Günün önemli şirket haberleri - 29 Ağustos 2024 

Günün önemli şirket haberleri - 29 Ağustos 2024 

Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri neler oldu? 

A+A-

Dünyadan gündem maddeleri ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri şöyle oldu; 

DÜNYADAN MANŞET HABERLER 

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'de 2023 ortasından bu yana ekonomik politikalarda yaşanan dönüşümün, ülkenin genel politika karışımını sıkılaştırarak kriz risklerini önemli ölçüde azalttığını ve güveni artırdığını bildirdi. Açıklamada, geçen yılın ortalarından bu yana ekonomik politikalarda yaşanan dönüşümün Türkiye'nin genel politika karışımını sıkılaştırarak kriz risklerini önemli ölçüde azalttığı ve güveni artırdığı vurgulandı. Cari açığın bu yılın ilk çeyreğinde Gayrisafi Yurt İçi Hasılanın (GSYH) yüzde 2,7'sine düştüğü belirtilen açıklamada, piyasa duyarlılığının iyileştiği, uluslararası rezervlerin takaslar ve diğer yükümlülükler düşüldükten sonra nisandan bu yana 91 milyar dolar arttığı ifade edildi. Açıklamada, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunu yükselttiğine işaret edilerek, CDS risk priminin de 2023 ortasından bu yana yaklaşık 440 baz puan düştüğü aktarıldı. Manşet enflasyonun yazın düşmeye başlasa da hala yüksek seyrettiği belirtilen raporda “IMF hala GYSH büyümesinin ve enflasyonun bu yıl ve gelecek yıl yavaşlamasını bekliyor” değerlendirmesine yer verildi.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde bulunan 464,1 hektar alanın Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. Zonguldak Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesine karar verildi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, enflasyonun daha da düşmesi ve işsizlik oranının beklediğinden daha fazla artmasıyla birlikte faiz indirimleri konusunda "harekete geçme zamanının" gelmiş olabileceğini ancak tetiği çekmeden önce emin olmak istediğini söyledi. Bostic, Fed'in 17-18 Eylül'deki toplantısından önce açıklanacak olan aylık istihdam raporu ve iki enflasyon raporundan ekonomik trendlerin devam ettiğine dair teyit almak isteyeceğini vurguladı. Bu yılın büyük bir bölümünde Fed'in bu yıl muhtemelen dördüncü çeyrekte olmak üzere sadece bir kez faiz indirmesi gerekeceğini söyleyen Bostic, son haftalarda ise daha erken başlamaya açık olduğunun sinyallerini veriyor.


Fed, Haziran ayında gerçekleştirdiği yıllık stres testlerinin ardından büyük bankalar için en son sermaye tamponlarını belirledi. Yapılan açıklamaya göre, büyük bankalar için belirlenen yeni sermaye seviyeleri 1 Ekim'den itibaren geçerli olacak. Fed açıklamasında, belirlenen yeni sermaye seviyelerinin, büyük ölçüde bankaların yıllık sağlık kontrolünün bir parçası olarak ilk belirlediği seviyeleri yansıttığı vurgulandı. Ancak açıklamada, Goldman Sachs'ın Fed'in bulgusunu yeniden gözden geçirmesini istemesinin ardından, Goldman Sachs için gerekli olan ekstra sermaye seviyesini düşürdüğü belirtildi. Goldman Sachs yapılan düzeltme sonrası, stres tesinde önerilen %6,4 yerine %6,2'lik bir "stres sermayesi tamponu" bulundurmak zorunda.

Deutsche Bank, 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirisinin, Fed'in kapsamlı faiz indirimlerine ilişkin piyasa beklentilerinin aksine, kısa süre içinde yüzde 4,1'e yükseleceğini tahmin etti. Deutsche Bank, 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirisinin önümüzdeki haftalarda yüzde 4 oranında artmasının muhtemel olduğunu ve piyasaların şu anda Fed'in sağlayabileceği faiz indirimi miktarı konusunda aşırı heyecanlı olduğunu söyledi. Enflasyon yavaşladıkça ve işgücü piyasası zayıfladıkça, yatırımcılar Fed'in bu yıl yaklaşık 100 baz puan faiz indirimi yapacağını fiyatlıyor.

