Günün önemli şirket haberleri - 20 Ağustos 2024 

Günün önemli şirket haberleri - 20 Ağustos 2024 

Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri neler oldu? 

A+A-

Dünyadan gündem maddeleri ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri şöyle oldu; 


DÜNYADAN MANŞET HABERLER 

Hazine’ye ait 12 şirketin hisselerinin aralarında Koza Altın İşletmeleri Anonim Şirketi'nin de bulunduğu Türkiye Varlık Fonu’na aktarılmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı.  https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/08/20240820-1.pdf

Çin Merkez Bankası'ndan Salı günü yapılan açıklamaya göre, bir yıllık kredi faiz oranı yüzde 3,35'te tuttu ve ipotekler dahil uzun vadeli krediler için referans olan beş yıllık faiz oranı da yüzde 3,85 oranında sabit tuttu. PBOC Başkanı Pan Gongsheng'in geçen hafta Pekin'in bu yılki büyüme hedeflerine ulaşma konusundaki kararlılıklarına rağmen "sert" önlemler almaktan kaçınacaklarını söylemesinin ardından geldi.

Başbakan Li Qiang başkanlığında toplanan Çin Devlet Konseyi yürütme kurulu dört belgeyi inceleyerek onayladı. Onaylanan belgeler arasında yabancı yatırım erişimi için bir dizi özel idari tedbirin (negatif liste) 2024 baskısı da yer aldı. Negatif listeye göre Çin, telekomünikasyon, eğitim ve sağlık hizmetleri gibi sektörlerin açılmasını hızlandırırken imalat sektöründeki giriş engellerini tamamen kaldırarak yabancı yatırım üzerindeki kısıtlamaları daha da gevşetecek.

Çinli gayrimenkul geliştirme şirketi Kaisa Group önemli bir tahvil sahibi grubuyla offshore borç yeniden yapılandırma anlaşması yaptığını ve mevcut borcun yeni tahvillere ve şirket hisselerine dönüştürüldüğünü duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ateşkes önerisini kabul ettiğini, sıranın Hamas’ta olduğunu söyledi. Çatışmaların sürdüğü 10 ay içinde bölgeye dokuzuncu ziyaretini gerçekleştiren Blinken, sunulan anlaşmayı “köprü kurucu bir anlaşma” olarak nitelendirdi.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'a karşı Kasım ayında yapılacak seçimi kazanması halinde kurumlar vergisi oranını %21'den %28'e çıkarmayı teklif ettiği bildirildi. Harris'in kampanya sözcüsü James Singer, bu hamlenin "çalışan insanların cebine tekrar para koymanın ve milyarderler ile büyük şirketlerin adil paylarını ödemelerini sağlamanın mali açıdan sorumlu bir yolunun" parçası olacağını söyledi.

Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, seçilmesi halinde elektrikli araç alımları için 7.500 dolarlık vergi kredisini sona erdirmeyi düşüneceğini ve Tesla CEO'su Elon Musk'ı bir kabine ya da danışmanlık görevine atamaya açık olduğunu söyledi. Trump, elektrikli araç kredisi sorulduğunda "Vergi kredileri ve vergi teşvikleri genellikle çok iyi bir şey değildir" dedi.

Avrupa'nın büyük varlık yöneticisi Amundi'nin Japonya biriminin baş yatırım yetkilisi Shinichiro Arie, Japonya ve ABD'deki getiriler arasındaki farkın daralmasıyla birlikte Japonya'nın para biriminin önümüzdeki 12 ay içinde dolar başına 140 yene ulaşabileceğini söyledi. Arie, "Yenin zayıflığının bundan sonra devam edeceğini öngörmüyoruz" dedi.

Nikkei gazetesinin haberine göre Japonya hükümeti, devlet bütçesini oluşturmak için kullandığı uzun vadeli faiz oranı tahminini, cari yıldaki %1,9'dan gelecek mali yıl için %2,1'e yükseltmeyi planlıyor. Nikkei'ye göre bu plan, Japonya Merkez Bankası'nın on yıllık parasal teşvik programından uzaklaşarak faiz oranlarını yükseltmesiyle artan devlet tahvili getirilerini yansıtıyor.

Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn, ekonomideki zayıflığın devam etmesi halinde Avrupa Merkez Bankası'nın Eylül ayında faiz oranlarını yeniden düşürmesi gerekebileceğini söyledi. Rehn, New York'ta Avrupa Amerikan Ticaret Odası'nda yaptığı konuşmada, “Euro bölgesinde negatif büyüme risklerinin son dönemde artması, dezenflasyonun gerçekten yolunda gitmesi koşuluyla, Eylül ayında yapılacak bir sonraki ECB para politikası toplantısında faiz indirimine gidilmesi yönündeki durumu güçlendirdi” dedi.

