Günün önemli şirket haberleri - 3 Eylül 2024 

Günün önemli şirket haberleri - 3 Eylül 2024 

Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri neler oldu? 

A+A-

Dünyadan gündem maddeleri ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri şöyle oldu; 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Her kesimle istişare yürüttük; Güncel Orta Vadeli Programı (OVP) 5 Eylül’de açıklayacağız." dedi. Yılmaz, "Takvim olarak da şunu ifade edebilirim önümüzdeki perşembe günü sabah saatlerinde bir planlama yapmış durumdayız. Tabii Sayın Cumhurbaşkanımızın bunu imzalaması ve Resmi Gazete’de yayınlanması gerekiyor. Bu süreci de takip ederek planımız perşembe günü 5 Eylül'de güncel Orta Vadeli Programımızı toplumumuzla, kamuoyuyla paylaşmak." dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) blog yazısında yılın ikinci yarısında talepteki dengelenmenin dezenflasyon sürecine katkısının güçlenerek sürmesinin beklendiği belirtildi. TCMB Ekonomisti Abdullah Kazdal ve TCMB Araştırmacısı Ece Taşan tarafından kaleme alınan "İkinci Çeyrek Milli Gelir Verileri İktisadi Faaliyetin
Ana Eğilimi Hakkında Ne Söylüyor" başlıklı yazısı Merkezin Güncesi'nde yayımlandı. Yazıda, yılın ilk yarısındaki iktisadi faaliyet ana eğilimini milli gelir verileri çerçevesinde harcama ve üretim yönünden incelendi.

Her bir vergi dairesine 5 milyon TL ve üzeri borcu olan veya kesinleşen vergi ve cezası bulunan mükellefler, 15 Ekim-15 Kasım tarihleri arasında vergi daireleri ile Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitesinde açıklanacak.

Morgan Stanley ekonomistleri, ABD büyümesi, Fed politikası ve gümrük tarifelerinin önümüzdeki aylarda Asya'nın makro görünümünde kilit faktörler olacağını öngördüler. “Asya, ABD ile artan ticaret fazlasında ve ABD'nin nihai küresel talebin temel itici gücü olmasında görüldüğü gibi, ABD'ye daha bağımlı hale geldi” değerlendirmesini yapan Morgan Stanley'e göre bu durum Asya ekonomilerindeki kendine özgü gelişmeleri bile bastırabilir. Morgan Stanlay'in baz senaryosu ABD'nin yumuşak bir iniş yapmasını ve Fed'in 2025 ortasına kadar 175 baz puanlık indirimi yapmasını öngörüyor.

Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, Japonya'nın hane halkı üzerindeki yükü hafifletmek için tasarlanan enerji sübvansiyonlarını karşılamak üzere yedek fonundan yaklaşık 989 milyar yen (6,73 milyar ABD Doları) harcayacağını söyledi. Japonya Haziran ayında benzin sübvansiyonlarını yılsonuna kadar uzatmaya ve yaz boyunca elektrik faturalarında geçici olarak yeniden indirim uygulamaya karar vermişti. Suzuki, kamu maliyesi üzerindeki yükleri ışığında sübvansiyonların sonsuza kadar sürdürülmemesi gerektiğini söyledi. "Ekonomik durumu dikkatle izlerken sorunsuz bir şekilde çıkmanın yollarını düşünmemiz gerekecek" dedi.

Japonya Maliye Bakanlığı'nın danışma komitesi üyesi Takero Doi'ye göre, Japonya'nın yeni başbakanının, ülke bütçesini dengeledikten sonra yeni bir mali konsolidasyon hedefi belirlemesi gerekiyor. Doi'ye göre, bir seçenek olarak hükümet, ülkenin siyahta kalmasını sağlamak için bütçe fazlası-gayri safi yurtiçi hasıla hedefi belirlemeyi düşünebilir.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Birleşik Krallık’ın İsrail’e silah satışına ilişkin bazı lisansları askıya alacağını açıklayarak, bu hamlenin silah ambargosu anlamına gelmediğini belirtti.

Goldman Sachs Group Inc. gelecek yıl için bakır fiyat tahminini düşürürken, Çin'in giderek hayal kırıklığı yaratan ekonomik toparlanmasının bakırda beklenen yükselişi geciktireceğini belirtti. Samantha Dart ve Daan Struyven'in de aralarında bulunduğu analistler tarafından hazırlanan bir notta, bankanın bakır stoklarında beklediği keskin düşüşün daha önce düşünülenden çok daha geç gerçekleşeceği belirtildi. Goldman, metal için tahminini gelecek yıl için ton başına 10.100 dolara düşürdü ve önceki 12.000 dolarlık 2024 yılsonu tahminini 2025 sonrasına çekti. Banka ayrıca alüminyum için 2025 fiyat tahminini ton başına 2.850 dolardan 2.540 dolara düşürdü. Demir cevheri ve nikel için aşağı yönlü görüşlerini korudu ve altının jeopolitik ve finansal risklere karşı tercih ettiği yakın vadeli hedge olduğunu
söyledi.

