Günün önemli şirket haberleri - 28 Ağustos 2024 

Günün önemli şirket haberleri - 28 Ağustos 2024 

Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri neler oldu? 

A+A-

Dünyadan gündem maddeleri ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri şöyle oldu; 

DÜNYADAN MANŞET HABERLER 

ABD doları, bu sabah bir dizi para birimine karşı bir yıldan uzun süredir gördüğü en düşük seviyeye yakın seyrederken, sterlin, piyasaların önümüzdeki ay ABD'de beklenen faiz indiriminin büyüklüğüne ilişkin ipuçlarına odaklanmasıyla, yıllık zirvelerin hemen altında işlem gördü. Dolar endeksi, son olarak %0,07 artışla 100,67'ye yükseldi ve bir önceki gün ulaşılan 13 aylık düşük seviye olan 100,51'in üzerinde geziniyor. Dolar bu ay % 3'ün üzerinde düşüş yaşadı ve bu da onu Kasım 2022'den bu yana en büyük aylık düşüşüne doğru götürüyor. İngiltere'nin faiz oranlarını düşürmede ABD'nin gerisinde kalacağına dair beklentiler nedeniyle Sterlin, 1,326 dolara ulaşarak Mart 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra hafif bir düşüşle 1,325 dolara geriledi. Euro %0,09 düşüşle 1,117 dolara geriledi ve haftanın başında ulaştığı 13 aylık zirveye yakın birseviyede bulunuyor.

Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Himino, bu sabah yaptığı açıklamada, merkez bankasının ekonomik görünüm ve fiyat hedeflerinin gerçekleşeceğinden emin olması halinde parasal genişlemenin derecesini ayarlayacağı yönündeki duruşunu yinelerken, Merkez Bankası'nın finans piyasalarındaki gelişmelere karşı uyanık olmaya devam edeceğini de vurguladı. Yen, bu yorumları büyük ölçüde göz ardı etmiş gibi görünüyor ki dolar karşısında %0,26 düşüşle 144,33'e geriledi. Pazartesi günü dolar karşısında 143,45 ile üç haftanın en yüksek seviyesini görmüştü.

Faiz piyasaları yatay seyretti; 10 yıllık ABD Hazine tahvili faizleri %3,83, iki yıllık tahvil faizleri %3,87 seviyesinde seyrederken, ikisi arasındaki fark yaklaşık üç haftanın en dar seviyesine geriledi.

Petrol, Çin talebindeki olumsuzlukların yeniden ön plana çıkması ve Brent ham petrol vadeli işlemlerinin varil başına 80 doların hemen altında işlem görmesiyle Orta Doğu'daki gerginliklerin etkisiyle son dönemdeki yükselişini geri aldı.

Yatırımcılar, Fed Başkanı Powell'ın geçen haftaki ılımlı tutumunun ardından, Fed'in gelecek ay faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı konusunda hemfikir. Şimdi tartışma, bunun 50 baz puanlık süper büyük bir indirim olup olmayacağı etrafında dönüyor. CME Group'un FedWatch Aracı'na göre, mevcut fiyatlandırma, bir hafta öncesine göre %29 olan daha büyük bir indirim için %36'lık bir beklentiye işaret ediyor.

Gelecek ay 25 baz puanlık bir faiz indirimine tam fiyat biçilen piyasalarda, yıl sonuna kadar 100 baz puanlık bir gevşeme bekleniyor. ABD'de ikinci çeyrek gayri safi yurt içi hasılası için ön tahminin bu hafta sonuna doğru açıklanması bekleniyor. Ayrıca Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksi de açıklanacak. Enflasyondan ekonominin gücüne odaklanıldığı için bu haftanın PCE verilerinin öneminin tartışılır hale geldi ve Fed'in birden fazla faiz indirimi beklentisini ortadan kaldırmak için güçlü bir yukarı yönlü sürprize ihtiyaç olacak.

