Günün önemli şirket haberleri - 5 Eylül 2024 

Günün önemli şirket haberleri - 5 Eylül 2024 

Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri neler oldu? 

A+A-

Dünyadan gündem maddeleri ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri şöyle oldu; 

DÜNYADAN MANŞET HABERLER 

Kremlin’den üst düzey bir yetkilinin Türkiye’nin BRICS’e resmi üyelik başvurusunda bulunduğunu açıklaması ABD’de de yankılandı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü VOA Türkçe’nin sorusuna verdiği cevapta, “ABD tüm ülkelerin ilişki kuracağı ülke ve grupları kendilerinin seçebileceğine inanmaktadır. Sizi planları konusunda Türkiye hükümetine yönlendiriyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin BRICS’e resmi üyelik başvurusunda bulunduğuna ilişkin haber ve tartışmalar, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Salı günü düzenlenen günlük basın toplantısında da gündeme gelmişti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller konuya ilişkin bir soru üzerine bu haberler konusunda “Türkiye’nin ABD için çeşitli konularda birlikte çalıştığı önemli bir müttefik olmaya devam ettiğini söylemekten başka bir yorum yapmayacağını” belirtmişti.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Türk bankalarının Rusya'ya sevkiyat yapan firmaları gittikçe daha fazla 'zorladığını', bazılarının transferlerini engellediğini ve hesaplarını kapattığını söyledi. BBC Türkçe'nin haberine göre, Rus haber ajansı TASS'a konuşan Yerhov, "İki ülke arasındaki karşılıklı ödemeler sorunu devam ediyor" dedi. "Türk bankalarının Rusya'ya mal transferi yapan firmaları 'zorladığı' vakalar daha da sıklaştı" diyen Rus Büyükelçi sözlerinin devamında, "Bu müşterileri aktif bir şekilde tespit ediliyor ve transferleri engelleniyor ya da hesapları tümden kapatılıyor" ifadelerini kullandı. Rusya-Ukrayna savaşının ardından Batılı mali yaptırımlarla yüzleşen Rusya, uluslararası ödemelerde ciddi sorunlarla karşılaşıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi Ankara'da ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Erdoğan, “Ticaret hacmimizi önümüzdeki beş yıl içinde 15 milyar dolara çıkarma hedefimize doğru kararlı bir şekilde ilerliyoruz. Mısır ile enerji alanındaki bağlarımızı geliştirmek istiyoruz.” dedi. Erdoğan ile Sisi'nin huzurunda iki ülke arasında 17 anlaşma imzalandı. ABD ekonomik faaliyetlerinin Temmuz ortasından Ağustos sonuna kadar geçen dönemde daha yavaş genişlediği ve işletmelerin daha az işe alım yaptıkları bildirildi. “Bej Kitap” olarak bilinen ve 26 Ağustos'a kadar merkez bankasının 12 bölgesinde iş dünyası temsilcileriyle yapılan anketlerle hazırlanan rapor, ABD'li işverenlerin "belirsiz" ekonomik tabloya ilişkin devam eden endişeler nedeniyle işe alacakları kişiler konusunda daha seçici davrandıklarını ortaya koydu. Bej Kitap raporunda, "İşverenler, talebe ilişkin endişeler ve belirsiz ekonomik görünüm nedeniyle işe alacakları kişiler konusunda daha seçici davrandılar ve işgüçlerini genişletme olasılıkları azaldı. Buna bağlı olarak, adaylar bir işi güvence altına almak için artan zorluklarla ve daha uzun sürelerle karşılaştı" ifadelerine yer verildi. Rapor, bu ayın sonunda Fed politika yapıcılarının faiz oranlarını yirmi yılın en yüksek seviyelerinden indirmeye başlamasının beklendiği faiz kararı öncesinde ABD işgücü piyasasındaki artan zayıflığın altını çizdi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed'in işgücü piyasasını sağlıklı tutmak için faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini, ancak bunun ne kadar olacağını belirlemenin artık gelen ekonomik verilere bağlı olduğunu söyledi. Daly Reuters'a verdiği bir röportajda, "Enflasyon düştükçe, yavaşlayan bir ekonomide yükselen bir reel faiz oranımız var; bu aşırı sıkılaşmanın temel bir reçetesidir" dedi. İşgücü piyasasının sağlığının sürdürülmesi ve korunması gerektiğini belirten Daly, "Politika aşırı sıkı olursa işgücü piyasasında ek yavaşlama olabileceği konusunda çok dikkatli olmalıyız ve bence bu hoş karşılanmaz" diye konuştu. Şimdiye kadar işgücü piyasasının yumuşadığını ancak hala sağlıklı olduğunu ifade eden Daly ve meslektaşlarının 17-18 Eylül'de yapılacak politika toplantısında faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor.