Avustralya Merkez Bankası, Ağustos ayı politika toplantısında faiz artırımına gidip gitmemeyi tartıştıktan sonra, kısa vadede bir faiz indiriminin olası olmadığını ve enflasyonun kontrol altına alınabilmesi için politikanın "uzun bir süre" kısıtlayıcı kalması gerekebileceğini değerlendirmesini yaptı.

ŞİRKET HABERLERİ 

AGROT… Şirket bağlı ortaklığı Bitplus Yazılım Ticaret ve Sanayi A.Ş. 02.07.2024 tarihli ve 32590 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7518 sayılı "Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" uyarınca
yapılan duyuru kapsamında tasfiye beyanını Sermaye Piyasası Kurulu'na iletmiş ve tasfiye sürecine ilişkin işlemleri başlatmıştır. Ayrıca Şirket Yönetim Kurulu 19.08.2024 tarihinde gerçekleştirmiş oduğu toplantıda teknoloji faaliyetlerinin optimizasyonu ve verimliliğinin artırılması amacıyla bağlı ortaklığımız Grid Teknoloji Ltd.'nin tasfiye edilmesine, Grubun teknoloji faaliyetlerinin Kaliforniya merkezli bağlı ortaklığı Agrotech USA LLC. ve Dubai merkezli bağlı ortaklığımız Agrotech Global LTD. çatısı altında yürütülmesine karar vermiştir.

GLCVY… 09.08.2024 Tarihinde yapılan açıklamada; Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin 08.08.2024 tarihinde gerçekleştirdiği tahsili gecikmiş alacak satışında, satışa çıkarılan 8 portföyden 917,8 milyon TL anapara büyüklüğündeki
4 bireysel portföyün ihalesini şirketin kazandığı duyurulmuştu. Bu ihaleye konu 3 portföye ilişkin alacakların devir ve temlik işlemleri 19.08.2024 tarihi itibarıyla tamamlanmıştır.

HTTBT… Şirket, kaynakların etkin kullanımı yaklaşımıyla oluşturduğu finansal planlama çerçevesinde Türk Eximbank'tan 360 gün vadeli 160 Milyon TL tutarında TL Reeskont kredisi kullanmıştır.

ISGSY… Paylarının tamamı Şirket mülkiyetinde olan Sportive Spor Malzemeleri Ticaret A.Ş. sermayesinin %50 oranında ve 18.775.000 TL nominal değerdeki kısmının, Fiba Grubu Şirketlerinden Marka Mağazacılık A.Ş.'ye 493.392.000 TL nihai bedel ile satışı 19.08.2024 tarihinde tamamlanmıştır. 103.392.000 TL olan ilk ödeme 19.08.2024 itibariyle gerçekleşmiş, kalan 390.000.000 TL olan ödeme 15.12.2024 tarihinde alınacaktır.

KOZAA… Şirketin bağlı ortaklığı olan Konaklı Metal Madencilik San.Tic. A.Ş.'nin Konak Projesine ilişkin Maden Kaynak tahmin çalışmaları güncellenmiştir. Konak Projesi cevher geliştirme amaçlı yapılan sondaj çalışmalarında, 2021 yılında yapılan 51 adet sondajın (toplamda 28,318 metre) delgisi tamamlanmıştır. Sondaj derinligi 374 metreden 1,037 metreye kadar olup ortalama derinlikleri 555 metredir. Sondaj örneklerinin analizleri, ALS Chemex İzmir'de tamamlanmıştır. Hali hazırda Kanada Kamloops (B.C) da yer alan ALS Metalurji laboratuvarında devam etmekte olan testlerin yıl içerisinde tamamlanması planlanmaktadır Kaynak tahmin çalışmaları Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Kodu (UMREK Kodu) ile uyumlu olarak gerçekleştirilmiş olup, yapılan bu çalışmalar JORC koduna göre de SRK Consulting (U.S.) Inc. Denver tarafından denetlenmiş ve onaylanmıştır. Elde edilen neticeler ile birlikte cevher geliştirme sondajlarına devam edilmesi ve ön fizibilite kapsamında bir çalışma yürütülerek Konak projesinin maden rezerv kapsamına taşınması planlanmaktadır.Toplam maden kaynağı için, belirlenmiş maden kaynak tonaj miktarı 155,700,000 TON, mümkün maden kaynak tonaj miktarı 579,000,000 TON olup, toplam maden kaynak tonaj miktarı 734,600,000 TON'dur.