Bi Nvidia notu ile tamamlayalım. Şirket bugün açıklanacak kazanç raporu öncesinde yatırım dünyasını büyülemeye devam ediyor. Yapay zeka (AI) sohbet robotu ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinden iki yıl kadar önce, çip üreticisinin piyasa değeri yaklaşık 390 milyar dolardı. Şu anda değeri yaklaşık 3,2 trilyon dolar ve Haziran ayında, yapay zeka bilişim patlamasının arkasındaki donanımı sağlayan çiplerle desteklenen, dünyanın en değerli şirketi olarak kısa bir süreliğine yükselişe geçti. Şirketin muazzam büyüklüğü ve sektör lideri konumunda olması, bugün ABD kapanışından sonra açıklanacak kazançlarının tüm piyasayı hareketlendirebileceği anlamına geliyor. Öyle bir garip duruma girdi ki piyasalar Nvidia, ikinci çeyrek gelirlerinin beklenen iki katına çıkmasını sağlasa bile, piyasaları hareket ettiren yüksek performansa alışkın yatırımcıları tatmin etmeyebilir. Opsiyon fiyatları, yatırımcıların Perşembe günü işlem görecek Nvidia hisselerinde yaklaşık %10'luk bir dalgalanmaya hazırlandığını gösteriyor. Bu, dolar bazında 300 milyar doların üzerinde bir piyasa değerine denk geliyor. Bu, muhtemelen bir kazanç raporunda şimdiye kadarki en büyük piyasa hareketi olacak. LSEG verilerine göre bu, S&P 500 şirketlerinin %95'inin piyasa değerini gölgede bırakacak ve muhtemelen küresel yarı iletken sektöründe şok dalgalarına yol açacaktır varsayıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Eskiden Türkiye daha müreffehti" diye iddia edenleri uluslararası kurumların hesapladığı rakamların yalanladığını belirterek, Türkiye'nin 2003-2023 yılları arasında kişi başına düşen Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) artışının yüzde 257 olduğunu ifade ederek eskiden Türkiye'nin daha müreffeh olduğu iddialarının doğru olmadığını belirtti.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından yayımlanan 2024 yılı ikinci çeyrek Doğrudan Yatırımlar Bülteni’ne göre, net doğrudan yabancı yatırım girişleri 1,7 milyar dolarlık seviyesi ile geçen yılki düzeyinin yüzde 57,3 üzerinde gerçekleşti. Yurt dışındaki doğrudan yatırımların yüzde 45,2’si ise gayrimenkul sektöründe yapıldı. 

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından yayımlanan 2024 yılı ikinci çeyrek Doğrudan Yatırımlar Bülteni’ne göre, 2023 yılı Kasım ayından itibaren gerileyen doğrudan yabancı yatırım girişleri 2024 yılı ikinci çeyreğinde artışa geçti, çıkışlar ise dalgalı bir seyir izledi. Söz konusu gelişmelere paralel olarak net girişler ilk çeyrekteki 290 milyon düzeyinden 1,7 milyar dolara yükseldi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Azerbaycan ile Türkiye'nin koordineli şekilde hareket ettiğini belirterek, "Azerbaycan ile Türkiye'nin tutumu birdir. Bu, karşılıklı destek, stratejik ortaklık ve müttefiklik ilişkileridir. Böyle de devam edecektir." dedi. Bayramov, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacminin 2023'te 8 milyar dolar olduğunu, 2024'te de olumlu dinamiğin devam ettiğini kaydetti. Enerji alanındaki iş birliğinin de önemli olduğunu vurgulayan Bayramov, "Azerbaycan ile Türkiye'nin enerji alanındaki işbirliği sadece iki ülkeye katkı sunmakla kalmadı, Avrasya'nın enerji haritasını değiştirdi." diye konuştu.

