Günün önemli şirket haberleri - 26 Ağustos 2024 

Günün önemli şirket haberleri - 26 Ağustos 2024 

Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri neler oldu? 

A+A-

Dünyadan gündem maddeleri ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri şöyle oldu; 

DÜNYADAN MANŞET HABERLER 

Takasbank Saklama ve Kolektif Yatırım Kuruluşları Bölümü Direktörü Emre Koçbey, 22 Ağustos itibarıyla yatırım fonu dünyasının toplam büyüklüğünün 4,6 trilyon liraya ulaştığını belirterek, 2023 sonu itibarıyla 2,5 trilyon lira olan fon dünyası toplam büyüklüğünün, yeni yatırımcı girişleri ve fon varlıklarının değer artışıyla yılbaşından bu yana yüzde 82 gelişim gösterdiğini bildirdi.

İş Bankası Genel Müdürü, ekonomideki zorlu ortamın çabuk bitmeyeceğini ve normalleşmenin hemen olmayacağını belirterek, bankaların da bu süreçte bedel ödemeye devam edeceğini söyledi. TCMB'den ilk faiz indirimini 250 baz puan ile kasım ayında beklediklerini belirterek, "Politika faizinin 2024 sonunda yüzde 45, 2025 sonunda da yüzde 25'e kadar inebileceğini düşünüyorum" dedi. Şu anda yaklaşık 34 seviyesinde bulunan dolar/TL kurunu yıl sonunda 38 civarında beklediklerini belirtti.

Bank of America stratejisti Michael Hartnett, merkez bankalarının yaptığı gibi altın almanın doğru bir hamle olduğunu söylüyor. Hartnett, Fed'in faiz indirimlerinin enflasyonu yeniden artırabileceğini ve altının bu süreçte güçlü performans göstereceğini belirtiyor.

Çin Merkez Bankası geçen ay yaptığı faiz indirimlerinin ardından temel politika faiz oranlarını değiştirmedi. Çin MB, bankalara geçen aya göre değişmeden %2,3 faiz oranı uygulayarak orta vadeli kredi kolaylığı aracılığıyla finansal sisteme 300 milyar yuan değerinde fon enjekte etti. Merkez Bankası ayrıca bankalara %1,7 faiz oranıyla yedi günlük ters repo yoluyla 471 milyar CNY tutarında bir fon enjeksiyonu teklif etti ve bu
oran da bir önceki operasyona göre değişmedi.

Çin MB destekli Financial News gazetesi, Çin'in mali düzenleyicilerinin tahvil piyasası gözetimine piyasa ilkeleri temelinde ve makro ihtiyati ve uyum perspektiflerinden yaklaştığını belirterek piyasaya müdahale iddialarını reddetti. Çinli yetkililer geçtiğimiz haftalarda dünyanın en büyük ikinci tahvil piyasasında uzun ve çılgınca bir ralliyi durdurdu ve pervasız alımların riskleri hakkında tekrarlanan uyarılarla işlem hacmini düşürdü.

Çin, ABD'nin Rusya'nın silahları için gerekli olan ileri ABD teknolojisine erişimini daha da kısıtlamak amacıyla çok sayıda Çinli kuruluşu ihracat kontrol listesine ekleme kararına "kararlılıkla karşı çıktığını" söyledi. ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu, 42'si Çin'de, 63'ü Rusya'da ve 14'ü Türkiye, İran ve Kıbrıs'ta olmak üzere toplam 123 kuruluş listeye eklendi. "Kuruluş Listesi"nde yer alan firmalar belirli teknoloji ve mallar için ihracat kısıtlamalarına ve lisanslama gerekliliklerine tabi tutuluyor.

Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng, kilit alanlardaki finansal risklerin düzenli bir şekilde çözüldüğünü söyledi. Pan, ülkenin devlet yayın kuruluşu Çin Merkez Televizyonu'nda Cumartesi günü yayınlanan röportajında Pekin'in ülkenin artan borçlarından kaynaklanan finansal riskleri azaltma çabasında olumlu bir ton yakaladı.