Bakır için, belirlenmiş maden kaynak metal içeriği 353,000 TON, mümkün maden kaynak metal içeriği 1,483,000 TON olup, toplam maden kaynak metal içeriği 1,836,000 TON'dur.
Altın için, belirlenmiş maden kaynak metal içeriği 504,000 ONS, mümkün maden kaynak metal içeriği 2,677,000 ONS olup, toplam maden kaynak metal içeriği 3,181,000 ONS'dur.
Gümüş için, belirlenmiş maden kaynak metal içeriği 1,928,000 ONS, mümkün maden kaynak metal içeriği 8,434,000 ONS olup, toplam maden kaynak metal içeriği 10,362,000 ONS'dur.
Molibden için, belirlenmiş maden kaynak metal içeriği 8,000 TON, mümkün maden kaynak metal içeriği 28,000 TON olup, toplam maden kaynak metal içeriği 36,000 TON'dur.


KOZAL… Şirketin %99,99 oranında pay sahibi olduğu Birleşik Krallıkta mukim Koza Limited (Koza Ltd) adlı iştirakimizin yönetiminin tekrar şirkete aidiyetinin tescili için Londra'da devam eden davalar ve hukuki başvurularımız bulunmaktadır. Söz konusu davaların ve başvuruların safahatı hakkında şirketimiz tarafından çeşitli zamanlarda Sayın Kamuoyu bilgilendirilmiştir. Her ne kadar bu aşamaya kadar gerek yetki meseleleri gerekse harcamaların kısıtlanması ve Koza Altın'ın onayına tabi olması ayrıca Koza Altın tarafından özel nitelikli kararlar alınabilmesinin önü açılmışsa da; dava süreçlerinin uzun ve masraflı olması, bu süreç zarfında şirketin ancak sınırlı bir şekilde Koza Ldt'i kontrol edebilmesi, aynı zamanda şirketin tüm hisselerinin (iyi niyetli pay sahipleri ve borsa yatırımcıları korunmak kaidesiyle) Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığına tescil edilmiş olduğu gerekçeleri ile tüm maliyetleri asgariye indirmek ve belirsizliklerin önüne geçebilmek için Londra'da mukim Koza Ltd adlı iştirakimizin tasfiyesine karar verilmiş ve Londra Mahkemeleri nezdinde tasfiye işlemlerine 16.08.2024 tarihi itibari ile başlanmıştır. Bir yandan Koza Ltd adlı şirketin tasfiye işlemlerine başlanmakla birlikte, diğer yandan şirketin, Great American Minerals Exploration Inc. ("GAME") ile 2018 tarihinde ve sonrasında zaman zaman yapılan yatırım sonucunda, Koza Ltd ve Koza Ltd'nin ABD'de kurulu bağlı şirketi Koza Inc'in ("Koza USA") vasıtasıyla Sam Alaska projesinde %70,61 oranında dolaylı pay sahibi olduğu ortak girişimdeki hisselerinin de GAME'e satılarak tasfiye edilmesine dair 16.08.2024 tarihinde özel nitelikli bir karar alınarak ilgilere tebliğ edilmiştir.

MEGAP… Şirket hakim ortağı Eda ÖZHAN'ın 16.05.2024 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu'na yapmış olduğu pay satışına ilişkin başvurunun Kurul tarafından olumsuz karşılandığı Eda ÖZHAN tarafından Şirkete bildirilmiştir.

MEGAP… Şirket ve şirket yönetim kurulu başkanı Eda Özhan tarafından, Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi nezdinde 16.08.2024 tarihinde 2024/757 Esas numarası ile açılan dava sonucunda, ilgili Mahkeme tarafından 19.08.2024 tarihinde 3 ay süreyle geçici mühlet ile ihtiyati tedbirlere ilişkin karar verilmiştir. Şirket hakkında verilen konkordato başvurusu, Şirketimizin mal varlığının korunması ve alacaklılar tarafından başlatılacak haciz işlemleri sebebiyle, üretim faaliyetlerimizin aksamaması amacıyla yapılmıştır. Bu karar sonrasında, bir taraftan kararın gerekleri yerine getirilip, Şirket olağan faaliyetlerine devam ederken, başta bankalar ve diğer tüm alacaklılar ile Şirketin mevcut borçlarının yeniden yapılandırılması amacıyla görüşmeler yürütülecektir. Şirketin finansal yapısının güçlendirilmesi amacıyla başlatılan sermaye artırım süreci halen devam etmekte olup, başvuru için gerekli olan evrakın tamamlanmasından sonra SPK'ya gerekli başvuru yapılacaktır. Şirket sermayesinin artırılması, nakit akışının düzenli hale gelmesi, finansman giderlerinin düşürülmesi, gelişen ülke ekonomisine katkı sağlanması adına ve yine Sayın Mahkemenin ve komiserlerin vereceği kararlar doğrultusunda konkordato sürecinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve sonuçlandırılması için gerekli çaba gösterilecektir.