FT'nin haberine göre, ABD, AB ve İngiltere'nin, kamu ve özel sektör sistemlerinin düzenlenmesine yönelik yaklaşımında insan hakları ve demokratik değerleri vurgulayan Avrupa Konseyi'nin yapay zekânın kullanımına ilişkin yasal bağlayıcılığı olan ilk uluslararası anlaşmayı Perşembe günü imzalaması bekleniyor. Sözleşme, Kanada, İsrail, Japonya ve Avustralya'nın da aralarında bulunduğu 50'den fazla ülke tarafından iki yıl içinde hazırlandı.

Goldman Sachs Group Inc. global piyasalar icra direktörü ve taktik uzmanı Scott Rubner, ABD'de açıklanacak istihdam verilerinin zayıf gelmesi halinde borsaların bir düzeltmeye gidebileceğini söyledi. Çarşamba günü bir araştırma notu yayınlayan Rubner, bankanın müşterilerinin halen Eylül'ün ikinci yarısında hisse fiyatları için bir negatif teknik ortama göre pozisyon almakta olduklarını söyledi ve 16 Eylül'de bir risk azaltma hareketinin başlamasını beklediğini ekledi.

ABD Adalet, Maliye ve Dışişleri Bakanlığı Rus devlet kanalı Russia Today’in genel yayın yönetmeninin de aralarında olduğu 10 kişiye Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine müdahale gerekçesiyle yaptırım açıkladı. VoA Türkçe'nin haberine göre, Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Russia Today’in genel yayın yönetmeni Margarita Simonovna Simonyan ve kanalla bağlantılı diğer kişilerin, ABD’de kamuoyu görüşünü değiştirmek ve Kremlin yanlısı mesajları yaymak amacıyla üstü örtülü şekilde sosyal medya fenomenleriyle çalıştığı belirtildi.

Nvidia, antitröst endişeleri nedeniyle Adalet Bakanlığı'ndan mahkeme celbi aldığı haberlerini yalanladı. Bir Nvidia temsilcisi CNBC'ye yaptığı açıklamada, "ABD Adalet Bakanlığı ile görüştük ve mahkeme celbi almadık" dedi. Bloomberg'in Salı günü Nvidia'nın mahkeme celbi aldığını bildirmesi, hisse senedinin mesai sonrası işlemlerde düşmesine neden oldu. 

ABD Başkanı Joe Biden Japonya’nın en büyük çelik üreticisi Nippon Steel’in U.S. Steel Corp’u satın alma işlemini reddetmeye hazırlanıyor. ABD şirketlerine yapılan yabancı yatırımları inceleyen bir panel olan ABD Yabancı Yatırım Komitesi’nin (CFIUS), önerilen anlaşmayı incelemesinin ardından Biden’ın anlaşmayı sonlandırmayı planladığı belirtiliyor. Nippon Steel Corp, US Steel'i 14.9 milyar dolara satın alma teklifiyle ilgili olarak Amerika Birleşik Devletleri Yabancı Yatırım Komitesi'nden bir güncelleme almadığını duyurdu. 