Moody's Ratings zayıf ilk çeyrek verilerini dikkate alarak Japonya için 2024 büyüme tahminini %1,0'den %0,2'ye indirdi. Moody's, Japon ekonomisi için 2025 büyüme tahminini ise %0,8'de tuttu. Kredi derecelendirme kuruluşu yayınladığı raporda, Japonya'nın reel GSYH'sinin 2. çeyrekte mevsimsellikten arındırılmış bazda güçlü çeyrek içi genişlemeye rağmen 2024'ün ilk yarısında bir önceki yıla göre %0,9 daraldığına işaret etti. Moody's'in tahminleri ikinci çeyrekte gözlenen iç talep toparlanmasının 2024'ün ikinci yarısında pekişeceğini, konsolide olacağını varsayıyor. Hedefin üzerinde seyreden manşet enflasyona atıfta bulunarak BOJ'un para politikasındaki normalleşmenin devam etmesini bekleyen Moody's “Bununla birlikte, uzun vadeli faiz oranları kontrol altında tutulabilir ve politika faizi de dahil olmak üzere getiri eğrisinin kısa ucuna sınırlar getirebilir” dedi.

UBS, henüz dibe vurmadığına inandıkları emlak krizini gerekçe göstererek, Çin için 2024 ve 2025 yıllarındaki ekonomik büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etti. UBS, Çin için 2024 ve 2025 büyüme tahminlerini %4,9 ve %4,6'dan sırasıyla %4,6 ve %4,0'a düşürdü. UBS ekonomistleri yayınladıkları yatırımcı notunta, “Reel ihracat beklenenden daha güçlü olsa da, emlak sektörüne yönelik gevşeme önlemlerinin uygulanması yavaş ve etkisi sınırlı oldu” dedi. Ayrıca, 2024 ve 2025 yıllarında emlak satışları ve yeni inşaat başlangıçlarına ilişkin tahminlerini aşağı yönlü revize eden UBS; sektördeki zayıf faaliyetin hane halkı tüketimi ve genel ekonomi üzerinde daha büyük bir baskı oluşturmasını beklediklerini ifade etti.

Rusya ekonomisi çarşamba günü açıklanan verilere göre birçok sektörde güçlü bir büyüme gösterirken, işsizlik rekor düzeyde düşük seyretmeye devam ediyor ve yetkililer Ukrayna'daki savaş nedeniyle Batı'nın yaptırımlarına rağmen yıl için daha parlak bir görünüme işaret ediyor. Askeri üretimin etkisiyle sanayi üretimi Temmuz ayında bir önceki aya göre %2,7 artışla %3,3, yılbaşından bu yana ise 2023'ün aynı dönemindeki %3,1'lik büyümeye kıyasla %4,8 arttı. Yılın ilk yarısında gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesine ilişkin ön tahmin, geçen yılın aynı dönemindeki %1,8'e kıyasla %4,6 olarak gerçekleşti.


ŞİRKET HABERLERİ 

BTCIM… Şirket tarafından; Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Türk Eximbank) aracılığıyla, yeşil ürün üreten, orta ve yüksek teknoloji ürün üreten ve kadın katılımına destek veren Türk ihracatçılarının ticaret finansmanı ihtiyaçlarını
karşılamak amacıyla sağlanan, MİGA (Multilateral Investment Guarantee Agency) garantili kaynak üzerinden, SOFR + %2,7 faiz oranına sahip 1 yıl vadeli toplam 2.662.500,00 Amerikan Doları tutarında kredi kullanımı gerçekleştirilmiştir. Şirkete, yeşil ürün üretmesi ve kadın istihdamına destek sağlıyor olması nedeni ile sağlanan söz konusu kredi, şirket tarafından sürdürülebilirlik prensibi kapsamında bugüne kadar kullanılmış olan ilk yeşil kredi mahiyetindedir.

EGEEN… Yeni fabrika yatırımı ilgili olarak gelinen son noktada, yapı kullanım izni belgesi başvurusu, yapı kullanım izni belgesinin alınması ve ürün satışı öncesi yasal izinlerin tamamlanması süreci devam etmektedir. 2024 yılı 15 Ekim tarihine kadar yetkili taahhüt firmasından fabrika sahasının tesliminin alınması akabinde Aralık ayı içerisinde ürün satışı öncesi gerekli yasal izin süreçlerinin tamamlanması hedeflenmektedir.