IMF baş ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas, artan enflasyon beklentilerinin ultra gevşek para politikasını normalleştirmek için daha fazla alan bırakması nedeniyle Japonya Merkez Bankası'nın faiz oranlarını kademeli olarak artırabileceğini söyledi. BOJ'un politikayı normalleştirirken enflasyon, ücret artışı ve enflasyon beklentilerinin yükselme hızına bakacağından, daha fazla faiz artışının hızının "veriye çok bağlı" olacağını söyledi. Japonya'nın enflasyonunun %2'nin üzerinde olduğunu ve enflasyon beklentilerinin BOJ'un %2'lik hedefine doğru veya "belki biraz üzerinde" hareket etmeye başladığını belirtti.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) baş ekonomisti, bankanın enflasyonu yeniden yüzde 2'ye çıkarma hedefinin "henüz güvende olmadığı" konusunda uyarıda bulundu ve faiz oranlarının şimdilik kısıtlayıcı kalması gerektiğini söyledi. 

ECB Yönetim Konseyi üyesi ve Avusturya MB Başkmanı Robert Holzmann, birçok meslektaşının faiz indirimi sinyali vermesine rağmen, faiz oranlarının önümüzdeki ay düşürülmesinin kesin olmadığı uyarısında bulundu. "Her zaman olduğu gibi, karar gününe kadar   çekincelerimi koruyorum ve elimizde bir dizi veri olacak" diye konuşan Holzmann, "Bence verilere daha dikkatli bakmamız gerekiyor. indirime karşı değilim ama korkarım ki çok erken bir indirim yapmak istemiyorum" diye konuştu.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, İngiltere ekonomisinin hala yüksek enflasyondan kaynaklanan ve faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalmasını gerektirebilecek risklerle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı. Bailey, "Zafer ilan etmek için henüz çok erken. İhtiyatlı olmamız gerekiyor çünkü iş tamamlanmadı - henüz sürdürülebilir bir şekilde hedefe geri dönmedik" dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, işsizlik oranlarının son 6 ayda birçok büyük gelişmiş ekonomide tırmandığını bildirdi. Açıklamada, işsizlik oranları tarihsel standartlara göre düşük kalmaya devam etse de iş gücü piyasası koşullarının gevşemesinin ücret enflasyonundan biraz baskıyı almaya başladığı kaydedildi. Gelişmiş ekonomilerdeki merkez bankalarının faiz indirimlerini haklı çıkarmalarına yardımcı olduğu anlatılan açıklamada, işsizlik oranlarının ABD, İngiltere, Kanada, Almanya, Avustralya ve İsviçre'de arttığına işaret edildi.

Telegram mesajlaşma uygulamasının kurucusu ve sahibi olan Rus asıllı milyarder Pavel Durov, Paris dışındaki havaalanında gözaltına alındı.


ŞİRKET HABERLERİ 

ALCTL… Türkiye'de yerleşik bir müşteri ile süregelen iş ilişkisi çerçevesinde 2024-2029 dönemlerine sair 9.024.678 ABD Doları tutarında iş emri imzalanmıştır.

CVKMD… Bağlı Ortaklığı Hayri Ögelman Madencilik A.Ş. hakkında Basın, Sosyal Medya, Dijital Mecra v.b. gibi yerlerde birtakım haberlerin çıkması üzerine Sermaye Piyasası Kurulu'nun II-15.1 sayılı Özel Durumlar Tebliği'nin 9. Maddesi kapsamında bu açıklamanın yapılması gereği hasıl olmuştur. Bağlı Ortaklığa ait Harmancık Krom İşletmemizde Perşembe günü gece yarısından sonra kaynağı henüz belirlenemeyen bir nedenden dolayı yangın çıkmıştır. Çıkan yangında, İşletmemizdeki Acil Durum Eylem Planı devreye sokulmuş, eş zamanlı olarak bölgedeki itfaye ve kolluk güçlerine haber verilerek koordineli ve hızlı bir şekilde yangına müdahale edilmiş ve yangın kısa sürede söndürülmüştür. Yangın sırasında herhangi bir can kaybı ve yaralanma yaşanmazken, 2 nolu Kuyu çıkışında küçük ölçekli maddi hasar meydana gelmiştir. Çıkan yangın sonrasında, İşletmemizdeki üretim faaliyetlerinde herhangi bir aksama oluşmamıştır. İşletmemizdeki faaliyetlerimiz olağan seyrinde devam etmektedir.

KMPUR… Şirket Yönetim Kurulu Üyeleri ve Üst Düzey Yöneticilerimiz için halihazırda var olan "Yönetici Sorumluluk Sigortası" şirket sermayesini %25'ini aşan bir bedel ile yenilenmiştir.