MNDTR… Şirketin İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde bulunan âtıl durumdaki taşınmazın satışı konusunda Atlas Trafo Anonim Şirketi tarafından yapılan peşin 11.808.000 EUR karşılığı Türk Lirası tutarındaki teklif, Şirket tarafından kabul
edilmiş olup, taşınmazın satış ve devri için gerekli işlemlere başlanılmasına karar verilmiştir. 

ORGE… Şirketin, İstanbul ilinde inşası devam etmekte olan Mandarin Oriental Etiler Projesi'nin T2-T3 Blok Elektrik Tesisat İşlerinin yapımına yönelik olarak verdiği 256.000.000 TL+KDV tutarındaki teklifin kabul edildiği ve ihalenin
Şirket lehine sonuçlandığı İşveren Astaş - Yapı ve Yapı Adi Ortaklığı tarafından Şirkete bildirilmiştir. İşveren ile sözleşme görüşmelerine başlanmıştır. İşin 636 günde tamamlanması planlanmaktadır.

PEHOL… Renovasyon (Yenileme) çalışmaları devam eden şirket portföyündeki Sümerpark AVM'nin Tab Gıda San. ve Tic. A.Ş. (POPEYES, BURGER KING, SUBWAY, ARBY’S, USTA DÖNERCİ, SBARRO) ile Sümerpark AVM'nin yeniden açılacağı tarihten itibaren geçerli olmak üzere toplam 10 yıllık kira sözleşmesi imzalanmıştır. Tab Gıda San. ve Tic. A.Ş. (POPEYES), açılacak mağazasının aylık cirosu üzerinden hesaplanacak kira bedelini aylık olarak şirkete ödeyecektir. Şirket 19 Aralık 2023 tarihinde KAP'tan açıklanan ve Dünya Grup Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş. tarafından hazırlanan gayrimenkul değerleme raporuna göre, toplam 35.836,65 m² kiralanabilir alana sahip olan Sümerpark AVM'nin değeri 1.256.495.000 TL (KDV hariç) olarak belirlenmiştir.

PSGYO… Şirketin gerekli gördüğü takdirde Şirket paylarının Borsa'dan geri alımının yapılması konusunda en fazla 1 yıl ve ilk genel kurula kadar geçerli olmak üzere şirket yönetiminin yetkilendirilmesine, pay geri alım için ayrılacak
fonun, Şirketin özkaynaklarından karşılanmak üzere en fazla 600.000.000 TL olarak ve geri alınacak pay sayısının azami 300.000.000 adet olarak belirlenmesine, geri Alınan Paylar Tebliği'nde asgari unsurları belirtilmiş pay geri alım programı kapsamında yapılacak alımların ilk Genel Kurul Toplantısında ortakların bilgisine sunulmasına, karar verilmiştir. 

SANEL… Daha önce yapılan KAP bildirimleri ile duyurulduğu üzere, Şirket, genel ekonomik şartlar çerçevesinde, elektrik taahhüt sektöründeki faaliyetlerimizin azaldığı dönemde, sağlık alanında yatırımlara yönelmiştir. Bu yatırımlar
2023-2024 yılları konsolide mali tablolarımızda olumlu etkilerini göstermeye başlamıştır. Bu defa, önümüzdeki dönemde sürdürülebilir tarım ve gıda ile hayvancılık sektörünün giderek daha çok önem kazanacağı ve bu alanda yapılacak yenilikçi, inovasyonu esas alan, stratejik, katma değeri yüksek, ölçek ekonomisi çerçevesinde yapılacak yatırımların ve/veya ortaklıkların Şirketin faaliyetlerini ve mali durumunu pozitif etkileyeceği değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler ışığında 19.08.2024 tarihli Yönetim Kurulu Kararı ile Salacak Tarım ve Hayvancılık A.Ş.'ye iştirak edilmesi konusunda görüşmelere başlanmıştır. Salacak Tarım ve Hayvancılık A.Ş. İstanbul merkezli bir şirket olup, Sivas ili Şarkışla ilçesi, Elmalı köyü mevkiinde yaklaşık 43,500 m2 arazide büyükbaş hayvancılık faaliyeti yapmaktadır. Tesis 1000 büyükbaş hayvan için besi ve süt sağımı kapasitesine sahiptir. Şirket son dönemde Amerika Birleşik  Devletleri'nden Holstein cinsi damızlık, gebe düve ithalatı yapmaktadır.

