Günün önemli şirket haberleri - 8 Ağustos 2024 

Günün önemli şirket haberleri - 8 Ağustos 2024 

Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri neler oldu? 

A+A-

Dünyadan gündem maddeleri ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan haberlerden derlenen günün önemli haberleri şöyle oldu; 


DÜNYADAN MANŞET HABERLER 

Türkiye'nin en büyük 500 bilişim şirketinin belirlendiği "Bilişim 500 Araştırması" açıklandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Türkiye'de sektör büyüklüğünün 25 milyar dolar civarı olduğunu belirterek, "14 kat büyümenin olduğu başka bir sektör ben bilmiyorum. Bilişim sektörünün büyümesi ekonomideki gelişmeyi de aslında doğrudan etkiliyor." dedi. Şirketlerin ciro bilgilerine göre genel ve kendi kulvarında sıralandığı araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye'nin en büyük 10 bilişim firması Turkcell, Türk Telekom, Vodafone, Indeks Bilgisayar, Teknosa, Arena, Bilkom Bilişim, Penta Teknoloji, Ingram Micro ve KoçSistem oldu. Bilişim 500 şirketlerinin geliri 716 milyar TL'ye ulaştı.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 hesap dönemi ikinci geçici vergilendirme dönemine ilişkin gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme süresinin, enflasyon düzeltmesi nedeniyle 27 Ağustos salı gününe kadar uzatıldığını bildirdi. JPMorgan Chase & Co. İcra Kurulu Başkanı Jamie Dimon, enflasyonun ABD Merkez Bankası'nın (Fed) %2 hedefine döneceğine şüpheyle yaklaştığını söyledi. Dimon, Kansas City'den CNBC'ye verdiği röportajda, jeopolitik ve niceliksel sıkılaştırma gibi faktörlere bağlı olarak hala çok fazla ekonomik belirsizlik olduğunu belirtti. Dimon, Fed'in muhtemelen yakında faiz oranlarını düşüreceğini belirterek, "Bunu diğer insanlar kadar önemsemiyorum." dedi.

JPMorgan, küresel carry trade işlemlerinin dörtte üçünün artık ortadan kalktığını ve son satış dalgasının bu yılki kazanımları sildiğini belirtti. Banka tarafından takip edilen Grup-10, gelişen piyasalar ve küresel carry trade sepetlerindeki getiriler Mayıs ayından bu yana yaklaşık %10 düştü. JPMorgan konu ile ilgili bir değerlendirme notunda, "Küresel carry sepetinin spot bileşeni, carry işlemlerinin %75'inin kaldırıldığını gösteriyor." diye yazdı.

ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yayımlanan verilerine göre ABD'de tüketici kredileri, Mayıs ayında 11,35 milyar dolardan 13,9 milyar dolara yukarı yönlü revize edilen bir artışın ardından toplam kredi borcu Haziran ayında 8,9 milyar dolar arttı. Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, mali piyasaların oldukça değişken olması nedeniyle yetkililerin borsadaki gelişmeleri yakından izlediklerini, ancak herhangi bir eylemde bulunma aşamasında olmadıklarını söyledi. Suzuki düzenlediği basın toplantısında, "Borsa, ekonomik durumlar, döviz kuru, kurumsal faaliyetler gibi çeşitli faktörler tarafından belirleniyor." dedi.

Avustralya Merkez Bankası (RBA) Başkanı Michele Bullock, RBA'nın faiz oranlarını daha da artırması gerekebileceği konusunda uyarısını yineledi. Bullock, enflasyonun bir yıl öncesine göre daha düşük, ancak hâlâ "çok yüksek" olduğunu söyledi.

Avrupa’da doğalgaz fiyatları Ukrayna birliklerinin önemli doğalgaz geçiş noktası olan Sudzha’yı ele geçirdiğine dair haberle bu yılın en yüksek seviyesine çıktı. Avrupa’nın gösterge doğalgaz kontratı yüzde 5,7’lik yükselişle megavat saat başına 38,78 Euro’dan işlem gördü. Ukrayna’da konu hakkında bilgi veren yetkililer boru hattından günlük akışların Perşembe günü normal seyrinde olacağını belirtti.

ISATR-ISBTR-ISCTR-ISKUR-İş Bankası 2024 yılı 6 aylık konsolide net dönem karı 29.330.577.000 TL (Önceki 31.565.335.000 TL) LOGO-Logo Yazılım 2024 yılı 6 aylık konsolide net dönem karı 190.152.000 TL (Önceki 296.964.000 TL) MACKO-Mackolik 2024 yılı 6 aylık konsolide net dönem karı 91.623.096 TL (Önceki 94.558.082 TL)

ŞİRKET HABERLERİ 

AKYHO… Şirket bağlı ortaklığı Nanox Kimyasal Ürünler San. ve Tic. A.Ş. ile KKTC'de yerleşik bir şirket arasında; faaliyet alanları dahilinde dezenfektan grubu içinde bakteri, virüs ve mantarların yok edilmesinde dünyadaki otoriteler tarafından kabul görmüş klordioksit bileşeni içeren; içme suyu, yüzme havuzu, süs havuzu, otel, spor merkezleri vb. birçok sahada nitelikli dezenfeksiyon sağlayan markamız OXİNAX ürününün KKTC'de pazarlama ve satışı konularında Distribütörlük Sözleşmesi imzalanmıştır.

