istikrarlı tedarik zincirlerini güvence altına alma çabalarının bir parçası olarak çip üretim ekipmanlarına dış ticaret düzenlemeleri uygulama kararı aldığını belirtti. Yapılan açıklamada, yabancı yatırımcıların artık borsada işlem gören bir şirkette %1 veya daha fazla hisse edinmeleri veya borsada işlem görmeyen bir şirketten hisse satın almaları da dahil olmak üzere, çip üretimiyle bağlantılı ekipmanlara doğrudan yatırım yaparken önceden bildirimde bulunmaları gerektiği belirtildi.

Avrupa Birliği'nin otomobil üreticilerini düşük maliyetli rekabetten korumak için harekete geçmesiyle birlikte, gümrük vergileri Temmuz ayında Çin yapımı elektrikli araç akışını yavaşlattı. BYD Co. ve SAIC Motor Corp. gibi Çinli otomobil üreticilerinin geçen ay AB'de kaydettirdiği yeni elektrikli araç sayısı Haziran ayına göre %45 düştü. 

Avustralya Merkez Bankası (RBA) Başkanı Michele Bullock, merkez bankası inatçı enflasyonu dizginlemekte zorlanırken, öngörülebilir gelecekte faiz indirimi olmayacağının sinyalini verdi. RBA'nın nakit faiz oranını yüzde 4,35'te tutma kararını açıklamasından bir hafta sonra Bullock, bir parlamento komitesine bir indirim düşünmenin "erken" olacağını söyledi. Bullock, "Kurul, enflasyona yönelik yukarı yönlü risklere karşı tetikte olmaya devam ediyor" dedi.

ŞİRKET HABERLERİ 

EFORC… Şirket Efor Çay San. Tic. A.Ş.' nin bağlı ortaklığı olarak faaliyet gösteren Efor Gübre Madencilik San. Tic. A.Ş. senelik 175.000 ton üretim kapasitesine sahip Granül gübre tesisi ve senelik 23.040 ton kapasiteli İnhibitörlü gübre üretim tesisi 15.08.2024 tarihinde faaliyete alınmıştır. Önümüzdeki 12 aylık dönemde şirkete 1.5 Milyar TL ciro katkısı yapması beklenmektedir. 

GWIND… Şirketin yurtdışı iştiraki olan Galata Wind Energy Global B.V. ile Nova Grup Enerji Yatırımları A.Ş. ("Nova") ve Avrupa Grup Enerji Yatırımları A.Ş. ("Avrupa") şirketlerinin tek pay sahibi Emirhan Nacar ("Satıcı") arasında Nova ve Avrupa'nın sermayesinin %100,00'ünü temsil eden nama yazılı payların tamamının Galata Wind Energy Global B.V. tarafından devralınması amacıyla, 14.08.2024 tarihli bir Pay Alım ve Satım Sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşme'de pay devrinin gerçekleşmesi, gerekli izin ve onayların alınması da dahil olmak üzere, kapanış koşullarının kapanış tarihi itibariyle tamamlanmış olmasına bağlanmış olup, imza tarihi itibariyle kapanış koşullarının tamamlanmış olduğu görülerek, sözleşme imzası ile kapanış işlemleri eş zamanlı olarak gerçekleştirilmiştir. Nova ve Avrupa'nın uhdesinde; 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından verilmiş olan, Ankara ilinde, toplam kurulu güçleri 60 MWm / 60 MWe
olan depolamalı güneş elektrik üretim santrali önlisansları bulunmaktadır. Bu projeler Şirketin 2030 yılında 1000 MW
kurulu güç hedefine ulaşması adına önemli bir katkı sağlayacak olup, projelerin tahmini faaliyet başlangıç tarihlerinin
2026 yılı sonrası olması hedeflenmektedir.

KBORU… Şirket, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü- 25.Bölge Müdürlüğü (Balıkesir) tarafından 15.08.2024 tarihinde gerçekleştirilen, 2024/900034 ihale kayıt numaralı "Çanakkale-Bayramiş Karaköy Göleti Sulaması Boru Alımı" konulu ihaleye katılmış ve en avantajlı fiyatı vererek ihalede 1. olmuştur. İhale bedeli 12.857.112,83 TL (KDV Dahil)'dir. 

PLTUR… 13.08.2024 tarihinde 2024/864641 ihale kayıt numaralı ZEYTİNBURNU BELEDİYESİ Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yapılan 15 Aylık Araç Kiralama ihalesi işi 56.784.975,00 TL + KDV bedel ile ekonomik olarak en avantajlı teklif sahibi olan firma üzerinde kalmış olup, kesinleşen ihale kararı tebliğ edilmiştir. İhale mevzuatı kapsamında sözleşme imzalanması için davet beklenmektedir. 

AHES Gayrimenkul’ün 50.000.000 adet payının pay başına 25,20 TL fiyattan halka arzına SPK tarafından onay verildi.

GUNDG.HE – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler Borsa’da Satış yöntemiyle bugün toplanacak.

AKFGY – Eo At Fountains unvanlı şirkete 4,7 milyon dolar bedelle %43 oranında ortak olduğu ve payların Bafra Real Estate’ye geçtiği açıklandı.

BIMAS – Şirketin, bağlı ortaklığı Emek Yatırım Proje’nin şirket bünyesinde birleşmesine ilişkin olarak SPK’ya başvuru yapıldığı açıklandı.

CWENE – Şirket ile yurt içinde bir şirket arasında 5 milyon dolarlık satış sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

CONSE – Sermaye artırımından 389,4 milyon TL gelir elde edildiği açıklandı.

ESCAR – Şirket bağlı ortaklığı Varmı Arttıran Digital Platform’un Borsa Girişim Sermayesi Pazarı’nda işlem görebilmesi için SPK’ya başvuruda bulunmasına karar verildiği açıklandı.