KONTR… Kontrolmatik, cazip kar marjlarını koruyarak ve sağlam nakit akışları sağlayarak yeni uluslararası pazarlara açılmayı hedefliyor. Kontrolmatik'in 2024 yılının ilk yarısına ilişkin KAP'ta yayımlanan bülteninde, "Gelirlerde önemli bir artış ve son derece güçlü bir brüt kâr marjı elde ettik. Zorlu piyasa koşullarına rağmen 2024 yılı gelir hedeflerimiz planlandığı gibi ilerliyor." denildi.

RUBNS… Rubenis Tekstil iplik ve kumaş üretimini tam entegre hale getirmek amacıyla Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde 500.000 metrekarelik bir tarım arazisini satın alma opsiyonu ile beraber 10 yıl süreliğine üzerindeki pamuklarla birlikte kiralamıştır. Söz konusu pamuklar, Ekim 2024 tarihinde hasat edilerek fabrikamıza ulaştırılacaktır. Şirket, bu hamleyle iplik ve kumaş üretiminde kullanacağı pamuğu kendi bünyesinde üretecek ve tarladan mağazaya kadar olan tüm süreçleri kendi bünyesinde tamamlayarak çok ciddi anlamda kazanç sağlayacaktır.

SAHOL… Şirketin 29 Nisan 2022 tarihli özel durum açıklamasında, Sabancı Topluluğu'nda yeni nesil teknolojilere dayalı iş modellerine odaklanılarak dijital dünyada global bir oyuncu yaratılması amacıyla, sermayesinin tamamı Şirkete ait olacak şekilde, Hollanda'da Dx Technology Services and Investment BV (DxBV) unvanlı bir şirket kuruluşunun gerçekleştirildiği; takip eden 8 Mart 2023 tarihli özel durum açıklamasında ise Şirketin portföy yönetim stratejileri ve dijital işlerde büyüme planları doğrultusunda, mevcut dijital işlerimizi daha da ileriye taşımak ve bu alanda gerçekleştirilecek yeni yatırımları hızlandırmak amacıyla Sabancı Holding Dijital Grup Başkanlığı'nın oluşturulduğu kamuya duyurulmuştu.

Bu vizyon doğrultusunda, Türkiye'de bulut teknolojileri konusunda piyasa liderlerinden biri olarak faaliyette bulunan ICT Bulut Bilişim A.Ş. (Bulutistan)'nin ödenmiş sermayesinin %65'ini temsil eden toplam  1.097.330 TL nominal değerli payları 23 Ağustos 2024 tarihinde yaklaşık 39 milyon USD bedelle DxBV tarafından satın alınmıştır.

Bulutistan'ın kurucu ve mevcut durumda azlık ortakları ile imzalanan ortaklar sözleşmesi gereğince DxBV, toplam 5 üyeden oluşan Bulutistan yönetim kurulundaki 4 üyenin seçimine ilişkin aday gösterme imtiyazına sahip olacaktır. Ayrıca, Bulutistan sermayesinin %10,5'ini temsil eden 177.260 TL nominal değerli paylar da Şirketin yatırımcısı olduğu Ak Portföy Yönetimi A.Ş. Sabancı Holding Özel Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (Sabancı Ventures)'na aittir.

Böylelikle, Şirketin DxBV ve Sabancı Ventures üzerinden dolaylı olarak Bulutistan sermayesindeki toplam etkin ortaklık payı %75,5 olup, bu satın almayla birlikte Bulutistan Şirketin finansal raporlarında konsolide edilmeye başlanacaktır.

SAHOL… Sermayesini temsil eden paylarının %50'si dolaylı olarak Şirkete ait olan Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. (Enerjisa Üretim)'nin Türkiye yenilebilir enerji pazarındaki lider konumunun güçlendirilmesi hedefleri doğrultusunda, 2021 yılından bu yana faaliyet gösteren ve 14 MW kurulu güce ve ilave 8,4 MW kapasite artış hakkına sahip olan Aydos RES'in sahibi olan şirketlerin hisselerinin tamamının Enerjisa Üretim tarafından devralınması işlemleri 23 Ağustos 2024 tarihinde tamamlanmıştır. Böylelikle, Aydos RES'in satın alınmasıyla birlikte Enerjisa Üretim'in 9 ayrı santralindeki toplam rüzgar enerjisi kurulu gücü 417 MW'a ve tüm tesislerindeki toplam kurulu gücü ise 3.813 MW'a ulaşmıştır.

