"İhracat ağırlıklı büyümeye iç talepten ek destek’
2019, çimento şirketlerinin talep koşullarını gözlemleyerek maliyetlerinde yaşanan artışları satış fiyatlarına yansıtmak için fırsat kolladıkları, ihracata yönelerek ciro performanslarını koruma çabası içinde bulundukları ve maliyet düşürücü aksiyonlar alarak karlılıklarını korumaya çalıştıkları zor bir dönem oldu. Yakıt maliyetlerinin önemli bir kısmını oluşturan petrokok ve elektrik gibi girdi fiyatlarında görülen yükselişlerin şirketlerin marjlarını baskıladığını ve çimento şirketlerinin zayıf finansal sonuçlar açıkladıklarını izledik. Ayrıca, yüksek faiz ortamı nedeniyle, borcu bulunan çimento şirketlerinin karlılıklarının da baskı altında kaldığını söyleyebiliriz. Borsada işlem gören Araştırma kapsamımızda bulunan çimento şirketlerinden, Akçansa ve Çimsa’nın FAVÖK performanslarının dokuz aylık dönemde sırasıyla %39,6 ve %35,7 gerilediğini FAVÖK marjlarında da yıllık bazda 9,9 puan ve 9,2 puan daralmalar kaydedildiğini izledik. Net kar tarafında da, sırasıyla %68,4 ve %85,5’lik düşüşler yaşanırken, net kar marjlarında da yıllık bazda 9 puan ve 14,2 puan gerilemeler yaşandığına tanıklık ettik.
2020’ye ilişkin olarak sektör oyuncuları genelde 2019’a benzer bir yıl beklemekle birlikte en zayıf tüketim rakamlarının geride kaldığını varsayan ana senaryomuzda, büyüme destekleyici politikaların da desteğiyle, düşük faiz ortamı, birikmiş talep ve konut stokundaki düşüş ile yurt içi talep tarafında da iyileşmelerin görülebileceğini düşünüyoruz. Konut stoku fazlası nedeniyle çimento talebindeki iyileşmenin yurt içi tarafta kademeli olabileceğini düşünmemize karşın, çimento şirketlerinin ihracat ağırlık büyümelerini sürdürebileceklerini ve çimento fiyatlarında beklediğimiz gecikmeli fiyat artışı ve maliyet tarafında da daha ılımlı görünümün sonucu olarak, çimento şirketlerinin operasyonel marjlarında artış, düşük faiz ortamı nedeniyle de net kar tarafında daha olumlu bir performans görüleceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla, Araştırma kapsamımızda bulunan Akçansa ve Çimsa hisseleri için tahminlerimizde yaptığımız revizyonlar sonucu, Akçansa için 8,24 TL seviyesinde bulunan hedef fiyatımızı 12,98 TL’ye, Çimsa için 8,30 TL seviyesindeki hedef fiyatımızı 13,88 TL’ye yükseltirken ‘TUT’ yönünde bulunan tasviyelerimizi de ‘AL’ olarak güncelliyoruz.
Akçansa’nın hissedarı Heidelberg'in dağıtım ağı sayesinde kapasitesini yurt dışı pazarlara kolayca kaydırabilmesi, nispeten düşük borç seviyesi ve etkin işletme sermayesi yönetimi ile ön plana çıkabileceğini düşünürken Çimsa’nın İspanya’da beyaz çimento fabrikasını satın almasıyla küresel olarak beyaz çimento’da en büyükler arasına girecek olması doğrultusunda, söz konusu yatırımı hisse performansını pozitif etkileyecek en büyük katalistler arasında görüyoruz. Ayrıca, Kanal İstanbul Projesi, Suriye'nin kuzeyinde oluşturulması planlanan güvenli bölgede yapılması planlanan konut projeleri ve kentsel dönüşüm projelerinin çimento sektörünün büyümeye yönelik beklentileri desteklemesini bekliyoruz.
*İhracat ağırlıklı büyüme ön planda olacak. 2019 yılının 10 ayında çimento üretiminde önceki yıla oranla %25‘lik bir düşüş yaşanırken, söz konusu dönemde üretilen çimentonun yaklaşık %19,4’ü ihracata konu oldu. Ocak-Ekim döneminde iç satışlarda %32,7 azalma yaşanırken, çimento ihracatında ise %45,8’lik artış gerçekleşti. Hatırlanacağı üzere, 2018 yılının ilk aylarında mevsim normallerinin üzerinde sıcak bir kış geçirilmesi sebebiyle, 2018 ilk 6 ayında satışlar beklenenden fazla artış göstermişti. Hem bu mevsim etkisinin getirdiği yüksek baz etkisi, hem de söz konusu yılın son 5 ayında görülen küçülmenin etkisiyle, çimento iç satışlarında yıllık daralmalar devam etti.
Ancak, bu zayıf baz etkisine ilaveten, ekonomide güçlenen yeniden dengelenmeyi de dikkate aldığımızda, sektörde önümüzdeki dönemde toparlanma eğiliminin hakim olacağını düşünüyoruz.