SKYLP… Şirket iştiraklerinden Tenk Bilişim Teknolojileri Danışmanlık A.Ş.'ne (Teklifimgelsin); 26.12.2023 tarihinde finansman ihtiyacı doğrultusunda iki faz halinde toplam 900.000 USD'ne dek paya dönüştürülebilir borç verilmesi
kararlaştırılmış ve imzalanan borç finansmanı sözleşmesi kapsamında ilk faz tutarı olarak 500.000 USD ve ikinci faz tutarı olarak 400.000 USD paya dönüştürülebilir borç verilmiştir. Teklifimgelsin'e ilk fazda paya dönüştürülebilir borç
olarak verilen 500.000 USD finansmanın paya dönüşümü kapsamında 19.08.2024 tarihinde olağanüstü genel kurul toplantısı gerçekleştirmiştir. Genel Kurul neticesinde; Teklifim gelsin sermayesi 272.060,00 TL'den 287.719,95 TL'ye çıkarılmış olup, artırılan 15.659,95 TL itibari değerdeki sermayenin 14.880,33 TL itibari değere sahip 1.488.033 adet B grubu hisse karşılığı, 14.880,33 TL sermaye bedeli ve 16.398.223,99 TL tutarında emisyon primi ile birlikte toplam 16.413.104,32 TL'nin şirket tarafından taahhüt edilmesine ve tamamının "Ortaklara Borçlar" hesabında bulunan şirket alacağı tutardan karşılanmasına karar verilmiştir. Söz konusu sermaye artırımının tescilini müteakip Teklifimgelsin'de güncel pay oranı %3,165'den %8,165'e çıkmış olacaktır. İkinci fazda paya dönüştürülebilir borç olarak verilen 400.000 USD alacağımıza ilişkin süreç devam etmekte olup, konu tutarın paya dönüştürülüp dönüştürülmeyeceği ve dönüşüm koşulları Teklifimgelsin'in 31.12.2024 tarihli finansal tablolara göre değerlendirilecektir. 

TSPOR… Şirket ile profesyonel futbolcu Maximilian Gomez Gonzalez arasındaki 01.09.2022 başlangıç ve 31.05.2025 bitiş tarihli profesyonel futbolcu sözleşmesi karşılıklı olarak feshedilmiştir. Yapılan anlaşmaya göre oyuncuya 4 eşit taksit halinde 700.000.-EUR fesih bedeli ödenecektir. 


PAY ALIM SATIM HABERLERİ 

ERSU… BURAK SÖZÜBİR, 19/08/2024 - 19/08/2024 tarihinde ERSU MEYVE VE GIDA SANAYİ A.Ş. payları ile ilgili olarak 20,90 - 23 TL fiyat aralığından 30.000 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle
birlikte ERSU MEYVE VE GIDA SANAYİ A.Ş. sermayesindeki payları 19/08/2024 tarihi itibariyle %5,07 sınırına ulaşmıştır.

METUR… ERDAL BULUT, 15-16/08/2024 tarihinde METEMTUR YATIRIM A.Ş. payları ile ilgili olarak 13,91 - 14,28 TL fiyat aralığın dan 200,000 LOT alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte şirket sermayesindeki payları
16/08/2024 tarihi itibariyle 12,200,000 LOT ile %11,30 sınırına ulaşmıştır. 

YIGIT… EYÜP YİĞİT, 16/08/2024 - 16/08/2024 tarihinde YİĞİT AKÜ MALZEMELERİ NAKLİYAT TURİZM İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. payları ile ilgili olarak 49,64 - 49,64 TL fiyat aralığından 4.189.163 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte YİĞİT AKÜ MALZEMELERİ NAKLİYAT TURİZM İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. sermayesindeki payları 16/08/2024 tarihi itibariyle %0,00003 sınırına ulaşmıştır


SERMAYE ARTIRIM HABERLERİ 

IZENR… Şirketin 2.500.000.000 TL kayıtlı sermaye tavanı içerisinde 575.000.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle %325 oranında bedelsiz artış ile 1.868.750.000 TL artırılarak
2.443.750.000 TL'ye çıkarılmasına, karar verilmiştir. 

 

GENEL KURUL HABERLERİ 

11:00 Sönmez Pamuklu Sanayii A.Ş.’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.
13:30 Sönmez Filament Sentetik İplik ve Elyaf Sanayi A.Ş.’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.

 

 

 

İlgili Haberler