GEDIK… Paylarının tamamına sahip olduğu bağlı ortaklığı Marbaş Menkul Değerler A.Ş.'nin Yönetim Kurulu tarafından, 40.000.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin 150.000.000 TL'ye çıkarılmasına, artırılan 110.000.000 TL sermayenin iç kaynaklardan karşılanmasına karar verilmiştir. 

GRTRK… Şirket Graınturk Tarım Anonim Şirketi'nin ("Şirket") 28.08.2024 tarih ve 2024/020 sayılı Yönetim Kurulu Kararı uyarınca 10.000.000 Türk Lirası sermaye ile kurulacak olan TERRATURK Yatırım ve Ticaret Anonim Şirketi'ne
%100 oranında ortak olunmasına karar verilmiştir.

KRSTL… Şirketin, 2024 yılının ilk altı ayına ilişkin olarak Yönetim Kurulu tarafından yapılan değerlendirmeler neticesinde ürünlere olan talebin artması ve bu artışın net satışlara da yansıması nedeniyle üretim kapasite ve verimliliğini artırmak, maliyetleri düşürmek amacıyla Fatih Mah.Alpaslan Türkeş Bulvarı N 454 KIRIKKALE tesisi için yeni bir pet hattı yatırım yapılmasının gerekli olduğu kanaatine varılmıştır. Bu değerlendirmeden hareketle Şirket Yönetim Kurulu yeni bir pet hattı için sipariş verilmesine ve bu yatırımla ilgili olarak şirket genel müdürü ve CEO'suna yetki verilmesine gerekli çalışmaların başlatılmasına karar verilmiştir.

PAPIL… Son kullanıcısı EMEA bölgesindeki bir ülkeye yönelik 8.100.000 USD (güncel kur ile yaklaşık 275.000.000 TL) tutarlı teklifimizin onaylandığı, 28.08.2024 tarihinde mesai sonrasında ulaşmıştır. İlgili siparişin, dokuz ay içinde parçalı olarak teslimatı öngörülmektedir. Söz konusu sipariş ulusal çapta 2 ayrı ileri teknolojik tespit sistemini içermekte olup, sistemlerin tamamı Papilon üretimidir ve Papilon uzmanlık alanındadır. İş geliştirme faaliyetleri, EMEA bölgesine yönelik odaklanma stratejisi ve beklentileri doğrultusunda devam etmektedir.

PASEU… 7 Mayıs 2024 tarihli KAP duyuruda Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattındaki (BTK) bakım onarım ve genişletme çalışmalarının tamamlanmış olduğunu ve BTK hattında artan kapasite ile demiryolu yük taşımacılığına başlanacağını duyurulmuştu. Devam eden Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Kuzey Koridorunda kapasitenin çok altında faaliyet olması, Güneyde ise Aden ve Süveyş Kanalındaki istikrarsızlık nedeniyle Orta Koridorun önemi artmıştır. Bu kapsamda BTK hattında yapılan iş geliştirme çalışmaları neticesinde müşterilere tam parkur ya da kapıdan kapıya hizmet modeli ile sunulan imkanlar sonuçlarını vermeye başlamıştır. Son dönemde BTK hattı üzerinde yapılan taşımalar genellikle münferit konteyner taşımaları iken, ülkemizin önemli bir mobilite araçları üreticisine ait yarı mamul ithalat yüklerinden oluşan Çin'den Türkiye'ye blok tren taşıması Şirketçe gerçekleştirilmiştir. Söz konusu taşımaların düzenli olarak devam edileceği öngörülmektedir. Aynı zamanda bu taşıma; daha önce farklı taşıma modlarına ya da koridorlarına kayan yüklerin yeniden BTK hattına dönmeye başladığını göstermektedir. Çin'de geliştirilen ve planlanan işbirlikleri ile ortaklıkların çalışmalarının, Orta Koridor üzerindeki diğer ülkelerde devam eden iş geliştirme faaliyetlerinin, önümüzdeki dönemde Çin-Türkiye ve Çin-Avrupa veya tersi yönde demiryolu taşıma hacmimizin önemli ölçüde artmasına katkı sağlayacağı öngörülmektedir.

PLTUR… 2024/822810 ihale kayıt numaralı İSTANBUL SU VE KANALİZASYON İDARESİ (İSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan PERSONEL TAŞIMA HİZMET ALIM İŞİ'ne ilişkin olarak 849.557.250,00 TRY bedel üzerinden sözleşme imzalanmıştır.