EFORC – Şirket bağlı ortaklığı Efor Gübre Madencilik’in gübre üretim tesisini faaliyete aldığı açıklandı.

FADE – Şirketin ABD’de müşterisi aracılığıyla 30 konteyner (1.217.160 adet kavanoz ) sipariş aldığı açıklandı.

GLCVY –183 gün vadeli 400 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.

GWIND – Şirket iştiraki Galata Wind Energy ile Emirhan Nacar arasında Nova ve Avrupa'nın şirketlerinin sermayesinin tamamının Galata Wind Energy tarafından devralınması için sözleşme imzalandığı açıklandı.

ISMEN – Etiler şubesinin açılması kapsamında SPK’ya yapılan başvurunun onaylandığı açıklandı.

ISMEN – İstanbul Boğaziçi şubesinin açılması kapsamında SPK’ya yapılan başvurunun onaylandığı açıklandı.

INFO – 2 milyar TL’ye kadar borçlanma aracı ihracı kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

HRKET – Şirketin ICT50 listesinde Türkiye’de 1. Avrupa’da 4., Dünya’da 16. Olduğu açıklandı.

KBORU – Şirketin DSİ Balıkesir tarafından gerçekleştirilen Çanakkale Bayramiş Karaköy Göleti Sulaması Boru Alımı konulu ihaleye 12,9 milyon TL bedelle en avantajlı teklifin verildiği açıklandı. 

MARBL – Şirketin ABD’de 10.000 m2 ’lik depo kiraladığı açıklandı.

MERIT – Karadağ’da Merit Starlit Hotel & Residence içerisindeki otel ve residans kısmının şirket tarafından işletilmeye başlandığı açıklandı.

MTRYO – Şirketin bedelli sermaye artırımında kullanılmayan ve birincil piyasada satılamayan paylarının tamamının Metro Yatırım tarafından satın alınacağı açıklandı.

PLTUR – Şirketin Zeytinburnu Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından açılan 15 aylık araç kiralama ihalesine verdiği 56,8 milyon TL’lik teklifin en avantajlı teklif olduğu açıklandı.

YKBNK – 84 gün vadeli 380,5 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.

PAY ALIM SATIM HABERLERİ 

IZFAS… Bank of America Corporation, 14.08.2024 tarihinde, ortaklığımızın % 100 oranında kontrolüne sahip olduğu iştiraki Merrill Lynch International tarafından, İZMİR FIRÇA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. payları ile ilgili olarak 62,43 - 62,93 TL fiyat aralığından 290.989 toplam nominal tutarlı alış işlemi ve 123.354 toplam nominal tutarlı satış işlemi neticesinde net 167.635 adet pay satın alınmıştır. Bu işlemle birlikte İZMİR FIRÇA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. sermayesinde, iştiraki Merrill Lynch International vasıtasıyla dolaylı yoldan sahip olduğu payların oranı 14.08.2024 tarihi itibariyle %5,247 seviyesine ulaşmıştır.

MEDTR… AZİMUT PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş., 14.08.2024 tarihinde MEDİTERA TIBBİ MALZEMELER SANAYİ VE TİCARET A.Ş. payları ile ilgili olarak, ortalama 42,72 TL fiyat seviyesinden 327,947 adet alış işlemi Kurucusu olduğu fonlar tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte; MEDİTERA TIBBİ MALZEMELER SANAYİ VE TİCARET A.Ş. sermayesinde kurucusu olduğu fonların toplam pay oranı 14.08.2024 tarihi itibariyle %5,26 olmuştur. 

SUMAS… HİLMİ EVİN ERTÜR, 15/08/2024 - 15/08/2024 tarihinde SUMAŞ SUNİ TAHTA VE MOBİLYA SANAYİİ A.Ş. toplam nominal tutarlı alış işlemi ve 10.080 payları ile ilgili olarak - 340 356 TL fiyat aralığından TL TL toplam nominal tutarlı satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte SUMAŞ SUNİ TAHTA VE MOBİLYA SANAYİİ A.Ş. sermayesindeki payları 15/08/2024 tarihi itibariye %60,82 sınırına ulaşmıştır

ADGYO – Şirket paylarının geri alınması kapsamında 240.473 adet pay 32,68 – 32,76 TL fiyat aralığından geri alındı.

ALARK – Şirket paylarının geri alınması kapsamında 99.000 adet pay 100,10 – 101,80 TL fiyat aralığından geri alındı.

ATSYH – Ahmet Gönüllü tarafından 42.080 adet pay alınırken, şirket sermayesindeki payı %5,10’a yükseldi.

ICUGS – Resmo Dış Ticaret tarafından 1.970.000 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı %8,93’e geriledi.

KRVGD – Şirket paylarının geri alınması kapsamında 100.000 adet pay 2,78 TL fiyattan geri alındı.

SUMAS – Hilmi Evin Ertür tarafından 340,00 – 356,00 TL fiyat aralığından 10.080 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı %60,82’ye geriledi.

SERMAYE ARTIRIM HABERLERİ 

KONTR – Şirket sermayesinin 200 milyon TL’den %100 bedelli, %125 bedelsiz olarak 650 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında rüçhan haklarının kullanılmasının ardından kalan paylar bugün Borsa Birincil Piyasa’da satılacak.

KGYO – Tahsisli sermaye artırımı kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı. 

SANFM – Şirket sermayesinin 30 milyon TL’den %400 oranında bedelsiz olarak 120 milyon TL artışla 150 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

SARKY – Şirket sermayesinin 500 milyon TL’den %20 oranında bedelsiz olarak 100 milyon TL artışla 600 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

 

İlgili Haberler