Fed'in Temmuz ayı iskonto faizi toplantısının açıklanan tutanaklarına göre, Chicago ve New York Fed bankalarının yönetim kurulu üyeleri, Fed'in iskonto faiz oranının 25 baz puan düşürülmesi yönünde oy kullandılar. Fed tarafından yapılan açıklamada, 12 bölgesel Fed bankasından 10'unun Temmuz ayında yapılan oylamalarda iskonto oranının %5,5'te kalmasını isterken, Chicago ve New York Fed'in faiz oranının %5,25'e çekilmesi için oy verdikleri belirtildi.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkan Yardımcısı Ryozo Himino, ekonomi ve fiyatlar beklendiği gibi büyüdüğü sürece merkez bankasının faiz oranlarını daha da yükseltme yönündeki duruşunun devam edeceğini tekrarladı. Himino, “Bankanın para politikasının gelecekteki yürütülmesine ilişkin temel duruşu, piyasa gelişmelerinin ve Temmuz faiz artışının etkisini inceleyeceği ve ekonomik faaliyet ve fiyatlara ilişkin görünümünün gerçekleşeceğine dair artan bir güven duyması halinde, parasal uyum derecesini ayarlayacağıdır” dedi.

Avustralya'da enflasyon, hükümetin elektrik faturalarına yaptığı indirimlerle Temmuz ayında son dört ayın en düşük seviyeye geriledi. Avustralya İstatistik Bürosu (ABS) tarafından açıklanan verilere göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) indikatörü Temmuz ayında yıllık %3,5 oranında arttı. Bu Haziran ayındaki %3,8 seviyesine göre gerilemeye işaret etti, ancak piyasa beklentisi olan %3,4'ün biraz üzerinde kaldı.

Çin otomibil üreticisi BYD Co., yurtdışı satışlarının gelecekte toplam satışlarının neredeyse yarısını oluşturmayı hedefliyor ve engelleyici gümrük vergilerinin üstesinden gelmek için global üretim merkezleri kurmaya devam edeceğini belirtiyor. BYD Başkan Yardımcısı Stella Li, şirketin Shenzhen'deki genel merkezinde yaptığı bir söyleşide "Bizim yurtdışı pazarımız, gelecekte global satışlarımızın görece büyük bir kısmını oluşturacak" dedi. Daha spesifik açıklama yapması istenen Li, satışlarının "yaklaşık yarısının" yurtdışından geleceğini söyledi.

Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih, görevden alınan Merkez Bankası Sıddık el-Kebir'in görevine iade edilinceye kadar, petrol ve gaz kuyularında üretimin kapalı kalacağını söyledi. TM'den yapılan yazılı açıklamada, Meclis Başkanı'nın Merkez Bankası konusundaki anlaşmazlıktan doğan krize ilişkin açıklamalarını Meta sayfasında yayınladı. "Libya halkının zenginliğini tahrifat ve hırsızlıktan korumak amacıyla Libya Merkez Bankası Başkanı Sıddık el-Kebir yasal görevlerini yerine getirene kadar petrol ve gaz akışının engellenmesi devam edecektir." ifadesini kullandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin Cumartesi günü kutlayacağı Bağımsızlık Günü öncesi düzenlediği basın toplantısında, Rusya'yla savaşı sonlandırmaya yönelik planlarını ABD’ye sunmaya hazır olduklarını söyledi. BBC Türkçe'nin haberine göre, gelecek ay sunacağı planı "zafer planı" olarak tanımlayan Zelenskiy, Rusya'nın Kursk bölgesine yönelik operasyonun, "planın bir parçası olduğunu" dile getirdi.