TBORG… Şirket ile Carlsberg Breweries A/S arasında Tuborg, Carlsberg, Blanc ve Frederik markalı ürünlere ilişkin daha önce imzalanan 22 Ekim 2008 tarihli lisans sözleşmesinin tadiline ilişkin 28 Ağustos 2024 tarihinde bir ek protokol imzalanmıştır. Ek protokolde, 22 Ekim 2028 yılında dolacak sözleşmenin süresinin işbu ek protokolün imza tarihinden itibaren başlamak üzere 22 Ekim 2048 yılına kadar uzatılması hususunda mutabakata varılmıştır.

PAY ALIM SATIM HABERLERİ 

ASGYO… ABDULKADİR KONUKOĞLU, 27/08/2024 - 27/08/2024 tarihinde ASCE GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. payları ile ilgili olarak 11,50 TL fiyat aralığından 125.000 TL nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte ASCE GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. sermayesindeki payları 27/08/2024 tarihi itibariyle %49,70 sınırına ulaşmıştır.

DENGE… OKAN YALÇIN, DENGE YATIRIM HOLDİNG A.Ş. payları ile ilgili olarak 300.000.000 sermayesindeki paylarım 28/08/2024 tarihi itibariyle 13.687.753 lot adedi şirket sermayesine oranı %4,56 oranına düşmüştür. OKAY FİNANSAL DANIŞMANLIK A.Ş.’nin sahip olduğu şirket sermayesine oranı %2,64 7.950.000 lot olmaktadır. Böylece toplam olarak DENGE YATIRIM HOLDİNG A.Ş. paylarında 21.637.753 Lot sermayesine oranı %7.2’dir.

IZFAS… Bank of America Corporation, 27/08/2024 tarihinde, ortaklığın %100 oranında kontrolüne sahip olduğu iştiraki Merrill Lynch International tarafından, İZMİR FIRÇA SANAYİ VE TİCARET A.Ş. payları ile ilgili olarak 62,56 -
62,86 TL fiyat aralığından 405.279 toplam nominal tutarlı alış işlemi ve 153.712 toplam nominal tutarlı satış işlemi neticesinde net 251.567 adet pay satın alınmıştır. Bu işlemle birlikte İZMİR FIRÇA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
sermayesinde, iştiraki Merrill Lynch International vasıtasıyla dolaylı yoldan sahip olduğu payların oranı 27/08/2024 tarihi itibariyle %5,226 seviyesine ulaşmıştır.

METUR… VURAL BULUT, 27 Ağustos 2024 tarihinde Metemtur Yatırım Enerji Turizm ve İnşaat A.Ş. payları ile ilgili olarak 14.35 - 14.51 TL fiyat aralığından 150.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle
birlikte Metemtur Yatırım Enerji Turizm ve İnşaat A.Ş. sermayesindeki payları 27/8/2024 tarihi itibariyle %2.68 sınırına ulaşmıştır.


PAY GERİ ALIM TABLOSU

ekran-goruntusu-2024-08-29-095931.png

SERMAYE ARTIRIM HABERLERİ 

YGYO… Şirket çıkarılmış sermayesinin, 6.000.000.000 TL kayıtlı sermaye tavanı içerisinde kalacak şekilde 1.052.867.611,84 TL artırılarak 263.216.902,96 TL'den TL 1.316.084.514.81 TL‘ye çıkarılmasına, sermaye artırımında
kullanılacak olan 1.052.867.611,84 TL'lik tutarın, %400 bedelsiz pay olarak dağıtılmasına, karar verilmiştir.


TEMETTÜ HABERLERİ 

DOAS… 16.04.2024 tarihinde gerçekleştirilen olağan genel kurulda, elde edilen ara dönem kârından 2.200.000.000 TL kâr payı avansı dağıtılmasına karar verilmiştir. 


GENEL KURUL

10:00 Göknur Gıda Maddeleri Enerji İmalat İthalat İhracat Ticaret ve Sanayi A.Ş.’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.

11:00 Graınturk Tarım A.Ş.’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.

14:00 Derlüks Yatırım Holding A.Ş.’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.

14:00 Elite Naturel Organik Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.


VBTS KAPSAMINDA İŞLEM GÖREN PAYLAR 

Pay Piyasasında Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi

RTALB
Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında RTALB.E payları 29/08/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 27/09/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar kredili
işlemlere konu edilemeyecektir.

RUBNS
Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında RUBNS.E paylarında 29/08/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 27/09/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

İlgili Haberler