Hazine'den IMF görüşmeleri açıklaması

Hazine'den IMF görüşmeleri açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanlığı'dan görüşmeler için Türkiye'ye gelen IMF heyetinin muhalefet parti yetkilileri ile de görüşmesi hakkında açıklama yaptı

A+A-

Hazine ve Maliye Bakanlığı'dan görüşmeler için Türkiye'ye gelen IMF heyetinin muhalefet parti yetkilileri ile de görüşmesi hakkında açıklama yaptı.

Bakanlıktan konu ile ilgili olarak yapılan açıklama şu şekilde:

"Son iki gündür bazı basın yayın organlarında, üye ülkelerin ekonomi yönetimlerine yol gösterici olmak ve uluslararası finansal sistem üzerindeki gözetim görevini yerine getirmek amacıyla gerçekleştirdiği gözden geçirme çalışmaları kapsamında ülkemizde bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcilerinin muhalefet partilerinden isimlerle toplantılar gerçekleştirdiğine ilişkin haberler yer almaktadır.

IMF Kuruluş Anlaşması’nın 4. maddesi kapsamında gerçekleştirilen ve “Madde IV Görüşmeleri ” olarak adlandırılan bu görüşmeler n tamamı muhatap hükümetlerle karşılıklı mutabakat ile belirlenmekted,r. Bugüne kadar Türk,ye’de yapılan görüşmelerin tamamı hükümet tarafı olan ilgili bakanlık yetkilileri ile paylaşılmış, tüm ihtiyaçların karşılanması ve ayarlamaların yapılması da yine Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilmiştir.

Bu anlamda gösterilen yapıcı yaklaşım ve yıllardır süregelen teamüller ortada iken IMF heyetinin, Bakanlığımızın bilgisi dışında çeşitli görüşmeler yapması tarafımızca uygun görülmemekte olup, bu hususun tekrar etmemesine yönelik olarak IMF temsilcileri ne önümüzdeki dönem için şeffaflığa azami ölçüde dikkat edilmesi yönünde gerekli uyarılar yapılmıştır.

Hal böyleyken Cumhuriyet Halk Partis ive İYİ Parti’nin her türlü şaibe ve söylentiye açık bir ortam yaratılmasına müsade etmelerini anlamak mümkün değildir. Türk ye kamuoyu IMF’den kimin medet umduğunu da görmüştür.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Durmuş Yılmaz da açıklama yaptı

İYİ Parti Ankara Milletvekili ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, IMF heyeti ile yaptıkları toplantının gizli olmadığını, heyetin kendilerini davet ettiğini söyledi. Yılmaz, toplantıda Türk Lirası'nın durumunun gündeme geldiğini belirtti.

Independent Türkçe'den Gökçen Tuncer'in haberine göre, CHP'nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ile İYİ Partili Yılmaz'ın Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileriyle yaptığı görüşmeye yönelik eleştiriler sürerken, Yılmaz görüşme talebinin IMF heyetinden geldiğini ifade etti.

Görüşmenin prosedüre uygun ve gizli olmadığını aktaran Yılmaz, Türkiye'nin 'Dördüncü Madde Konsültasyonu' çerçevesinde IMF'yi davet ettiğini hatırlatarak, 12 Eylül’de Türkiye’ye gelen heyetin ziyareti hakkında şunları söyledi:  

"Türkiye’deki ekonominin genel durumunu tespit edip diğer 186 üye ülkesiyle paylaşmak üzere yapılan bir ziyaret bu. Bunu yaparken önce ülkenin ekonomi politikasından sorumlu resmi makamlarla ve hükümetle görüşüyorlar. Arkasından Türkiye’deki sivil toplum örgütleriyle, sermayenin temsilcileriyle ve diğer ilgililerle bir görüşme yapıyorlar. Muhalefet olarak bizimle de görüşmek istediler. Dolayısıyla teklif onlardan geldi. Biz gizli bir toplantıya gitmedik. Bizim adımız, sanımız, kurumumuz belli. Bize sorulan soruları kendi perspektifimizden namuslu dürüst şekilde yanıt verdik."

Kendilerinden ekonominin genel bir değerlendirmesini istediklerini aktaran Yılmaz, "Ben kendi açımdan bu değerlendirmeyi yaptım. Bu değerlendirme de şu zamana kadar gerek parlamentoda kanun teklif tasarıları görüşülürken, gerek bütçe görüşmelerinde, gerek sosyal medyada, televizyonda vs. yaptığım, kamuoyunca bilinen görüşlerimi tekrar ettim" ifadelerini kullandı. 

'YORUM YAPMADILAR, SADECE DİNLEDİLER VE NOT ALDILAR'

Yılmaz, ekonomi hakkındaki genel değerlendirmesinin yanı sıra bazı spesifik soruların olduğunu da belirterek bunlardan birkaçını şöyle anlattı: 

'Faiz indirimine rağmen Türk Lirası neden bu kadar istikrarsız?' sorusu soruldu. Ardından ‘İçinde bulunduğunuz durumdan çıkmak için önerileriniz var mı?’ denildi. Bizim söylediklerimiz üzerine yorum yapmadılar. Sadece dinlediler ve not aldılar. Gerçek rakamları bilmediğimiz için bizim somut öneri sunmamız doğru değil.

Kamu çalışanlarına ilk yıl için yüzde 4+4, ikinci yıl için yüzde 3+3 zam yapıldı. İç talebin canlanabilmesi için bunun daha yüksek olması lazım.

Merkezi hükümet borcunun milli gelire oranına baktığımızda yüzde 32 civarında. Dolayısıyla burada bir mali alan var. Ama biz kamu-özel işbirliğinden, yap-işlet-devret’ten ne kadar yükümlülük ortaya çıktığını bilmediğimiz için bir şey söyleyemeyiz. Dolayısıyla elimizde bilgi belge yok’ dedik.
Yılmaz, toplantıda Faik Öztrak ile IMF’den üç kişinin olduğunu aktardı.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.