ABD'de Demokrat başkan adayı Kamala Harris vergi teşvik planını açıkladı, yeni kurulan şirketler için vergi indirimini 5 bin dolardan 50 bin dolara çıkarmayı planladığını bildirdi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi üyesi Yannis Stournaras, ECB para politikasının bir süre daha kısıtlayıcı kalması gerektiğini ancak büyümeyi baltalamaması gerektiğini söyledi. Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Stournaras, ECB para politikasının 'bir süre daha kısıtlayıcı olmaya devam edeceğini' ve finansman koşullarının şu anda 'yılbaşına kıyasla önemli ölçüde daha kısıtlayıcı' olsa da 'birkaç faiz indiriminden sonra bile kısıtlayıcı kalacağını' söyledi.

Almanya'da Bakanlar Kurulu, elektrikli otomobillerin azalan satışlarını hızlandırılmış amortisman uygulamasıyla canlandırmak için vergi indirimini ve geç emekliliği teşvik edecek emeklilik reformunu onayladı.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) yönetim kurulu üyesi Hajime Takata, şirketlerin harcamalarını ve ücretlerini artırmaya devam etmeleri halinde BOJ'un faiz oranlarını artırmaya devam etmesi gerektiğini söyledi. "Hisse senedi ve döviz piyasası Ağustos ayı başında büyük bir dalgalanma yaşadı ve bunun etkileri devam ediyor. Bu nedenle, piyasa gelişmelerini ve bunların etkilerini şimdilik incelememiz gerekiyor. Enflasyon kabaca tahminler doğrultusunda hareket ederse ve şirketler harcamaları ve ücretleri artırmaya ve maliyetleri fiyat artışları yoluyla yansıtmaya devam ederse, o zaman parasal genişlemenin derecesini daha da ayarlamamız gerekir" dedi.

Japon yatırımcılar 31 Ağustos'ta sona eren haftada da yabancı tahvillerin net alıcısı olmaya devam ettiler. Japonya Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, Japonlar bir önceki hafta gerçekleştirdikleri 1,56 trilyon yen değerindeki net alımın ardından bu hafta da 1,64 trilyon yen (11,41 milyar dolar) değerinde uzun vadeli denizaşırı tahvil satın aldı. Bununla birlikte Japon oyuncular yaklaşık 275,5 milyar yen değerinde kısa vadeli borçlanma aracı sattı.

JPMorgan Chase & Co. Çin hisseleri için al tavsiyesinden vazgeçerek yaklaşan ABD seçimleriyle ilgili volatilitenin artmasını, büyümeyle ilgili olumsuz etkenleri ve politika desteğindeki isteksizliği gerekçe gösterdi. Pedro Martins liderliğindeki stratejistler araştırma notu yayınlayarak, Çin'in bankanın gelişen piyasalar tahsislerinde ağırlığı artırdan nötre indirildiğini belirtti ve Washington ile Pekin arasında yeni bir ticaret savaşı ihtimalinin hisselere baskı yapabileceğini, Çin'in ekonomik yavaşlamadan çıkma hamlelerinin hala "etkileyici olmadığını" söyledi.

Çin, Afrika'nın en büyük ikinci bakır üreticisi Zambiya'nın Tanzanya üzerinden metal ihraç etmesine yardımcı olacak bir demiryolunu yeniden geliştirmek üzere bir anlaşma imzaladı.

Avustralya Merkez Bankası'nın (RBA) yüksek faiz oranlarıyla "ekonomiyi çökerttiği" için saldırıya uğradığı bir haftada, Başkan Michele Bullock RBA'nın "şahin" söylemini savundu ve bir kez daha yakın vadede politika düzenlemelerinde gevşemeyi reddetti. 

Bullock, çekirdek enflasyonun son bir yılda çok az düşüş gösterdiğini ve yüksek kalmaya devam ettiğini, RBA'nın daha fazla artışa karşı tetikte olduğunu söyledi.

Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) açıkladığı Mal Ticareti Barometresi, küresel mal ticaretinin 2024 yılının üçüncü çeyreğinde toparlanmaya devam ettiğini gösterdi. Küresel mal ticareti için bileşik bir öncü gösterge olan barometrenin son değeri 103 olarak kaydedildi. DTÖ, 103 değerinin mal ticareti hacmindeki büyümenin bu yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde pozitif kalacağını gösterdiğini belirtti.


ŞİRKET HABERLERİ 

ASGYO… Şirket mülkiyetinde yer alan Gaziantep İli, Şahinbey İlçesi, Küçükkızılhisar Mahallesi'nde kain 9578 Ada 2 Parsel'de kayıtlı 47.754,38 m2 büyüklüğündeki arsamızla ilgili olarak daha önce 20.02.2024 tarihinde KAP'ta
duyurulmuş olan kat karşılığı inşaat sözleşmesinin, yüklenici firmanın müteahhitlik yetki belgesinin askıya alınması sebebiyle karşılıklı feshedildiğini 12.06.2024 tarihli KAP açıklaması ile duyurmuştuk. Aynı arsa için bu defa
grup şirketlerden Asce Konut Emlak San. Ve Tic. A.Ş. ile "Taşınmaz Satış Vaadi ve Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi" imzalanmış olup, sözleşmeye göre arsa üzerinde Asce Konut tarafından inşa edilecek bağımsız bölümler %45'i Şirkete ve %55'i Asce Konut'a ait olacak şekilde paylaşılacaktır. 

ATEKS… Şirket azınlık pay sahipleri tarafından 01.08.2024 tarihli Şirket Yönetim Kurulu Kararının iptali ve Şirkete denetim kayyımı atanması talepli açılmış olan davada kayyım atanması talebinin yerel mahkeme tarafından reddi
kararına karşı, davacı tarafından istinaf yoluna başvurulduğu bilgisi Şirket tarafından öğrenilmiştir. 

EBEBK… Ağustos 2024'te ebebek mağazalarını ziyaret eden ziyaretçi sayısı 4.116.973 olarak gerçekleşmiş olup bu sayı Ağustos 2023'te 3.942.914'tür. Ağustos 2024'te sona eren 8 aylık dönemde ebebek mağazalarını ziyaret eden
ziyaretçi sayısı 33.172.336, 2023 yılının aynı döneminde ise 31.100.029 olarak gerçekleşmiştir. Ağustos 2024'te ebebek.com internet sitesi ziyaretçi sayısı 10.457.964 olarak gerçekleşmiş olup bu sayı Ağustos 2023'te 10.693.751'dir. Ağustos 2024'te sona eren 8 aylık dönemde ebebek.com internet sitesini ziyaret eden ziyaretçi sayısı 86.059.909, 2023 yılının aynı döneminde ise 87.376.441 olarak gerçekleşmiştir.

EKGYO… Muğla Milas Meşelik Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı Projesi ihalesinin 1. Oturumu 04.09.2024 tarihinde saat 11:00'da gerçekleştirilmiştir. Söz konusu ihalenin ön yeterlilik aşamasına katılan 23 istekli ekte
listelenmiştir. İhale komisyonu tarafından, isteklilere ait ön yeterlilik zarfları içerisindeki belgelerin ayrıntılı değerlendirilmesinin ardından, ihalenin pazarlık, açık artırma ve kapalı zarf teklif alma aşamalarını içeren 2.
Oturumun tarihi ve saati isteklilere yazılı olarak bildirilecektir.

GSRAY… Profesyonel futbolcu Sergio Miguel Relvas de Oliveira ile Şirket arasındaki sözleşme karşılıklı olarak sona erdirilmiştir.

GSRAY… Profesyonel futbolcu Victor James Osimhen ve kulübü SSCN Napoli SPA ile oyuncunun bedelsiz geçici transferi konusunda anlaşmaya varılmıştır. Futbolcuya, 2024-2025 sezonu için net 6.000.000 Euro sezonluk ücret ödenecektir.