JPMorgan'ın baş Çin ekonomisti Haibin Zhu, Çin'in sorunlu konut piyasasında çöküşün henüz sona ermediğini söyledi. CNBC'ye konuyan Haubin Zhu, "konut piyasasındaki çöküş henüz sona ermedi" dedi ve konut fiyatlarının en erken 2025 yılına kadar istikrara kavuşmayacağını savundu. Zhu'ya göre mortgage refinansman önlemi de yeni konut talebini artırmak için çok az şey yapacak. "Mortgage refinansman politikası gerçekleşse bile, konut piyasasını canlandıracak bir politika değil" diyen Zhu, politikanın "yeni konut talebiyle hiçbir ilgisi olmadığını, esas olarak mevcut ev sahiplerine fayda sağlayacağını" sözlerine ekledi.

Çin, Kanada'nın Çin menşeli elektrikli araçlara yüzde 100 oranında gümrük vergisi uygulama kararına sert tepki gösterdi. Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, Kanada'nın Çin menşeli elektrikli araç ithalatından %100 oranında gümrük vergisi alma ve Çin'den ithal çelik ve alüminyuma gümrük vergisi uygulama kararını “şiddetle kınadığını” söyledi. Çinli firmaların meşru menfaatlerini korumak için gerekli tedbirleri alacaklarını vurgulayan sözcü, ilk olarak Kanada'dan konola ithalatına anti-damping soruşturması başlatacaklarını duyurdu.

Çin, Japonya'nın Çinli firmalara çip üretim ekipmanlarının ihracatını daha fazla kısıtlaması halinde ağır bir ekonomik misillemeyle karşılaşacağı uyarısında bulundu.  Kısıtlamalara otomotiv üretimi için gerekli kritik minerallere Japonya'nın erişimini keserek yanıt verebileceğini bildirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı, ülkenin küresel üretim
ve tedarik zinciri istikrarının yapay olarak bozulmasına, normal ekonomik ve ticari iş birliğinin siyasallaştırılmasına ve Çin'e yönelik bilimsel ve teknolojik kısıtlamalara karşı çıkılacağını belirtti.

Çin, Pekin'de düzenlenecek ve 50 Afrika ülkesinin katılım sağlayacağı zirvede, ABD ve Avrupa Birliği'nin elektrikli araçlar ve güneş panelleri gibi ürünlerin ihracatına yönelik kısıtlamaları yürürlüğe girmeden önce daha fazla kredi ve yatırım taahhüdü karşılığında Afrika ülkelerinden daha fazla miktarda hammadde ve ürün alma girişiminde bulunacak. Çin'in önceliği, ABD ve Avrupa Birliği'nin aşırı kapasiteye sahip olduğu elektrikli araçlar ve güneş panelleri için yeni pazarlar ve alıcılar bulmak ile gelişmekte olan pazarlar için denizaşırı üretim üsleri kurmak olacak.

Libya'nın devlet petrol şirketi, ülkedeki iktidar mücadelesinin tetiklediği üretim kesintisinin genişlemesi üzerine Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC), 2 Eylül'den itibaren El Feel petrol sahasında mücbir sebep ilan ettiğini duyurdu. Merkez bankası ve petrol gelirlerinin kontrolü konusunda rakip siyasi gruplar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle Libya'nın başlıca limanlarından petrol ihracatı durduruldu ve ülke genelinde üretim kısıtlandı.

ŞİRKET HABERLERİ 

ANGEN… Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DRC) ortaya çıkan ölümcül ve oldukça bulaşıcı bir Mpox (maymun
çiçeği hastalığı) türü salgını nedeniyle DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından halk sağlığı açısından küresel acil
durum ilan edilmiştir. Hastalığın yayılmasının kontrol altına alınmasında ve hastalara hızlı tedavi başlanmasında,
Maymun Çiçeği Virüsünü saptayan laboratuvar testleri büyük önem taşımaktadır. Üretilen Bosphore Maymun Çiçeği
Virüsü Saptama Kiti v2, insan biyolojik örneklerindeki Maymun Çiçeği virüsünü tespit etmek için tasarlanmıştır.
Anatolia'nın Ağustos ayındaki 70.425 testlik yurt dışı real time pcr kit satışının içerisinde 6 ülkeye yapılan 1.650
testlik Monkeypox Real Time PCR kiti de bulunmaktadır. Benzer şekilde, toplam 41.200 testlik yurtiçi satışı içerisinde
150 testlik Monkeypox Real Time PCR kiti bulunmaktadır. Bu veriler ışığında, Ağustos ayında Bosphore Maymun
Çiçeği Virüsü Saptama Kiti v2'lerin adet olarak yurtdışı satışların %2.3'ünü, yurtiçi satışların %0.4'ünü oluşturmakta,
toplam Real Time PCR test satışının %1.6'sına karşılık gelmektedir. Mevcut hastalık yayılımı ve test uygulama
sıklığıyla ilintili olarak şu an itibariyle Monkeypox v2 kitimiz için oluşan talep sınırlıdır. Bu talebin artması durumunda 2 üretim tesisinin sahip olduğu toplam 150.000.000 teste yakın yıllık üretim kapasitesi sayesinde ihtiyaç duyulan tüm
üretim gerçekleştirilebilir.