ŞİRKET HABERLERİ 


CIMSA… Şirketin sürdürülebilir yapı malzemeleri alanında büyüme ve global ayakizini genişletme stratejisi doğrultusunda, uluslararası yapı malzemeleri yatırımlarımızın konsolide edildiği büyüme platformu olan bağlı ortaklığımız Sabanci Building Solutions BV'nin ("SBS") paylarının %100'üne sahip olduğu bağlı ortaklığı Cimsa Ireland Ltd tarafından İrlanda Cumhuriyeti'nde yerleşik çimento, çimento bazlı (kremit, precast beton gibi) ürünler ile yalıtım malzemeleri ve geri dönüştürülmüş plastik ambalaj üretimi ve satışı alanlarında faaliyet gösteren Mannok Holdings DAC'nin ("Mannok") paylarının %94,7'sinin satın alınmasına ilişkin olarak 27.08.2024 tarihli hisse alım sözleşmesi imzalanmıştır. Bağımsız denetimden geçmemiş finansal tablolarına göre, 30.06.2024 itibarıyla sonra eren geçtiğimiz 12 aylık dönemde konsolide 293,7 milyon Avro net satış ve 57,5 milyon Avro faiz, amortisman ve vergi öncesi kar (FAVÖK) elde eden Mannok'un, İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda'da üretim tesisleri ve İrlanda Cumhuriyeti, Kuzey İrlanda ve İngiltere'de satış ve dağıtım ağı bulunmaktadır. Çimsa'nın global yapı malzemeleri pazarında büyüme stratejisinin bir parçası olan bu satın alma ile birlikte, Şirketin mevcut iş kollarındaki büyümesinin sürdürülmesi ve yeni iş kollarına girilerek ortak sinerji yaratılmasının yanısıra, faaliyet gösterilen coğrafya ve sektörlerin çeşitlendirilerek döviz bazlı gelirlerimizin toplam içerisindeki payının da %70'in üzerine çıkarılması hedeflenmektedir. Mannok'un sermayesini temsil eden payların tamamının finansal borç ve benzeri kalemler için yapılan düzeltmeler sonrası devralmaya teşkil edecek toplam şirket değeri 330 milyon Avro'dur. İşlem, satın alma sözleşmesindeki koşulların yerine getirilmesi ve ilgili otoriterlerden onay alınmasına müteakip tamamlanacak olup, konuyla ilgili gelişmelere ilişkin kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir.


CVKMD… Şirkete ait Balıkesir ili, Sarıalan mevkiinde yer alan Sicil: 200903319 sayılı IV(c) grubu işletme ruhsat numaralı altın maden sahasında gerçekleştirilmesi planlanan üretim faaliyetlerine yönelik madencilik faaliyetleri
kapsamında ruhsat sınırları içerisinde yer alan bazı taşınmazların kamulaştırma işlemleri için resmi kurumlar nezdinde gerekli başvuruların yapılmasına, karar verildiği kamuoyu ile paylaşılmıştı. Şirkete 27.08.2024 tarihinde tebliğ edilen T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Metalik Madenler Daire Başkanlığı'nın E-48909307-100.00.00.00-2024403779 sayılı yazısı ile Şirketçe yapılan Acele Kamulaştırma talebinin, Bakanlığa bağlı İlgili ve İlişkili Kuruluşlar Taşınmaz Komisyonu'nun 13.08.2024 tarih ve 2024384467 sayılı kararında yer alan tutanak ile uygun bulunduğu bildirilmiştir.

FENER… Profesyonel Futbolcu Ferdi Erenay Kadıoğlu'nun İngiliz Kulübü The Brighton and Hove Albion FC'ye, oyuncunun tarafımızla olan sözleşmesinin 30.000.000 Avro bedelle feshi karşılığında transferi konusunda taraflarca anlaşma sağlanmıştır. FIFA talimatları gereği doğacak olan dayanışma katkı bedelleri The Brighton and Hove Albion FC tarafından ödenecektir. Transfer bedeline ilaveten, Futbolcunun performansına bağlı olarak The Brighton and Hove Albion FC tarafından, Kulübe azami 5.000.000 Avro bonus bedeli ödenecektir. Ayrıca, Futbolcunun ileride diğer bir kulübe transferi halinde; The Brighton and Hove Albion FC'nin elde edeceği transfer bedelinin %10'u sonraki satıştan pay olarak kulübe ödenecektir.

