Halisdemir: Girişimci aşçıya benzer

Halisdemir: Girişimci aşçıya benzer

Girişimcilik kavramını aşçılığa benzeten Aktif Bank Genel Müdürü Önder Halisdemir, ortada bir aşçı yokken nasıl yemek yapılamıyorsa, girişimci olmadan da katma değer yaratılamayacağını söyledi

A+A-

İstanbul'da düzenlenen 3. Teknogirişim Zirvesi’nde konuşan Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir, girişimciliği aşçılığa benzettiği konuşmasında ‘Yemek yapmak için her türlü malzeme olsa da, ortada bir aşçı yoksa yemek de olmaz. Aşçı yoksa kabağı pişmeden yersiniz, o bir yemek olmaz. Kabak yer, kabak satarsınız. İş yaşamında da girişimci yoksa katma değer oluşmadığı için kar marjı düşük kalır, işler kabak tadı verir’ dedi.

‘Sorgulayan değil, uygulayan olarak yetiştirildik’

Türkiye’de kendi kuşağı dahil, önceki kuşakların okullarda iyi birer memur, iyi birer işçi olmak üzere eğitildiğini kaydeden Önder Halisdemir, bu süreçte soran ve sorgulayan değil, cevap veren ve uygulayan bireylerin yetiştirildiğini belirtti.

‘Beyinlerimiz ezberler ve önyargılar ile dolduruldu. Sınavlarda neyi ne kadar iyi ezberlediğimiz kontrol edildi. Hayata katkılarımız değil, belleklerimiz sorgulandı’ diyen Halisdemir şöyle devam etti, ‘Bizler güdülmek üzere iyi birer koyunduk ve ilkokuldan üniversite sona kadar beslendik. Sonra ağıllarımızdan çobanlarımızı bulmak üzere salıverildik. Fabrika ayarlarımız öyleydi. İlkokulda yeni fikirlere açık olma oranımız yüzde 65 iken, üniversiteyi bitirdiğimizde bu oran yüzde 5’e düşüyordu. Sınavlarda sadece bize verilen seçeneklerden bir seçim yapmamız bekleniyordu. Biz de farkına varmadan bize verilen seçeneklerle yaşamayı seçiyorduk.’

Okuyanlar bürokrat, okumayanlar patron oldu

Buna karşın okul eğitimi almayanların daha şanslı olduğunu belirten Önder Halisdemir, okumayan kesimin aynılaştırmaya, tek tipleştirmeye daha az maruz kaldığı için ezberlemeye değil, para kazanmaya odaklandığını vurguladı.

‘Çok iyi okuyanlar bürokrat, okumayanlar büyük patron olmaya başladı’ diyen Halisdemir, ‘Geç oldu, güç oldu ancak gözümüz açıldı. Kişisel ve ülke olarak altyapılarımızda eksikler var. Ama olsun. Uyandık, uyanıyoruz. Sizler girişimciler çok önemlisiniz, çünkü siz yapansınız. Çayın taşı ile çayın kuşunu vuransınız. En büyük zenginliğiniz, size miras kalmamasıydı. Mutfakta olmayan malzeme ile değil, olan malzeme ile yemek yapmayı öğrendiniz. Eksinize değil artınıza odaklanıyorsunuz’ diye konuştu.

Konuşmasında çeşitli tavsiyelere de yer veren Önder Halisdemir, ‘Bir şey yaratacağım diye kendinizi kasmayın. Yeni bir şey yapmanın önündeki en büyük engel budur’ dedi.

Yaratmanın Allah’a mahsus olduğunu vurgulayan Halisdemir, ‘Allah kedi yarattı, ağaç yarattı. Modası geçmez. Yaşamınız boyunca gördüğünüzde sıkılmazsanız, yine mi ağaç, yine mi kedi demezsiniz. Bizler insan olarak keşfedebiliriz ve esinlenebiliriz. Yeni bir şey ortaya koymayı keşif ve esinlenme diye düşünürseniz yenilikleriniz önünde engel kalmaz. Dünya ile daha iyi entegre olursunuz. Diğer insanların yaptığından, doğanın imkanlarından daha iyi faydalanırsınız’ diye konuştu.

‘Simitten bir dünya kurmak’

Yenilikçi yaklaşımlarım rekabette avantaj yarattığını ve kar olasılığını arttırdığını belirten Halisdemir, genç girişimcilerin sürekli yenilik peşinde olmaları gerektiğini vurgulayarak, ‘Lahmacun da bir yeniliktir, simit de. Kıyma ve hamur lahmacunda ürüne dönüşür ve para kazandırır. Simit de öyle. Simitten ne olacak diye düşünmeyin. Bir girişimci arkadaşımız çıkıyor simitten bir dünya kuruyor’ dedi.

Bu kuralın teknoloji sektörü için de geçerli olduğunu, Facebook, Apple dünyanın en değerli şirketlerinin teknoloji üretmediklerini ancak teknoloji üretenlerin ürünlerini belirli formlara sokup tüketicinin yaşamına adapte ettiklerini söyleyen Önder Halisdemir şöyle devam etti, ‘Unutmayın, birçok icat mucidine para kazandırmaz. Onu doğru tüketim dinamikleri ile buluşturanlar para kazanır.’

 Önder Halisdemir'in konuşması

 

 

 

ÖNDER HALİSDEMİR KİMDİR

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.