Honor: Veri gizliliği yoksa yapay zeka bir hiç
Çinli akıllı telefon üreticisi Honor, veri gizliliği olmadan yapay zekanın gücünün 'değersiz' olduğunu açıkladı.
Çinli akıllı telefon şirketi Honor'un CEO'su George Zhao, Perşembe günü CNBC'ye verdiği özel röportajda, kullanıcı verileri korunmadığı sürece yapay zekanın dönüştürücü gücünün hiçbir değeri olmadığını söyledi.
Zhao'nun yorumları Apple'ın bu ay ABD'deki belirli cihazlarda kişiselleştirilmiş yapay zeka araçlarını bu sonbaharda kullanıma sunmaya başlayacağını duyurması sonrası geldi.
Honor, kullanıcıların metin mesajlarını ve diğer bildirimleri sadece bakarak açmalarını sağlamak veya Yelp benzeri uygulamaları doğrudan navigasyon veya araç çağırma uygulamalarına bağlayarak kopyala-yapıştır adımlarını ortadan kaldırmak gibi bazı yapay zeka işlevlerini zaten entegre ediyor.
Honor, bu hafta Şangay'daki Mobil Dünya Kongresi'nde, videolarda deepfake kullanımını tespit etmek ve uzun saatler ekran kullanımı sırasında miyopluğu azaltabilecek lensleri simüle etmek için yeni yapay zeka araçlarını tanıttı.
Zhao, Honor'un yaklaşımının kişisel verileri içeren yapay zeka işlemlerini akıllı telefonla sınırlı tutmak olduğunu vurguladı. Bu aynı zamanda cihaz üzerinde yapay zeka olarak da biliniyor ve çalışmak için bulut bilişimden yararlanan yapay zeka araçlarıyla tezat oluşturuyor.
CNBC tarafından tercüme edilen Mandarin dilindeki konuşmasında Zhao, "Veri güvenliği ve kullanıcı gizliliği koruması olmadan yapay zeka değersiz hale gelecektir" dedi ve ekledi: "Bu her zaman öncelik verdiğimiz bir konu."
Zhao sözlerinin devamında "Kullanıcı verilerinin cihazı terk etmediğini söylüyoruz. Bu bizim bağlı kaldığımız bir ilke." dedi.
iPhone'un yapay zeka ürünü Apple Intelligence, cihaz üzerinde işleme kullandığını ve daha karmaşık talepler için "sunucu tabanlı modellerden" yararlandığını iddia ediyor. Apple, yeni "Private Cloud Compute"un kullanıcı verilerini asla depolamadığını söyledi.
Honor, cihaz içi yapay zekasının kendi geliştirdiği bir sistem olduğunu ve şirketin Baidu ile birlikte çalıştığını söylüyor.
Zhao, "Genel olarak benim görüşüm, yapay zekanın bugüne kadarki gelişiminin iki yönü olduğu yönünde. Bulut yapay zeka giderek daha güçlü hale geldi. Ancak cihaz üzerindeki yapay zekanın yetenekleri ve tüketicileri güçlendirmesi bakımından, giderek daha samimi ve daha anlayışlı hale geleceğine inanıyorum" dedi ve şöyle devam etti:
"Yapay zeka tüketicilere daha fazla destek verecek ve geleceğin yapay zeka dünyasıyla etkileşime girmelerine yardımcı olacak"
Zhao, OpenAI'nin ChatGPT'si gibi birçok üretken yapay zeka uygulamasının, tek bir akıllı telefonun pil kapasitesinin çok ötesinde büyük miktarlarda bilgi işlem gücü gerektirdiğine dikkat çekti.
Bu da bulut kullanmaları gerektiği anlamına geliyor ki bu da veri aktarımının güvenliği konusunda soru işaretleri doğuruyor.
Zhao, yapay zeka yeteneklerini enerji kullanımı ve veri gizliliği ile dengelemenin üreticiler için "büyük bir zorluk" olduğunu söyledi.
Daha kişiselleştirilmiş özellikler sunmak için çok sayıda kullanıcı verisi toplayan bir sistemin, sistemi kullanan bireye kıyasla "daha güçlü" bir nesne haline geldiğini söyledi.
Zhao, "Akıllı telefonların gelecekteki gelişiminde hedefimiz bireyin daha güçlü hale gelmesi" dedi ve sözlerini şöyle noktaladı:
"Bir nesne güçlendiğinde, bu onun varlığındaki bireyin küçüklüğünü ortaya çıkaracaktır. Mobil uç cihazların bireyleri güçlendirmesi ve etkinleştirmesi gerektiğine inanıyorum."