BIGCH… Türkiye'de 27 şehirde 120 şube, yurt dışında 9 ülkede 12 şubeye sahip olan şirketin, 2 Eylül 2024 tarihi
itibarıyla şube sayısı, Türkiye'de 28 şehirde 120 şube, yurt dışında 9 ülkede 12 şube olmak üzere, toplamda 132
olmuştur. 1 Ağustos - 31 Ağustos 2024 tarihleri arasında; Çorum Bigchefs olmak üzere toplamda 1 şube açılırken, aynı tarihlerde Armutlu Buselik şubesi operasyonel verimlilik çalışmaları kapsamında kapanmıştır.

BRKVY… Şirket, Türkiye İş Bankası A.Ş.'nin gerçekleştirdiği tahsili gecikmiş alacak satışında, 02/09/2024 tarihinde
satışa çıkarılan toplam 229,7 milyon TL anaparaya sahip 1 bireysel nitelikli portföyün ihalesini en yüksek teklifi vererek kazanmıştır. Bu ihaleye toplam 18 varlık yönetim şirketi katılmıştır. İhale sonuçlarının kesinleşmesi ihaleyi açan finansal kuruluş Yönetim Kurulu'nun onayına bağlı olup, onay sonrası sözleşmenin imza süreci ve satışa konu alacakların devir işlemleri başlatılacaktır.

BRSAN… Bağlı ortaklığı Borusan Berg Pipe ile WhiteWater Midstream, LLC. iştiraki Blackcomb Supply Co, LLC arasında Kuzey Amerika'daki Blackcomb Mainline Projesi için yaklaşık 363 milyon USD tutarında bir sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatların 2025 yılında gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

DERHL… Sermayesinin %68,69'una sahip olduğu bağlı ortaklığı Soho Giyim ve Enerji Anonim Şirketi (Soho Giyim)'nin çıkarılmış sermayesinin 850.000.000 TL'lik kayıtlı sermaye tavanı dahilinde 93.239.663 TL artırılarak 300.000.000,13 TL'ye artırılması suretiyle 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve Sermaye Piyasası Kurulu tebliğ ve kararları çerçevesinde paylarının ilk halka arzı amacıyla hazırlanan İzahname onayı için Sermaye Piyasası Kurulu'na ve Borsa İstanbul'a bugün başvuru yapılmıştır. Söz konusu halka arzda Şirkete ait Soho Giyim paylarının satışı söz konusu olmayacaktır. Soho Giyim'in halka arzına ilişkin çalışmalara başlandığı 17.01.2024 tarihinde bu işlemin gerçekleşeceğine dair belirsizlikler sebebiyle, Şirketin meşru çıkarlarının korunması ve yatırımcıların eksik veya yanlış bilgilendirilmemelerinin temini için söz konusu gelişmenin kamuya açıklanması Sermaye Piyasası Kurulu'nun II-15.1 sayılı Özel Durumlar Tebliği'nin 6'ncı maddesi uyarınca ertelenmiştir.

EBEBK… 31 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla 244 tanesi geleneksel, 10 tanesi ise mini mağaza konseptinde olmak üzere Türkiye'de toplam 254 mağazaya sahip olan şirketin mağaza sayısı 31 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla 245 tanesi
geleneksel, 10 tanesi mini olmak üzere 255'e ulaşmıştır. 1 Ağustos - 31 Ağustos 2024 tarihleri arasında; İstanbul'da 1
mağaza açılmıştır.

KZBGY… Marmaris'te bulunan Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projemizde 01 Ağustos 2024 - 31 Ağustos
2024 tarihleri arasında 359 adet devremülkün satışı gerçekleştirilmiş olup, bu satışlardan 239.050.999 TL ön satış
cirosu elde edilmiştir. Projede bugüne kadar toplam 28.025 adet devremülk satışı gerçekleştirilmiş olup sözleşmesi
yapılmıştır. Yapılan devremülk satışlarına ilişkin toplam KDV hariç 6.572.045.582 TL ön satış cirosu elde edilmiştir.