MGROS… Şirket, 17 adet Migros, 10 adet Migros Jet, 3 adet Macrocenter ve kozmetik mağazacılığı formatında 5 adet Mion olmak üzere toplam 35 yeni mağazayı ve 2 adet dağıtım merkezini Ağustos ayı içerisinde hizmete açmıştır. 31 Ağustos 2024 itibariyle Şirketin toplam mağaza sayısı 3.537'dir.

PLTUR… Daha önce kesinleşen ihale kararını bildirdiği 2024/864641 ihale kayıt numaralı ZEYTİNBURNU BELEDİYESİ Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yapılan 15 Aylık Araç Kiralama ihalesi işi ile ihale mevzuatı kapsamında 56.784.975,00 TL + KDV bedel üzerinden sözleşme imzalanmıştır. İşin başlama tarihi 01.10.2024'tür.

PASEU… 23.05.2024 tarihli duyuruda Şirketin 2019 yılı ile Mayıs 2024 tarihleri arasında, Avrupa hattında 150.000 TEU, 2.000.000 ton ihracat ve ithalat taşıması gerçekleştirdiği bilgisi verilerek, kurumsal taşımalar ve ihracat/ithalat taşımaları sayesinde önümüzdeki dönemlerde faaliyet hacimlerinde önemli ölçüde artış hedeflendiği belirtilmiştir. Bu kapsamda Bilecik'te kurulu yerli çimento üretici bir şirketin, torbalanmış Çimento mamüllerinin Sırbistan'a demiryolu İle taşınması faaliyetlerine başlamıştır. Tam parkur blok ihracat treni olarak yapmaya başladığımız bu taşımaların hacminin aylık 25 bin ton; yıllık 300 bin ton olacak şekilde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Ülkemizin çimento ihracatının artmasına vesile olacak bu faaliyetimizde yerli üretim 60 ton kapasiteli kapalı tipte vagonlar kullanılmaktadır. 

Bilindiği üzere, demiryolu odaklı lojistik çözümleri ve hizmetleri sunan Şirket operasyonlarını çevre üzerinde olumsuz etkileri en aza indirecek şekilde yönetmeyi ve gelecek nesiller için sürdürülebilir bir taşımacılık modeliyle faaliyetlerinde devamlılığı hedeflemektedir. Bu kurumsal taşıma örneğinde olduğu gibi, Şirketin karayollarındaki yük trafiğini ve karbon emisyonunu azaltıcı çalışmalarının, tren yolu taşımalarını teşvik eden Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatına uyum gayreti içerisinde olan kurumların dikkatini çekmekte olduğunu ve Şirketle çalışmayı tercih ettiklerini gözlemliyoruz. Bu gerekçelerle önümüzdeki dönemde Avrupa demiryolu taşıma hacimlerinde önemli ölçüde artış öngörülmektedir.

SEGYO… Şirketin yatırım amaçlı gayrimenkul portföyünde bulunan Şeker Kule ofis katlarının Konut/Rezidans'a dönüştürülmesi projesi kapsamında, 20.09.2023 tarihinde KAP açıklaması ile kamuoyuna duyurulan "Düzenleme Şeklinde Hasılat Paylaşımlı Tadilat, Dekorasyon ve Tamamlama Sözleşmesi'ne konu olmayan 02.09.2024 tarihli yapı ruhsatına göre yeniden oluşan ve yapılacak proje konseptine uygun olarak sosyal donatı ve hizmet alanlarının geliştirilmesi, satış hızının ve hasılatının maksimize edilmesi amacıyla, Konutların mobilya ile tam tefriş edilmesi, 2. Kat ile 157, 158 ve 159 numaralı bağımsız bölümlerin paylaşım esaslarının belirlenmesi, Gerektiğinde ve nihayetinde ortaklığın giderilmesi prensiplerinin belirlenmesine yönelik olarak; 21.09.2023 tarihinde imzalanan sözleşmenin devamı şeklinde 04.09.2024 tarihinde Yüklenici firma ile Protokol imzalanmıştır.