Devam eden yatırımların tamamlanması ve devreye alınacak kapasite artışları ile birlikte Enerjisa Üretim 2026 yılı itibarıyla yaklaşık 5.000 MW'lık kurulu güce ve %60 yenilenebilir enerji payına ulaşarak Türkiye'de özel sektör elektrik
üretiminde lider konumunu güçlendirecektir.

SOKM… Şirket sermayesine %100 iştiraki bulunan Future Teknoloji Ticaret A.Ş. ile işleme taraf şirketlerin 31/12/2023 tarihli finansal tabloları esas alınarak "Kolaylaştırılmış Usulde Birleşme" yöntemiyle birleşmesine ("İşlem") ilişkin 12.06.2024 tarihli yönetim kurulu kararı ile Sermaye Piyasası Kurulu'na yapılan başvurumuzun, ilgili mevzuat çerçevesinde, 30.06.2024 tarihli finansal tablolar esas alınmak suretiyle yenilenmesine karar verilmiştir.

Bu çerçevede; Şirketin, Türk Ticaret Kanunu'nun 136 vd. maddeleri hükümleri, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 18,19 ve 20. maddeleri hükümleri ve Sermaye Piyasası Mevzuatı ile ilgili diğer mevzuat hükümleri uyarınca, İstanbul Ticaret Sicili Memurluğunun 642199 sicil sayısında kayıtlı olan Şirket bağlı ortağı Future Teknoloji Ticaret Anonim Şirketi'ni (%100) tüm aktif ve pasifleriyle bir kül halinde devralınması suretiyle, ortaklık yapısı itibariyle kolaylaştırılmış usulde, Şirket bünyesinde birleşmesine ("İşlem"), bu amaçla birleşme sözleşmesi ve ilgili diğer belgelerin hazırlanmasına karar verilmiştir.

SEGYO… Şirket aktifinde bulunan Ankara İli Gölbaşı İlçesi Karşıyaka Mah. bulunan 18.481 m2'lik arsasının satın alınmasına yönelik olarak gelen teklifleri değerlendirerek; söz konusu arsanın mevcut büyüklüğünün imarlı bir
proje yapmaya olanak vermemesi, arsanın 4 yılı aşkın süredir Şirket aktifinde kayıtlı olması ve herhangi bir şekilde değerlendirme olanağının öngörülememesinin yanı sıra arsanın 19 Temmuz 2024 tarihli değerleme raporundaki
değerinin 27.700.00 TL olduğu huşularını birlikte değerlendirerek; SCS AKSESUAR İLETİŞİM TELEKOMÜNİKASYON ELEKTRİK ELEKTRONİK İNŞAAR TAAHÜT İTHALAT İHRACAT TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ’nin; nakit 30.500.00 TL + KDV + tarafların tapu harcı karşılığında satışı 23 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Söz konusu satış işlemi Sermaye Piyasası Kurulu'nun Önemli Nitelikte İşlemler Tebliği'nin, "Önemli Nitelikli İşlemler" başlıklı 4 Maddesinin 1.fıkrasının (c) bendi ve "Önemlilik Ölçütü" başlıklı 6. Maddesinin 1.fıkrası (a) bendi ve 6.maddesinin 2.fıkrası kapsamında Ortaklığın Kamuya Açıklanmış Son Konsolide Finansal Tablolarına Göre (31.03.2024) İşleme Konu Mal Varlığının Kayıtlı Değerinin Varlık (Aktif) Toplamına Oranının %0,44 olması nedeniyle bahsi geçen Tebliğ'deki önemlilik kriterine ulaşmamıştır.

PAY ALIM SATIM HABERLERİ 

EMETUR… ERDAL BULUT, 22-23/08/2024 tarihinde METEMTUR YATIRIM A.Ş. payları ile ilgili olarak 14,02 - 14,15 TL fiyat aralığın dan 250,000 LOT alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte şirket sermayesindeki payları
23/08/2024 tarihi itibariyle 12,600,000 LOT ile %11,66 sınırına ulaşmıştır. 

VERTU… VERUSA HOLDİNG A.Ş., 23/08/2024 tarihinde Verusaturk Girişim Ortaklığı A.Ş. payları ile ilgili olarak 41.38 - 41.50 TL fiyat aralığından 60.923 TL nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Verusaturk Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. sermayesindeki payları 23/08/2024 tarihi itibariyle %61,83 sınırına ulaşmıştır.

İlgili Haberler