Hidrojene olan talep arttıkça platin daha da kıymete binecek
Dünya Platin Yatırım Konseyi'ne (WPIC) göre, gelişmekte olan hidrojen endüstrisinin artan platin talebi, 2040 yılına kadar en büyük platin talep segmenti olma potansiyeline sahip.
Dünya Platin Yatırım Konseyi'nin son raporunda, proton değişim membranı (PEM) teknolojisinin elektrik üretmek için elektrolizörler ve hidrojen (H2) yakıt hücreleri olmak üzere iki temel uygulamada platin katalizörleri kullandığını açıkladı. Yakıt hücreli elektrikli araçlar (FCEVs) hidrojen yakıt hücreleri için önemli bir pazar.
WPIC, bir PEM elektrolizörünün yenilenebilir enerjiden karbonsuz yeşil hidrojen ürettiğini söyledi. Bir FCEV yeşil hidrojenle çalıştırıldığında "tamamen emisyonsuz ulaşım" sağlayarak küresel araç filosunu elektrikli hale getirmenin bir yolu olarak bataryalı elektrikli çözümlere bir alternatif sunuyor.
Raporda ayrıca "Platin, PEM yakıt hücrelerinde kullanılan katalizördür, çünkü elektrik üretmek için hidrojeni elektronlardan ayırmak için gerekli dayanıklılığı, kararlılığı ve reaktiviteyi sağlar" deniyor.
Rapora göre, kamyon ve otobüs gibi ağır hizmet araçlarındaki yakıt hücreleri şu anda FCEV'ler için büyüyen pazara öncülük ediyor. PEM yakıt hücreleri, örneğin veri merkezlerinde veya cep telefonu direklerinde sabit veya yedek güç sağlamak için de kullanılabilir.
WPIC, karbonsuzlaştırmada yeşil hidrojen kullanımını mümkün kılan platin bazlı PEM teknolojilerinin küresel CO2 azaltma hedeflerinin %11'ine kadarını sağlayabileceğini belirtti.
WPIC, "Paris Anlaşması, küresel ısınmayı en az 2°C veya daha iyisi 1,5°C ile sınırlamak için 2050 CO2 azaltma hedefleri belirledi; PEM teknolojileri bu önemli hedeflere ulaşılmasına yardımcı olabilir" dedi.
Konsey, PEM elektrolizörlerinden ve FCEV'lerden gelen platin talebinin 2030 yılına kadar küresel talebin anlamlı bir bileşeni haline gelmesinin ve 2040 yılına kadar potansiyel olarak en büyük segment olmasının beklendiğini belirtti.
WPIC, "Hidrojenle ilgili platin talebi şu anda nispeten küçük olsa da, orta vadede önemli ölçüde artması, 2030 yılına kadar küresel platin talebinin anlamlı bir bileşeni haline gelmesi ve 2040 yılına kadar platin için potansiyel olarak en büyük talep segmenti olması bekleniyor" dedi.
WPIC, hidrojenin net sıfıra ulaşma çabalarında "çok önemli bir rol" oynayacağına ve bunu başarmak için yatırım, işbirliği ve destekleyici hükümet politikalarının yaygınlaştırılmasının yoğunlaştığına, bunun da platin talebine doğrudan fayda sağlayacağına dikkat çekti.