Hindistan Rupi'sine vergi darbesi, rekor düşük seviyede
Rupi günü önceki seanstaki 83,6875'lik kapanışına kıyasla marjinal bir düşüşle tamamladı.
Hindistan Merkez Bankası'nın müdahalesiyle baskı hafiflese de yerel hisse senetlerinden olası çıkışların para birimi üzerinde yarattığı baskı nedeniyle Hint rupisi Çarşamba günü tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi.
Rupi seansın son dakikalarında ABD doları karşısında 83,72 ile rekor düşük seviyeye inerek Salı günü kırılan 83,7150'lik bir önceki rekoru gölgede bıraktı.
Rupi günü 83,7175 ile rekor seviyedeki en zayıf kapanışla ve bir önceki seanstaki 83,6875'lik kapanışına kıyasla marjinal bir düşüşle tamamladı.
Bankacılar muhtemelen saklama müşterileri adına ABD merkezli en az iki büyük yabancı bankadan gelen dolar tekliflerinin para birimini baskıladığını söyledi.
Gösterge BSE Sensex (.BSESN), yeni sekme aç ve Nifty 50 (.NSEI), yeni sekme aç hisse senedi endeksleri günü yaklaşık %0,3'er düşüşle tamamladı.
Hükümetin Salı günü açıkladığı bütçede hisse senedi yatırımlarından ve hisse senedi türev işlemlerinden elde edilen karlar üzerindeki vergileri artırmasının ardından yerel hisse senetlerine yönelik duyarlılık azaldı.
Borsa verilerine göre, denizaşırı yatırımcılar Salı günü net bazda 350 milyon doların üzerinde Hindistan hisse senedi sattı. Bütçe açıklanmadan önce bu ay yaklaşık 5 milyar dolar yatırım yapmışlardı.
Yatırımcılar, Çarşamba günü RBI'nin müdahalesinin rupinin düşüşünü sınırlamaya yardımcı olduğunu söyledi.
Yabancı bir bankadaki ikinci bir tüccar, devlet bankalarının seansın başlarında “yoğun bir şekilde (dolar) sattığını” ve ikinci yarıda da dolar teklif ettiklerinin görüldüğünü söyledi.
Rupi üzerindeki son baskıya rağmen, RBI'nin rutin müdahaleleri volatilite beklentilerini kontrol altında tuttu.
Rupinin 1 aylık zımni volatilitesi %1,75 seviyesinde ve yaklaşık yirmi yılın en düşük seviyesine yakın seyrediyor.
DBS Bank Hindistan'ın küresel finans piyasaları genel müdürü ve saymanı Ashhish Vaidya, “Para biriminin istikrarının iyi olduğunu anlamakla birlikte, çok fazla istikrar ve piyasa güçlerinin işlemesine izin vermemek uzun vadede dengesizliklerin oluşmasına neden olabilir,” dedi.