Borsa İstanbul'da en çok hangi şirketler kayıp yaşadı?
Küresel piyasalarda yaşanan bu kayıplar Borsa İstanbul'un BIST 100 endeksine de yansıdı.
Endeks yılın başından bugüne kadar yaklaşık yüzde 14 değer kaybetti.
BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, koronavirüsten ötürü ilk çeyreğin dört ana sektör endeksi açısından olumsuz geçtiğini belirterek, "Banka, sınai, holding tarafında %30'larda değer kaybı yılın ilk 3 ayı için geçerli olurken hizmetler sektöründeki düşüşün daha az olduğu görüldü" diyor.
Ahlatcı Yatırım'dan Araştırma Müdürü Barış Ürkün de Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının 10 Mart'ta bildirilmesine rağmen küresel piyasalarda yaşanan panik havası ve çalkantıdan ötürü bu tarihten önce de Borsa İstanbul'da satışların yaşandığını aktarıyor.
BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Ürkün, 10 Mart sonrasında küresel olarak artan panik havasıyla Borsa İstanbul'un BIST 100 endeksinde 17 Mart'a kadar sert satışların devam ettiğini belirtiyor.
Ürkün'ün analizine göre 5 Mart-17 Mart arası BIST 100 endeksi içinde en fazla düşüş yaşayan hisselerde ilk sıralarda yüzde 27 ile Medical Park Hastaneler Grubu, yüzde 26 ile GÜBRETAŞ (Gübre Fabrikaları Türk A. Ş.), yüzde 25 ile Mavi, yüzde 24 ile ODAŞ Enerji, yüzde 23 ile Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı geliyor.
Bu dönemde sağlık alanında faaliyet gösteren Medical Park Hastaneler Grubu'nun en büyük düşüşü yaşaması dikkat çekici.
Barış Ürkün, bu yıl özel hastanelerin gelirlerinde ekonomik durgunluk nedeniyle yüzde 7'ye yakın kayıp yaşandığını, ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından ise Mart ayının sonlarına doğru hasta sayısı ve gelirlerinin yüzde 70'ten fazla düştüğünü söylüyor.
Ürkün'e göre bunda Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı genelge ile belirli kriterlere uyan tüm özel ve vakıf hastanelerinin 'pandemi hastanesi' ilan edilmesi, koronavirüs kaygısıyla diğer hastalıklar nedeniyle bu kurumlara başvuran kişi sayısında azalma yaşanması, Sağlık Bakanlığı'nın genelgesiyle acil olmayan ameliyatların ertelenmesi etkili oldu.
Gelir kaybı yaşayan hastanelerden bazıları çalışanlarına yıllık izin kullandırırken, bazılarının da ücretsiz izin kullandırmaya başladığı görüldü.
Ürkün, devletin özel hastanelere koronavirüs tedavisi için ödeyeceğini açıkladığı günlük 660 TL'nin yeterli görülmemesinin de etkili olduğunu aktardı.
En fazla para çıkışı bankalardan