Halk Yatırım, Garanti Bankası (GARAN) hisselerine dair değerlendirmesini paylaştı 

Halk Yatırım, Garanti Bankası (GARAN) hisselerine dair değerlendirmesini paylaştı 

Halk Yatırım, bugün yayınladığı raporunda, Garanti Bankası'nın (GARAN) açıkladığı bilanço rakamlarına dair değerlendirmelerini paylaştı.

A+A-

Halk Yatırım, bugün yayınladığı Kantitatif (Sayısal) Analiz raporunda, Garanti Bankası'nın (GARAN) açıkladığı bilanço rakamlarına dair değerlendirmesini ve hissenin dönemsellik ve mevsimsellik analizlerini paylaştı.


Halk Yatırım'ın analizinde şu değerlendirmelere yer verildi; 

GARAN / Garanti Bankası 

Garanti Bankası'ın 2024 yılının ilk çeyreğinde net dönem kârı bir önceki seneye göre %41.83 artarak 22.32 milyar TL'ye yükseldi.

Garanti Bankası'ın net faiz gelirleri, geçen senenin aynı dönemine göre %20 oranında artarak 19.66 milyar TL'ye yükselmiştir. Diğer faaliyet gelirleri de 12.33 milyar TL artmıştır. Bankanın 2024 yılı ilk çeyrek aktif büyümesi %65.53 ve aktif karlılığı ise %1.29 olarak gerçekleşirken, özkaynak büyümesi %46.90 ve özkaynak karlılığı da %10.40 olarak gerçekleşmiştir. Bankanın 2024 yılı ilk çeyreğinde kredilerindeki artış 473.62 milyar TL olarak gerçekleşirken, mevduatlarındaki artış 596.58 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Böylece bankanın 2024 yılı ilk çeyreği için kredi büyümesi %67.71 artarken, mevduatlarındaki büyüme de %65.61 olarak gerçekleşti. Bankanın kredi mevduat oranı ise %77.91 olarak gerçekleşti. 

2024 yılı ilk çeyreğinde bankanın komisyon gelirleri bir önceki çeyreğe göre %208 artarak 18.73 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Bankanın F/K oranı %5.94, PD/DD oranı %2.19 olarak gerçekleşti. 

Garanti Bankası sermaye yeterlilik rasyosu %18.08 olarak gerçekleşmiştir. Banka son bir aylık dönemde %26.69 kazançla BİST 100 Endeksinin üzerinde performans gösterdi. Hisse BİST Banka endeksinin üzerinde getiri sağladı.


5 ve 20 Gün Hareketli Ortalama

En son 76 gün önce 5 günlük hareketli ortalama, 20 günlük hareketli ortalamasını yukarı yönde keserek olası bir alım sinyali verdi. 5 günlük hareketli ortalama, 20 günlük hareketli ortalamanın üzerinde seyrettiği için alım pozisyonunu koruyor. 

Commodity Channel Index (CCI)

CCI, +100 seviyesinin üzerinde ve aşırı alım bölgesinde bulunuyor. En son 3 gün önce yeniden aşırı alım bölgesine girerek yükselişin belki bir süre daha devam edebileceği yönünde işaretler veriyor.

Momentum

Momentum, aşırı alım bölgesinde bulunuyor. En son 16 gün önce yeniden aşırı alım bölgesine girmesi yükselişin bir süre daha devam edebileceği şeklinde değerlendirilebilir.

Relative Strength Index (RSI)

RSI, +70 seviyesinin üzerinde ve aşırı alım bölgesinde bulunuyor. En son 9 gün önce yeniden aşırı alım bölgesine girmesi, yükselişin bir süre daha devam edebileceği yönünde değerlendirilebilir.

MACD

MACD, hareketli ortalamasının üzerinde olması sebebiyle alış pozisyonunu koruyor. En son 9 gün önce hareketli ortalamasını yukarı yönde keserek olası bir alım sinyali verdi.

Stokastik

Stokastik, aşırı alım ya da satım bölgesinde değil. Stokastik, 80 seviyesini aşağı yönde keserek olası bir sat sinyali verdi.

 

 


Dönemsel Getiri Analizi 

Garanti Bankası günü %0.30 değişimle 132.90 seviyesinden tamamladı. Şirketin Temmuz ayı performansına bakıldığında bir önceki aya göre %26.69 değer kazandığı görülmektedir. Bir önceki yılın Temmuz ayında şirketin %37.02 değer kazandığı görülmektedir. Şirketin 3 yıllık Temmuz ayı ortalaması %14.71 seviyesindeyken aybaşından bu yana getirisi %18.24 seviyesinde bulunuyor. 3 yıllık ortalamaya bakarak, şirketin performasında Temmuz ayının sonuna kadar olumlu, önümüzdeki Ağustos ayında da olumlu seyir görülebilir. 

 

Dönemsel Yabancı Yatırımcı Analizi


Garanti Bankası şirketinde yabancı yatırımcılar 4 aydır satım pozisyonunda. Geçtiğimiz Haziran ayında yabancı yatırımcılar -1,347.32 Milyon TL net satım gerçekleştirdi. İçinde bulunduğumuz Temmuz ayının son 3 yıllık yabancı işlemleri ortalamasına bakıldığında 237.47 Milyon TL seviyesinde ve alım yönlü olduğu gözlemleniyor.Şirketin halka açık piyasa değerinin yabancı oranına bakıldığında, yabancı paylarındaki değişimin 3 yıllık ortalaması Haziran ayı için %0.14 düzeyinde olduğu görülmekte.Geçtiğimiz Haziran ayında yabancı paylarının, halka açık piyasa değeri
üzerindeki payı %-2.04 azalış gösterdi.

 


Dönemsel BIST Relatif Analizi


Şirket geçtiğimiz işlem gününü BIST 100 Endeksine göre %-0.37 negatif getiriyle tamamlamıştır. Son 3 yıllık Temmuz ayı ortalamasına bakıldığında, şirketin BIST 100 endeksine göre %2.07 pozitif getiriye sahip olduğu görülmekte. Temmuz ayında ay başına göre %13.02 göreceli getiriye sahiptir.


Sektörel Analiz

Garanti Bankası şirketinin F/K oranı 5.94 seviyesinde ve 5.58 olan Sektörel F/K oranının üzerindedir. Bununla birlikte PD/DD oranı 2.19 seviyesinde ve sektörün üstündedir. Krediler/Mevduat oranı sektörün altında olan şirketin Aktif Karlılığının sektörün üzerinde olduğu görülmektedir. Hissenin Özsermaye Karlılığı sektör ortalamasının üzerindeyken geçen yılın aynı dönemine kıyasla düşüş gösteriyor. 


Bugün alacağınız bir Garanti Bankası hissesinin son 3 yıllık Temmuz ayı getirilerinin ortalaması %14.71 olarak gerçekleşti. Aybaşından itibaren getirisi de %18.24 olarak gerçekleşti.

İlgili Haberler