MEDTR… Şirketin %49 oranında payına sahip olduğu iştiraki S&Mohr İplik Fabrkaları A.Ş. Yönetim Kurulunun
02.09.2024 tarih ve 2024/2 sayılı kararı sonrasında Şirkete bildirilmiş olduğu, tamamı nakden ödenmiş durumda olan
30.548.700 TL mevcut sermayesinin, 11.560.640 TL artırılmak suretiyle 42.109.340 TL'ye çıkarılmasına ilişkin olarak,
yapılacak bedelli sermaye artırımına sahip olduğumuz paylarımıza isabet eden her bir pay 1 Türk Lirası kıymetinde
olmak üzere 5.664.714 adet pay, 5.664.714 TL tutarındaki sermaye artırımına nakden ve tamamen taahhüt edilerek
iştirak edilmesine karar verilmiştir.

TCKRC… Şirket paylarında oluşabilecek likidite sorununun yatırımcıları olumsuz yönde etkilememesi amacıyla, Borsa İstanbul Pay Piyasası'nda likidite sağlayıcılık uygulamaları çerçevesinde "Piramit Menkul Kıymetler A.Ş." ile Likidite Sağlayıcılık hizmeti anlaşması yapılmıştır. Likidite Sağlayıcılık işlemlerine, Borsa İstanbul A.Ş.'nin iznini takiben başlanması planlanmaktadır.

VRGYO… 14.12.2023 tarihinde nihai pazarlık görüşmeleri tamamlanmış ve Cumhurbaşkanlığı Makamının 8618 sayılı kararı ile 06.06.2024 Tarih ve 32568 Sayılı Resmi Gazetede Şirkete satılmasına onay verilen İstanbul İli Kartal İlçesi Çavuşoğlu Mahallesi 2796 Ada 366 parsel de bulunan 26.958,33 m2 yüzölçümlü taşınmazın 1.625.000.000 TL bedel ile satın alınmasına ilişkin olarak T.C. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile 02.09.2024 tarihinde sözleşme imzalanmıştır.

PAY ALIM SATIM HABERLERİ 

METUR… VURAL BULUT, 02 Eylül 2024 tarihinde Metemtur Yatırım Enerji Turizm ve İnşaat A.Ş. payları ile ilgili olarak 14.95 - 15.00 TL fiyat aralığından 100.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Metemtur Yatırım Enerji Turizm ve İnşaat A.Ş. sermayesindeki payları 02/09/2024 tarihi itibariyle %2.77 sınırına ulaşmıştır.

SUMAS… HİLMİ EVİN ERTÜR, 02/09/2024 tarihinde SUMAŞ SUNİ TAHTA VE MOBİLYA SANAYİİ A.Ş. payları ile ilgili olarak 355 TL fiyat aralığından 83 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte SUMAŞ SUNİ TAHTA VE MOBİLYA SANAYİİ A.Ş. sermayesindeki payları 02/09/2024 tarihi itibariyle %60,75 sınırına ulaşmıştır.

PAY GERİ ALIM TABLOSU 

ekran-goruntusu-2024-09-03-092740.png


SERMAYE ARTIRIM HABERLERİ 

CVKMD… 175.000.000 TL kayıtlı sermaye tavanı içerisindeki 42.000.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin tamamı hisse senedi ihraç primlerinden karşılanmak üzere beheri 1 TL nominal değerde 798.000.000 adet pay karşılığı 798.000.000 TL artırılmak sureti ile %1900 bedelsiz oranında 840.000.000 TL'ye çıkarılmasına, karar verilmiştir.

SASA… Yönetim Kurulunun 2 Eylül 2024 tarihli kararı uyarınca, Şirket çıkarılmış sermayesinin şarta bağlı sermaye
artırımı yapılarak 43.280.112.944,80 TL'den 43.815.615.360,80 TL'ye yükseltilmesine ilişkin izin alınması ve ihraç
belgesinin onaylanması amacıyla 2 Eylül 2024 tarihinde Sermaye Piyasası Kuruluna başvuruda bulunulmuştur.
Gerçekleştirilecek şarta bağlı sermaye artırımı kapsamında mevcut ortakların yeni pay alma hakları tamamen
kısıtlanacak ve ihraç edilecek payların tamamı Paya Dönüştürülebilir Tahvil sahibi Erdemoğlu Holding A.Ş.'ye tahsis
edilecektir.

GENEL KURUL

11:00 Horoz Lojistik Kargo Hizmetleri ve Ticaret A.Ş.’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.

14:00 Sanica Isı Sanayi A.Ş.’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.

İlgili Haberler