GEREL… Şirket ile Diyarbakır' da yerleşik, Deka Tarım Hayvancılık Ve Enerji Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti. ve grup firmaları (Pale Tarım Hayvancılık Ve Enerji Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti., Viyan Tarım Hayvancılık Ve Enerji Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti., Süsin Tarım Hayvancılık Ve Enerji Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti., Kawa Tarım Hayvancılık Ve Enerji Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti., Fıraz Tarım Hayvancılık Ve Enerji Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.) arasında toplu olarak varılan anlaşma neticesinde, söz konusu firmaların Güneş Enerji Kurulum projeleri için GES Kurulum Ekipman ve ihtiyaçlarının şirket tarafından tedarik edilmesine yönelik ve toplamda yaklaşık olarak 475.000,00 USD bedelli sözleşme imzalanarak sipariş alınmış ve bahsi geçen ürünlerin üretim ve tedarik süreci başlamıştır.

GLCVY… Şirket, Türkiye Garanti Bankası A.Ş.'nin 26-27 Ağustos 2024 tarihlerinde gerçekleştirdiği tahsili gecikmiş alacak satışında satışa çıkarılan 4 portföyden toplamda 986,75 milyon TL anapara büyüklüğündeki 3 bireysel portföyün ihalesini en yüksek teklifi vererek kazanmıştır. Bu ihalelere 17 varlık yönetim şirketi katılmıştır. İhale sonuçlarının kesinleşmesi ihaleyi açan banka Yönetim Kurulu'nun onayına bağlı olup, onay sonrası sözleşmenin imza süreci ve satışa konu alacakların devir işlemleri başlatılacaktır.

GLCVY… Şirket, Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş.'nin 27.08.2024 tarihinde gerçekleştirdiği tahsili gecikmiş alacak satışında, satışa çıkarılan 29,7 milyon TL anapara büyüklüğündeki 1 kobi/ticari portföyün ihalesini en yüksek teklifi
vererek kazanmıştır. Bu ihaleye toplam 7 varlık yönetim şirketi katılmıştır. İhale sonuçlarının kesinleşmesi ihaleyi açan banka Yönetim Kurulu'nun onayına bağlı olup, onay sonrası sözleşmenin imza süreci ve satışa konu alacakların devir işlemleri başlatılacaktır.

HATSN… Şirketin, halka arz tarihi öncesinde, 02.08.2022 belge tarihi, 539404 belge numarası, 1048174 belge id numarası ve 502.916.856,00 TL sabit yatırım tutarı olan Modernizasyon kapsamında almış olduğu yatırım teşvik belgesinin, yatırımın daha büyük boyutlarda yapılmasına karar verilmiş olması, yenileme ve modernizasyon ile birlikte kapasite artırımı da meydana getireceği için kullanımı mümkün olamamaktadır. Söz konusu yatırım teşvik belgesinin iptali için 27/08/2024 tarihinde yapmış olduğu iptal başvurusu, aynı tarihite kabul edilmiş olup yatırım teşvik belgesinin iptali gerçekleşmiştir.

KCAER… Şirket Yönetim Kurulu'nun 27.08.2024 tarihli kararı ile, şirketin %99 oranında bağlı ortaklığı Kocaer Enerji A.Ş.'nin 300.000.000 TL olan sermayesinin tamamı nakit olarak karşılanmak üzere 300.000.000 TL artırılarak 600.000.000 TL'ye çıkarılmasına, şirketin söz konusu sermaye artırımına %99 payı doğrultusunda 297.000.000 TL ile katılmasına ve sermaye artırımına ilişkin gerekli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir. Kocaer Enerji'nin, güçlenen yapısıyla Şirketin stratejik öncelikleri arasında belirlediği yenilenebilir enerji alanında faaliyetlerini büyütmesi hedeflenmektedir. Kocaer Enerji'nin Aydın Kuyucak'ta bulunan ruhsat sahasındaki Jeotermal Enerji Santral (JES) yatırımının 1. Fazı olan 24 MW gücünde santral yatırımı halihazırda devam etmektedir. Bu kapasite sonrasında, elde edilecek elektrik enerjisi ile Kocaer Çelik'in çatı üstü GES'leriyle birlikte mevcut elektrik ihtiyacın tamamını karşılamayı, sera gazı emisyonlarını azaltmayı ve üretilen enerjinin önemli bir kısmının satışını gerçekleştiren bir yapıya erişmek amaçlanmaktadır. 2026 yılının ilk çeyreğinde devreye alınması planlanan Kocaer JES 1 yatırımının ardından ruhsat sahasındaki jeotermal kaynağın kapasitesine paralel olarak jeotermal enerji yatırımlara ikinci-üçüncü faz olarak devam edilmesi planlanmaktadır.

