Hollywood grev kriziyle uğraşırken Netflix küresel gücüyle kendini kurtardı
Hollywood'da pek çok yapım yaşanan grevler nedeniyle durdurulurken pek çok dizi ve filmin çekim tarihi ötelendi. Netflix ise küresel çapta ekibe sahip olduğundan sektörde grevlerden en az etkilenen şirketlerden biri oldu.
Netflix yatırımcıları, şirket Çarşamba günü çeyrek sonuçlarını açıkladığında Hollywood'da devam eden grevden kaynaklanan riskleri değerlendirecek, ancak analistler şirketin sağlam dizi hattı ve uluslararası prodüksiyon ekibi nedeniyle iyi bir konumda olduğunu söyledi.
Grevdeki Hollywood oyuncuları, grev hattındaki film ve televizyon yazarlarına katılarak, ABD stüdyolarını yapımları durdurmaya zorlarken, işçiler de TV yayıncılığı çağında ücret için mücadele ediyor.
Grevdeki bazı kişiler Los Angeles'taki Netflix ofislerini de protesto ediyor.
Ancak 2020'den bu yana en yüksek ikinci çeyrek abone sayısını bildirmeye hazırlanan yayın devi, Gal Gadot'un yakında gösterime girecek olan "Heart of Stone" ve "Too Hot to Handle, Season 5" gibi yapımları yayınlamaya devam edecek gibi görünüyor.
SVB MoffettNathanson, Credit Suisse ve Insider Intelligence analistleri, Netflix'in uluslararası prodüksiyon kabiliyetlerinin "büyük bir farklılaştırıcı" olduğunu ve içeriklerinin çoğunun greve dahil olmayan ülkelerden geldiğini söyledi.
SVB MoffettNathanson analisti Michael Nathanson, abonelerin Fransız gizem gerilimi "Lupin" ve komedi "Call My Agent!" gibi ABD dışında yaratılan programlara akın ettiği pandemi sırasında şirketin bu yeteneğini gösterdiğini söyledi.
Nathanson, Netflix'in aynı zamanda eğlence sektörünün zor durumda olan bölümlerine, yani tiyatro ve televizyon yayınlarına bağlı olmadığını da sözlerine ekledi.
Geçtiğimiz hafta üç aracı kurum Netflix'in hisselerine ilişkin notlarını yükseltirken, beşi fiyat hedeflerini yükseltti.
Netflix'in şifre paylaşımına getirdiği kısıtlama da meyvelerini veriyor ve şirket Disney+ ve Amazon'un Prime Video'sunun rekabetiyle başa çıkarken daha ucuz, reklam destekli planı daha fazla alıcı buluyor.
Araştırma şirketi Antenna'nın verilerine göre, aynı ev dışında bir hesabı paylaşan kullanıcıları ek bir ücret ödemeye zorlayan bu hamle, ABD'de en az dört buçuk yıldır en büyük dört kullanıcı ekleme gününü gerçekleştirdi.
Third Bridge analisti Jamie Lumley, "Uzmanlarımız, şifrelerini paylaştığı bildirilen 100 milyon hanenin yaklaşık %50'sini Netflix'in kendi hesaplarını oluşturmaya yönlendirebileceğini tahmin ediyor" dedi.
Refinitiv'e göre, okul tatilleri nedeniyle tipik olarak zayıf bir çeyrek olan bu dönemde Netflix'in net 1,77 milyon abone eklemesi bekleniyor. Şirket bir önceki yıl yaklaşık 1 milyon abone kaybetmişti.
Araştırma şirketi Visible Alpha'ya göre, Netflix'in Nisan-Haziran döneminde 2,7 milyon aboneyi çeken reklam destekli katmanını başlatmasının üzerinden de tam iki çeyrek geçti.
Macquarie analistleri, "Netflix'in şifre paylaşımını engellemesinin en önemli yönünün, 6,99 dolarlık reklam katmanı tabanına daha fazla kullanıcı çekmek için yaratacağı katalizör olmasını ve böylece reklamlardan daha yüksek gelir elde etmesini bekliyoruz" dedi.
Reklam destekli gelir ikinci çeyrekte muhtemelen 169,3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Insider Intelligence, Netflix'in 2023 yılı sonuna kadar 770 milyon dolar reklam geliri elde edebileceğini öngörüyor.
İkinci çeyrekte Netflix'in "Queen Charlotte" gibi hit dizileri de dahil olmak üzere bazı güçlü programları da yer aldı: A Bridgerton Story" ve "Never Have I Ever Season 4" gibi hit programlar da yer aldı.
* Hisse senedini inceleyen 43 analistin 21'i "al" veya daha yüksek bir not verirken, 20'si "tut" ve ikisi "sat" notuna sahip
* Analistlerin hisse senedi için medyan fiyat hedefi 400 $'dır
* Netflix şu anda 446 dolardan işlem görüyor