Söz konusu Protokol ile; 2. Katta bulunan 11 adet işyeri ile 159 no'lu bağımsız bölümün %60 mülkiyeti Şeker GYO, %40 mülkiyeti Yüklenici firmaya, 157 no'lu bağımsız bölümün oluşacak ek maliyetlerde dikkate alınarak %50 mülkiyeti Şeker GYO, % 50 mülkiyeti Yüklenici firmaya ait olması,158 no'lu bağımsız bölümün loby alanı olarak kullanılması, Konutların mobilya ile tam tefriş edilmesi durumunda, maliyetin tarafların hasılat paylaşımındaki hisseleri oranında karşılanması, hususları karara bağlanmıştır.

Söz konusu işlem, SPK'nın II-23.3 Önemli Nitelikteki İşlemler ve Ayrılma Hakkı Tebliği'nin 4/1-c, 6/2 ve 6/1-a hükümleri çerçevesinde Tebliğ'de düzenlenen sınırların altında kalmaktadır.

SKTAS… Şirketin 350.000.000 Türk Lirası olan mevcut Kayıtlı Sermaye Tavanı'nın Şirketin 222.000.000 TL olan çıkarılmış sermayesi ile kayıtlı sermaye tavanına yaklaşılmış olması nedeniyle 1.000.000.000 Türk Lirası'na çıkarılmasına ve kayıtlı sermaye tavanı süresinin 2024 - 2028 yılları için geçerli olmak üzere 5 yıl daha uzatılmasına, karar verilmiştir.


PAY ALIM SATIM HABERLERİ 

KRDMA… AZİMUT PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş., 03.09.2024 tarihinde KARDEMİR KARABÜK DEMİR ÇELİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (A GRUBU) payları ile ilgili olarak, ortalama 17,90 TL fiyat seviyesinden 567.644 adet satış işlemi kurucusu olduğu fonlar tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte; KARDEMİR KARABÜK DEMİR ÇELİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (A GRUBU) sermayesinde kurucusu olduğu fonların toplam pay oranı 03.09.2024 tarihi itibariyle %4,90 olmuştur.

RTALB… Bank of America Corporation, 03.09.2024 tarihinde, ortaklığın %100 oranında kontrolüne sahip olduğu iştiraki Merrill Lynch International tarafından, RTA LABORATUVARLARI BİYOLOJİK ÜRÜNLER İLAÇ VE MAKİNE SANAYİ TİCARET A.Ş. payları ile ilgili olarak 28,90 - 31,92 TL fiyat aralığından 6.106.298 toplam nominal tutarlı alış işlemi ve 8.491.652 toplam nominal tutarlı satış işlemi neticesinde net 2.385.354 adet pay satılmıştır. Bu işlemle birlikte RTA LABORATUVARLARI BİYOLOJİK ÜRÜNLER İLAÇ VE MAKİNE SANAYİ TİCARET A.Ş. sermayesinde, iştiraki Merrill Lynch International vasıtasıyla dolaylı yoldan sahip olduğumuz payların oranı 03.09.2024 tarihi itibariyle %4,788 seviyesine ulaşmıştır.

VERTU… VERUSA HOLDİNG A.Ş., 04.03.2024 tarihinde Verusaturk Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. payları ile ilgili olarak 42,30 - 43,50 TL fiyat aralığından 22.648 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte Verusaturk Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. sermayesindeki payları 04.09.2024 tarihi itibariyle %62,21 sınırına ulaşmıştır.


PAY GERİ ALIM TABLOSU

ekran-goruntusu-2024-09-05-091242.png

 

 

GENEL KURUL 

11:00 Bien Yapı Ürünleri Sanayi Turizm ve Ticaret A.Ş.’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.

11:00 Ufuk Yatırım Yönetim ve Gayrimenkul A.Ş.’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.

İlgili Haberler