Akçansa
‘Yurt dışı pazarlara kolay erişimi ile ön plana çıkabilir’
Enerji maliyetlerindeki artışlar ve yurt içindeki zayıf talep ortamının da etkisiyle çimento fiyatlarında artışların yapılmadığı 2019, marjların gerilediği zor bir yıl oldu. 2019’u iç pazarda %30 daralma ile tamamlaması beklenen sektörde, konut faizlerinin %1’in altına inmesi ve Merkez Bankamızın bu yıl da politika faizlerinde indirime devam edeceği beklentisiyle, konut satışlarında gözlenen toparlanmanın güçlenmesini bekliyoruz. Ancak, konut stoku fazlası nedeniyle çimento talebindeki iyileşmenin yurt içi tarafta kademeli olabileceğini düşünmemize karşın, ihracat ağırlıklı büyümenin ön planda olacağını düşünüyoruz. Kademeli iyileşme senaryomuzda, en zayıf tüketim rakamlarının görüldüğü varsayımıyla, hem enerji maliyetlerindeki ılımlı seyir hem de çimento fiyatlarında gecikmeli fiyat artışlarının görülmesini beklediğimiz 2020’de, Akçansa’nın FAVÖK marjında yıllık 2,8 puanlık artış görüleceğini düşünüyoruz.
Akçansa’nın 2020’de dış pazardaki güçlü konumunu sürdürmesinin yanı sıra, düşük borç seviyesi ve etkin işletme sermayesi yönetimi ile ön planda kalabileceğini düşünüyoruz. Tahminlerimizde yaptığımız güncellemelerin ardından Akçansa için 8,24 TL seviyesindeki hedef fiyatımızı 12,98 TL’ye, ‘TUT’ olan tavsiyemizi de AL’a yükseltiyoruz.
Ayrıca, Kanal İstanbul projesi ile ilgili gelişmelerin hisse performansını destekleyici en büyük katalist olarak görüyoruz.
Heidelberg'in dağıtım ağı sayesinde yurt dışı pazarlara kolayca erişim. Çimento talebindeki iyileşmenin yurt içi tarafta kademeli olacağını beklememize karşın, şirketin hissedarı Heidelberg'in dağıtım ağı sayesinde yurt dışı pazarlara kolayca erişim sağlamasıyla güçlü konuma sahip olduğunu düşünüyoruz. Şirket yurt içi pazarın zayıf olduğu durumlarda, hissedarı Heidelberg sayesinde satışlarını yurt dışı pazarlara kolayca yönlendirebiliyor. Yurt içi satışlar toplam satışların 2017’de %88, 2018’de %81’ini oluştururken geçen yıl zayıf talep ortamı nedeniyle 3Ç sonu itibariyle %60’a gerilerken, şirket satışlarını ihracata yönlendirdi. Dolayısıyla 2017 ve 2018’de yurt dışı satışlar toplam satışların sırasıyla %12 ve %19’unu oluştururken, 9A19 itibariyle %40’a yükseldi. Şirketin 2020’de zayıf yurt içi talep ortamı nedeniyle, klinkerin yanı sıra katma değeri yüksek olan çimento satışlarına yönlendirerek dış pazardaki güçlü konumunu sürdüreceğini ve yurt dışı satışların toplam satışların %45’ine ulaşacağını düşünüyoruz. Ayrıca, şirketin ABD pazarına yönelme yönünde de stratejisi bulunuyor.
2020’de marjlarda iyileşme olacağına inanıyoruz. Özellikle hükümetin altyapı harcamalarının azalmasıyla zayıf yurt içi çimento talebi, enerji maliyetlerindeki artış ve fiyat baskısı nedeniyle 2019 zor bir yıl oldu. 2020’de yurt içi çimento talebinde kademeli iyileşme öngörmemize karşın, Akçansa’nın ihracat pazarlarına yönelerek ihracat gelirlerini desteklemeye devam edeceğini düşünüyoruz. Ayrıca, geçtiğimiz yıl iç piyasadaki zayıflık çimento fiyatları üzerinde baskı oluşturarak sektör oyuncularının maliyetlerdeki artışı satış fiyatlarına yansıtmasına engel olmuştu.
Ancak, 2020 için maliyet artışlarının daha stabil bir görünüm sunması ve çimento fiyatlarında beklediğimiz artışın desteğiyle operasyonel marjlarda iyileşme olacağını düşünüyoruz. 2019’u %15,2 FAVÖK marjı ile kapatmasını beklediğimiz Akçansa’nın, 2020’de düşük bazında etkisiyle FAVÖK’ün yıllık %20,3 artışla 333 mn TL seviyesinde gerçekleşeceğini ve yıllık 2,8 puan artışla %17 FAVÖK marjı kaydedileceğini öngörüyoruz. Ayrıca, faiz oranlarındaki düşüş faiz giderlerinin azalmasına neden olacağı için, net kar tarafında da iyileşme bekliyoruz. Dolayısıyla, 2020’de net karda yıllık %78 gibi güçlü artışla 127 mn TL net kar kaydedileceğini tahmin ediyoruz.