Harris ve Trump canlı yayında yüzleşti, hisse senetleri zayıf düştü
ABD başkanlık tartışmasının ardından hisse senetleri düştü, dolar savunmaya geçti.
Demokrat Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Cumhuriyetçi Donald Trump'ın merakla beklenen ABD başkanlık münazarasında karşı karşıya gelmesinin ardından Çarşamba günü Asya piyasaları dalgalandı ve ABD hisse senedi vadeli işlemleri düştü.
Başkan adayları ilk münazaralarında kürtaj, ekonomi, göçmenlik ve Trump'ın hukuki sorunları üzerine mücadele etti.
Bu durum Asya ticaretinde yatırımcıları tedirgin ederken, piyasalar da önümüzdeki hafta Fed'in politika hamlelerini etkileyebilecek ABD enflasyon verilerine hazırlandı.
MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,25 düştü, S&P 500 vadeli işlemleri %0,38 azalırken, dolar geri adım attı.
Başkan Joe Biden'ın Temmuz ayında çekilmesinin ardından Harris'in başkanlık yarışına geç katılması yarışı sıkılaştırdı ve ikinci bir Trump başkanlığı beklentisiyle yapılan işlemlerin tersine dönmesine neden oldu.
Tartışmanın yakın vadeli para politikasını etkilemesi pek olası olmasa da, yatırımcılar adayların maliye politikalarına ve ekonomiye yönelik planlarına odaklanıyor.
ING'nin Asya-Pasifik bölgesel araştırma müdürü Rob Carnell, “Burada piyasalar için çok fazla bir şey olduğunu düşünmüyorum” dedi ve ekledi: “Bence Harris Trump'ı oldukça iyi yönetiyor gibi görünüyor.”
Carnell sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eğer Trump daha iyi durumda olsaydı, bundan güçlü bir dolar çıkmasını beklerdiniz. Sanırım piyasa da olaya bu şekilde bakıyor. Harris'e doğru hafif bir eğilim var.”
ABD para birimini altı emsali karşısında ölçen dolar endeksi Asya saatlerinde %0,21 düşüşle 101,43 seviyesindeydi.
Japonya'nın Nikkei endeksi %0,8 düşerken, Çin hisseleri yeniden gevşedi. Şangay Bileşik endeksi %0,75 düşerken, mavi çip endeksi %0,16 düştü. Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1 geriledi.
ABD enflasyon verisi açıklanacak
Yatırımcıların odağı, politika ipuçları için bugün ABD Çalışma Bakanlığı'nın tüketici fiyat endeksi raporuna çevrilecek, ancak Fed, istihdamın enflasyondan daha büyük bir odak noktası haline geldiğini açıkça belirtti.
Reuters anketine göre, manşet TÜFE'nin Ağustos ayında bir önceki aya göre değişmeyerek aylık bazda %0,2 artması bekleniyor.
Fed'in önümüzdeki hafta faiz oranlarını düşürmesi beklenirken, özellikle Cuma günü karışık bir işgücü raporunun merkez bankasının hangi yöne gidebileceği konusunda netlik sağlayamamasının ardından, faiz indiriminin boyutu hala tartışmaya açık.
ING'den Carnell, “Fed'i daha fazla harekete geçirmek için görmemiz gereken şey, yavaşlama/durgunluk ve özellikle de işgücü piyasasında çok daha belirgin kanıtlar olacaktır. Son istihdam raporunda bunu gördüğümüzü sanmıyorum,” dedi.
CME FedWatch aracına göre, piyasalar şu anda ABD merkez bankasının faizleri 25 baz puan düşürme ihtimalini %66 olarak fiyatlarken, 50 baz puanlık bir indirim için %34 ihtimal söz konusu.
Japonya Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Junko Nakagawa'nın yorumlarının etkisiyle yen %0,6 kadar güçlenerek dolar başına 141,51 ile Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Nakagawa yaptığı bir konuşmada, ekonomi ve enflasyonun tahminleri doğrultusunda hareket etmesi halinde merkez bankasının faiz oranlarını artırmaya devam edeceğini yineledi.
Emtia piyasalarında, petrol fiyatları bir önceki seansta %3'ün üzerinde düştükten sonra Çarşamba günü dengelendi ve OPEC+'nın bu yıl ve 2025 için talep tahminini düşürmesinin ardından son üç yılın en düşük seviyesine yakın seyretmeye devam etti.
Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,68 artışla varil başına 69,65$'dan işlem gördü. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü %0,75 artışla varil başına 66,25 dolara yükseldi.