KNFRT… Şirketin %100 bağlı ortaklığı Konfrut AG Tarım A.Ş.'nin tarım ve tarıma dayalı gıda endüstrisi alanındaki faaliyetlerini genişletmek ve taze meyve ve sebze operasyonlarındaki etkinliğini artırmak hedefiyle %50 oranında ortağı olduğu Raz Gıda ve Tarım Ürünleri A.Ş.'nin Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan 20.500 m2 alana kurulu soğuk hava depolama tesisinde 2,5 milyon Euro tutarında kapasite artışı ve nar suyu üretim hat yatırımı yapılmasına karar verilmiştir. 2024 yılı nar sezonunda faaliyete geçmesi planlanan yatırım ile Tesis yılda 50.000 ton nar işleme kapasitesi ve 20.000 ton aseptik dolum yetkinliği kazanırken, şişelenmiş nar ekşisi dolum kapasitesi ise beş kat artarak 4.500 tona ulaşacaktır. Soğuk hava depolama alanlarında ise %70 oranında artış ile kapasite 5.000 tona ulaşacaktır

PAPIL… Sermaye Piyasası Kurulu II-17.1 sayılı Kurumsal Yönetim Tebliği ekinde yer alan Kurumsal Yönetim İlkelerinin 4.2.8. maddesine uygun olarak; "Yönetici Sorumluluk Sigortası" Şirket sermayesinin %25'ini aşan bir bedelle 1 yıl süreyle geçerli olacak şekilde yenilenmiştir. 

PEHOL… Renovasyon (Yenileme) çalışmaları devam eden şirket portföyündeki Sümerpark AVM'nin zemin kat G-015 mahal no'lu brüt 187,43 m² büyüklüğündeki mağazası için BGSTORE Mağazacılık A.Ş. (B&G Store) ile Sümerpark AVM'nin yeniden açılacağı tarihten itibaren geçerli olmak üzere toplam 5 yıllık kira sözleşmesi imzalanmıştır. 

BGSTORE Mağazacılık A.Ş. (B&G Store), açılacak mağazasının aylık cirosu üzerinden hesaplanacak kira bedelini aylık olarak şirkete ödeyecektir. Şirket 19 Aralık 2023 tarihinde KAP'tan açıklanan ve Dünya Grup Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş. tarafından hazırlanan gayrimenkul değerleme raporuna göre, toplam 35.836,65 m² kiralanabilir alana sahip olan Sümerpark AVM'nin değeri 1.256.495.000 TL (KDV hariç) olarak belirlenmiştir.

RALYH… T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen "Hatay İli, Defne İlçesi, 6. Bölge 2. Etap 718 Adet Konut İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi" kapsamında
birinci oturum için, 2 Milyar 800 Milyon TL teklif ile katılımcılar arasındaki 7. en düşük teklif verilmiş olup, ikinci oturum sürecinde İş Ortaklığı olarak 2 Milyar 248 Milyon TL teklif verilmiş, yapılan sıralamaya göre teklif 3. en düşük sırada yer almıştır.