EBEBK… Temmuz 2024'te Türkiye'de ebebek mağazaları ve e-ticaret kanalından satılan toplam ürün adedi 7.519.616 olarak gerçekleşmişken, bu sayı Temmuz 2023'te 7.007.666'dır. Temmuz 2024'te sona eren 7 aylık dönemde Türkiye'de ebebek mağazaları ve e-ticaret kanalından satılan toplam ürün adedi 52.319.768 olarak gerçekleşmişken, bu sayı 2023'ün aynı döneminde 46.894.807'dir.

ECILC… 05.04.2024 tarihli açıklama ile, Eczacıbaşı Monrol Nükleer Ürünler Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin ödenmiş sermayesindeki %50'lik payının Curium International Trading B.V. ("Alıcı") tarafından satın alınmasına ilişkin
bir Pay Devir Sözleşmesi imzalandığı kamuoyuna duyurulmuştu. Söz konusu açıklamada, payların devrinin gerçekleşmesi için belirtilen ön koşullar arasında yer alan Rekabet Kurulu iznine ilişkin olarak, Alıcı tarafından yapılan başvuru kapsamında Rekabet Kurulu tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, ilgili işlemin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 10. maddesinin birinci fıkrası uyarınca nihai incelemeye alınmasına karar verildiği bilgisi Şirkete iletilmiştir.

PASEU… Şirket 03.05. 2024 tarihli Özel Durum Açıklaması yaparak; 24.04.2024 tarihli KAP duyurusunda Yönetim Kurulu'nun Demir İpek Yolu güzergâhında Çin-Türkiye-Avrupa ve tersi yönde demiryolu kombine yük taşımacılığı
hacmini arttırmak amacıyla şirket kurma ve/veya işbirliği yapma konusunda yetkilendirme yaptığı hususunu kamuoyu ve yatırımcılarımız ile paylaşmış ve söz konusu yetkilendirme kapsamında Şirketin Azerbaycan'ın önde gelen
gruplarından NB Holdinq ASC ile yapmış olduğu görüşmeler neticesinde ortaklık kurma konusunda son aşamaya gelindiğini duyurmuştu. Bu kapsamda sözkonusu ortaklık süreçleri tamamlanmış olup; Azerbaycan merkezli Terminal
Management şirketinin %50 hissesinin Şirketçe satın alınması gerçekleşmiş ve tescil edilmiştir. Kurulan bu ortaklık her iki tarafa da liman ve lojistik merkez işletmeciliği, Orta Koridor üzerinden yapılacak yük taşımacılığı ve bölgede verilecek lojistik hizmetlerinde önemli fırsatlar ve kazanımlar sunacaktır. Bu girişim sonucunda Orta Koridor'da Şirketin faaliyetlerini odağına alacak ve önceliklendirecek; Bakü merkezli, Türkiye ve Azerbaycan ortak işgücünü kullanacak; dış ticaretin büyümesine katkı sağlayacak bir yapı kurulmuş olacaktır.

TSKB… Banka, Uluslararası İslami Ticaret Finansman Kurumu'ndan (ITFC) ülkemizde doğu ve güneydoğu bölgelerinde 2023 yılının Şubat ayında gerçekleşen depremlerden etkilenen illerdeki ekonomik faaliyetlerin yeniden inşa edilmesi, güçlendirilmesi kapsamında özel sektör firmaların işletme sermayesi ihtiyaçlarının giderilmesinin finansmanı amacıyla, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı geri ödeme garantisi ile temin edilen 50 milyon ABD Doları tutarındaki finansman anlaşmasını 07.08.2024 tarihinde imzalamıştır.


PAY ALIM SATIM HABERLERİ 

ONRYT… Bank of America Corporation, 06.08.2024 tarihinde, ortaklığın %100 oranında kontrolüne sahip olduğu iştiraki Merrill Lynch International tarafından, ONUR YÜKSEK TEKNOLOJİ A.Ş. payları ile ilgili olarak 101,48 – 106,40 TL fiyat aralığından 1.723.946 toplam nominal tutarlı alış işlemi ve 605.142 toplam nominal tutarlı satış işlemi neticesinde net 1.118.804 adet pay satın alınmıştır. Bu işlemle birlikte ONUR YÜKSEK TEKNOLOJİ A.Ş. sermayesinde, iştiraki Merrill Lynch International vasıtasıyla dolaylı yoldan sahip olduğu payların oranı 06.08.2024 tarihi itibariyle %6,013 seviyesine ulaşmıştır. 

RUBNS… Hedef Portföy Yönetimi A.Ş.'nin kurucusu olduğu yatırım fonlarının portföylerindeki RUBENİS TEKSTİL SANAYİ TİCARET A.Ş. (RUBNS) hisselerinin toplamı, 06.08.2024 tarihinde 230.000,00 TL nominal hisse satışı
sonucunda, %10 sınırının altına düşerek %9,7'ye düşmüştür.


TEMETTÜ HABERLERİ 

MACKO… Hisse başına net 1,62 TL tutarında Kâr Payı Avansı'nın nakden dağıtılmasına karar verilmiştir

İlgili Haberler