Güvercin Fed ve jeopolitik gerilimler altında yükselişi körüklüyor

Güvercin Fed ve jeopolitik gerilimler altında yükselişi körüklüyor

Artan jeopolitik gerilimler ve Fed'in faiz indirimi beklentileri Altını güçlendiriyor.

A+A-

Altın (altın) üst üste iki hafta boyunca kayıplar yaşadıktan sonra geçtiğimiz hafta yükselişle geçti ve haftayı yüzde 3'ün üzerinde kazançla tamamladı. Gelecek haftanın ekonomik takviminde çok sayıda üst düzey veri yayınlanacak ancak jeopolitik gelişmeler fiyat hareketini etkilemeye devam edebilir.

Altın Orta Doğu'da artan gerilimden faydalanıyor

Altın, yatırımcıların önemli makroekonomik olaylar öncesinde büyük pozisyon almaktan kaçınmasıyla haftaya sakin bir başlangıç ​​yaptı. Haftanın ilk işlem gününü neredeyse hiç değişmeden kapatmasının ardından altın Salı günü yükseliş ivmesi yakaladı ve 2.400 doların üzerine çıktı.

altin-ve-haniye.png

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniyeh'nin, İran'ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkian'ın göreve başlama törenine katılmak üzere İran'a yaptığı ziyarette öldürüldüğü yönündeki haberler, jeopolitik gerilimlerin artmasına neden oldu. Buna cevaben İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, Haniye'nin ölümüne misilleme olarak İsrail'e "sert ceza" sözü verdi. Altın, Orta Doğu'da derinleşen krize ilişkin artan korkulardan yararlanarak yükselişini sürdürdü.

cenaze-ve-altinaltin-kulce.png

Bu arada ABD Merkez Bankası (Fed) Çarşamba günü, geniş çapta beklendiği gibi para politikasını değiştirmediğini duyurdu. Toplantı sonrası basın açıklamasında Fed Başkanı Jerome Powell, Temmuz toplantısında faiz indirimi konusuna ilişkin "gerçek bir tartışma" yaşandığını belirterek, Eylül ayında faiz indiriminin masada olabileceğini ekledi. 

fed.png

CME FedWatch Tool'a göre, Eylül ayındaki 25 baz puanlık faiz indirimi zaten tamamen fiyatlanmış olsa da, 10 yıllık gösterge ABD Hazine tahvili getirisi, Fed etkinliğinin ardından aşağı döndü ve gün içinde yüzde 2,5'in üzerinde değer kaybetti. Bu düşüş Altına ek destek sağladı.

ABD'den gelen hayal kırıklığı yaratan makroekonomik veriler, ABD tahvil getirilerinin haftanın ikinci yarısında daha da düşmesine neden oldu. 10 yıllık getiri Şubat başından bu yana ilk kez yüzde 4'ün altına düşerken, Altın haftalık kazançlarını sürdürerek 2.460 doların üzerine çıktı. 

ABD'de ilk kez işsizlik maaşına başvurularının sayısı 27 Temmuz'da sona eren haftada 249.000 ile Ağustos 2023'ten bu yana en yüksek seviyesine yükselirken, ISM İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Haziran'daki 48,5 eviyesinden Temmuz ayında 46,8'e düştü. Bu veri imalat sektörünün iş faaliyetlerinde devam eden daralmayı yansıttı.

Cuma günü, ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu (BLS), Tarım Dışı İstihdamın Temmuz ayında 114 bin kişi arttığını bildirdi. Ayrıca Haziran ayındaki 206.000'lik artış da 179.000'e revize edildi. İşsizlik Oranı Haziran'daki yüzde 4,2'den yüzde 4,3'e yükseldi ve Ortalama Saatlik Kazançtaki değişimle ölçülen yıllık ücret enflasyonu yüzde 3,8'den yüzde 3,6'ya yumuşadı. 10 yıllık ABD getirisi, ABD'deki kasvetli istihdam verilerinin ardından yüzde 3,8'in altına gerilerken, Altın Amerika seansında 2.470 doların üzerine çıktı.

Altın yatırımcıları jeopolitiği yakından takip edecek

Temmuz ayı ISM Hizmetleri PMI'ı Pazartesi günü ABD ekonomik veri takviminde  yer alacak. Piyasalar manşet PMI'ın Haziran'daki 48,8'den Temmuz ayında 51'e yükselmesini bekliyor. Bu verinin 50'nin altında kalması durumunda ABD Doları talep bulmakta zorlanabilir. Öte yandan olumlu bir sürpriz para birimini destekleyebilir ve ilk tepkiyle birlikte altının yükselişini sınırlayabilir.

altin-haniye-kolaj.png

Çarşamba günkü Asya oturumunda dünyanın en büyük altın tüketicisi olan Çin'in Temmuz ayı Ticaret Dengesi verileri piyasa katılımcıları tarafından yakından izlenecek. Birkaç hafta önce Çin Halk Bankası (PBoC) beklenmedik bir şekilde bir yıllık Kredi faizlerini (LPR), beş yıllık kredi faizini ve bir yıllık Orta Vadeli Borç Verme Tesisi oranını düşürdü. Bu kararlar, Çin'in ekonomik görünümünün kötüleştiğine dair korkuları yeniden canlandırdı ve Altın üzerinde baskı yarattı. Bu nedenle, Çin'den gelen Ticaret Dengesi verileri hayal kırıklığı yaratırsa altın hafta ortasında dengesini kaybedebilir.

cin-merkez-bankasi-faiz-dusurdu.png

Ekonomik takvimde, önümüzdeki hafta Altın'ın değerlemesini etkileyebilecek başka herhangi bir yüksek seviyeli veri yayınlanmayacak. Ancak yasak dönemi sona erdiği için yatırımcılar jeopolitikle ilgili manşetlere odaklanmaya devam edecek ve Fed yetkililerinin yorumlarını yakından takip edecekler.

Fed politika yapıcıları piyasanın bu yıl çoklu faiz indirimi beklentisine karşı geri adım atarsa, ABD Hazine bonosu getirileri toparlanıp altın paritesinin aşağı yönlü bir düzeltme yapmasına neden olabilir.

İran'ın misilleme yapmasıyla Orta Doğu'da gerilimin artmaya devam etmesi durumunda altının güvenli liman olarak talep bulmaya devam etmesi muhtemel.

Altının teknik görünümü

Günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi bu haftaki yükselişin ardından 60'ın üzerine çıktı ve bu da altının teknik olarak aşırı alıma geçmeden önce yükseliş için daha fazla alana sahip olduğunu gösteriyor. 2.480 Dolar (statik seviye), 2.500 Dolar’ın (psikolojik seviye) öncesindeki acil direnç olarak hizalanıyor. 

altin-grafik.png

Altının 2.500 doların üzerinde istikrar kazanması ve bu seviyeyi destek olarak teyit etmesi durumunda, Şubat ortasından itibaren yükselen regresyon kanalının üst limiti bir sonraki yükseliş hedefi olarak 2.600 dolar olarak görülebilir.

Aşağı yönde, destek alanı 2.365 dolar (50 günlük Hareketli Ortalama) ve 2.340 dolar (100 günlük Hareketli Ortalama) öncesinde 2.410-2.400 dolar (20 günlük Hareketli Ortalama), seviyelerinde yer alıyor. 

 

İlgili Haberler