ULUUN… Şirket bağlı ortaklığı konumunda olan Söke Değirmencilik San. ve Tic. A.Ş. sermayesinde sahibi olduğu paylardan 26.500.000 TL nominal tutarlı borsada işlem görmeyen nitelikteki payın Merkezi Kayıt Kuruluşu
nezdinde borsada işlem gören niteliğe dönüştürülebilmesi için Sermaye Piyasası Kurulunun VII-128.1 Sayılı Pay Tebliğinin 27. Maddesi gereğince Pay Satış Bilgi Formunun onaylanması amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu'na
27/08/2024 (Bugün) tarihinde başvuruda bulunulmuştur. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından başvurunun onaylanması halinde Merkezi Kayıt Kuruluşu süreçlerinin tamamlanması sonrası 26.500.000 adet payın satışı için öncelikli olarak kurumsal yatırımcılarla görüşülmesi hedeflenmektedir.


PAY ALIM SATIM HABERLERİ 

KRTEK… SILA AZRA SEYOK, 27.08.2024 tarihinde Karsu Tekstil Sanayii ve Ticaret A.Ş. payları ile ilgili olarak 24,12 - 25,54 TL fiyat aralığından Metin Molu’dan 150.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Karsu Tekstil Sanayii ve Ticaret A. Ş. sermayesindeki payları 27.08.2024 tarihi itibariyle %7,90’den %8,33’ye yükselmiştir.

KRTEK… METİN MOLU, 27.08.2024 tarihinde KARSU TEKSTİL SANAYİİ VE TİCARET AŞ. payları ile ilgili olarak 24,12- 25,54 TL fiyat aralığından Sıla Azra Seyok’a 150.000 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu
işlemle birlikte KARSU TEKSTİL SANAYİİ VE TİCARET AŞ. sermayesindeki payları %9,85'den %9,42'e düşmüştür.

RTALB… Bank of America Corporation, 26.08.2024 tarihinde, ortaklığın %100 oranında kontrolüne sahip olduğu iştiraki Merrill Lynch International tarafından, RTA LABORATUVARLARI BİYOLOJİK ÜRÜNLER İLAÇ VE MAKİNE SANAYİ TİCARET A.Ş. payları ile ilgili olarak 19,49 - 20,04 TL fiyat aralığından 4.353.259 toplam nominal tutarlı alış işlemi ve 4.058.204 toplam nominal tutarlı satış işlemi neticesinde net 295.055 adet pay satın alınmıştır. Bu işlemle birlikte RTA LABORATUVARLARI BİYOLOJİK ÜRÜNLER İLAÇ VE MAKİNE SANAYİ TİCARET A.Ş. sermayesinde, iştiraki Merrill Lynch International vasıtasıyla dolaylı yoldan sahip olduğu payların oranı 26.08.2024 tarihi itibariyle %5,182 seviyesine ulaşmıştır.

VERTU… 27.08.2024 tarihinde Verusaturk Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. payları ile ilgili olarak 41.40 TL - 41.54 TL fiyat aralığından 22.173 TL nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Verusaturk Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. sermayesindeki payları 27.08.2024 tarihi itibariyle %62,11 sınırına ulaşmıştır.

 

PAY GERİ ALIM TABLOSU
 

ekran-goruntusu-2024-08-28-091757.png

SERMAYE ARTIRIM HABERLERİ 

ESCAR… Şirketin 54.300.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin, bir defaya mahsus olmak üzere 400.000.000 TL'lik kayıtlı sermaye tavanı aşılarak, %820,81031 bedelsiz olarak iç kaynaklardan artırılarak 500.000.000 TL'ye çıkarılmasına, karar verilmiştir.


GENEL KURUL

11:00 Kuzugrup Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.

 

VBTS KAPSAMINDA İŞLEM GÖREN PAYLAR 

Pay Piyasasında Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi


ALKLC, SANFM

Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında ALKLC.E ve SANFM.E payları 28/08/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 27/09/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

İlgili Haberler