HSBC, Tesla'ya neden güvenmiyor, hedef fiyatını niçin düşürdü?

HSBC, Tesla'ya neden güvenmiyor, hedef fiyatını niçin düşürdü?

HSBC, Tesla Hedef Fiyatını Düşürdü: İşte Sebepleri

A+A-

Asya'da satışları gerileyen ve sürekli olarak fiyat indirimlerine giden Tesla'ya bir darbe de HSBC'den geldi. HSBC analistleri, Tesla (NASDAQ:TSLA) için hedef fiyatlarını 130 dolardan 118 dolara düşürdü. Bu rakam büyük bankalar arasında en düşük hedef fiyat olması açısından dikkat çeciki.

Aşağı yönlü revize edilen hedef, Tesla'nın mevcut hisse fiyatından %52'lik bir düşüş anlamına geliyor. Analistler, hisse için "Azalt" notunu koruyarak, şirketin kısa vadede karşı karşıya olduğu birçok zorluğa vurgu yapıyor.

HSBC'nin notunda, Tesla için "zorlu bir çeyrek daha" yaşandığı belirtiliyor.

Şirketin, beklentilerin %15 altında kalan işletme karı açıklaması, kısmen 622 milyon dolarlık yeniden yapılandırma giderlerinden kaynaklandı. Bu maliyetler, bazıları tarafından tek seferlik olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan, HSBC, düzenleyici kredilerin beklenenden iki kat fazla olduğunu belirterek, bu kredilerin sürdürülebilirliği konusunda endişelerini dile getiriyor.

Bu faktörler dikkate alındığında, HSBC, Tesla'nın düzeltilmiş işletme karının yine de yaklaşık %7 oranında düşük kaldığını ve karların yıllık bazda %26 düştüğünü söylüyor.

Rapora göre ana sorun, Tesla'nın otomotiv segmentinde yatıyor. Analistler, "yaşlanan model serisi ve durgunlaşan BEV pazarında artan rekabet" nedeniyle yılın ikinci yarısının da zorlu geçeceğini belirtiyor.

Ayrıca, enerji depolama (ESS) iş kolu, yıllık %160'lık güçlü hacim büyümesi gösterse de, malzeme maliyetlerindeki düşüşler nedeniyle fiyat baskılarıyla karşı karşıya kalabilir.

İleriye dönük olarak, HSBC, Tesla'nın gelecekteki projeleri, AI, Optimus ve Dojo hakkında şüpheci bir yaklaşım sergiliyor.

Analistler, 10 Ekim'deki Robotaxi etkinliğinin Tesla'nın gelecekteki potansiyelini gösterebileceğini, ancak bu girişimlerin zamanlaması ve ticari geçerliliği konusunda belirsizliklerin olduğunu belirtiyor.

Geleceğin umut vadettiğini, ancak belirsizliğin devam ettiğini ifade eden HSBC, hedef fiyat indiriminin %50:50 ağırlıklı DCF ve benzer şirket çarpanlarına dayalı bir değerleme üzerine yapıldığını belirtiyor. Elektrikli araç satışlarındaki devam eden zorluklar, model eskimesi ve rekabet baskıları göz önüne alındığında, bankaya göre Tesla'nın mevcut değeri aşırı iyimser görünüyor.

İlgili Haberler