Huawei'ye bir darbe de Çin'den
Huawei ABD ambargosundan sonra Çin'de satışlarını yükselterek bir süre eski pozisyonunu korumuştu. Fakat yeni gelen rapora göre artık Çin'de dahi satamıyor.
Bilindiği gibi Huawei ABD'de Trump döneminde casusluk suçlamasıyla karşı karşıya kaldıktan sonra çok ağır yaptırımlara uğramıştı. Bu yaptırımlar sonucunda ABD menşeili hiçbir teknolojiyi kullanamaz hale gelmişti. Daha doğrusu bu teknolojiler ile iş yapan firmaların Huawei'ye parça ve yazılım sağlaması yasaklanmıştı.
Huawei'nin kendi Kirin işlemcilerinde kullandığı ARM mimarili çekirdekler dahi bu ambargoya maruz kalıyordu. Fakat firmayı vuran en büyük etken Google Mobil Servislerinden mahrum kalması oldu. Android açık kaynak kodlu bir proje olduğu için Huawei resmi olarak Android'in en son versiyonunu dahi kullanabiliyor fakat Google Mobil Servislerinden yararlanamıyor. Bu durum Huawei telefonlarda Google'a ait Gmail ve Youtube gibi uygulamaların yüklenememesinden tutun Whatsapp ve rehber yedeğinin dahi çalışmamasına kadar uzanan kısıtlamalar gelmesine sebep oluyordu.
Huawei'nin şansı ise Google Mobil Servislerinin Çin'de zaten kullanılmaması oldu. Google Çin tarafından yasaklı bir firma olduğundan Çin'de satılan telefonlarda Android oluyor fakat Google Mobil Servisleri olmuyordu. Huawei de bunu fırsat bilerek yeni telefonlarını Çin içerisinde çok büyük kampanyalarla satışa sundu. Mesela Mate 30 serisi yarı fiyatına Çin'de satışa sunuldu ve çok büyük satış rakamlarına ulaştı. Fakat firma bu kampanyalı süreci tabi ki sonsuza kadar devam ettiremedi.
IDC'nin raporuna göre Çin içerisindeki en çok satan akıllı telefon markaları
Sonucunda da bir zamanlar Çin'in en çok satan markası olan Huawei artık Çin'de bile ilk 5 içerisinde değil. Her yılın 4 çeyreğinde de en çok satan akıllı telefon markalarını listeleyen IDC (International Data Corporation) Çin için 2021'in ikinci çeyrek raporunu sundu.
Rapora göre Çin içerisinde 1 Nisan- 30 Haziran 2021 dönemindeki üç aylık süreçte en fazla satan marka 18.6 milyon adet ile Vivo oldu. Vivo bu rakam ile Çin pazarının %23.8'ini elinde tutuyor yani neredeyse satılan her 4 telefondan 1'i Vivo markalı. Bu da aslında Çin dışında pek de tutulmayan marka için oldukça şaşırtıcı bir başarı. Büyük ihtimalle yeni Vivo V21 serisinin de bu konuda büyük bir katkısı bulunuyor.
Honor bile Huawei'yi geçti
Çin içerisinde ikinci sırada Oppo, üçüncü sırada Xiaomi ve dördüncü sırada Apple ve beşinci sırada ise Honor bulunuyor. Bu da bir zamanlar Huawei'nin alt markası olan Honor'un bile Huawei'yi geçtiğini gösteriyor. Yine de geçen yılın aynı döneminde 12.9 milyon adet satış yapan Honor'un bu yıl büyük bir düşüşle 6.9 milyon adede gerilediği görülüyor.
Çin içerisinde satış oranını en çok yükselten firma ise Xiaomi görünüyor. Geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde 9.1 milyon adet telefon satan Xiaomi bu yıl ikinci çeyrekte 13.4 milyon adede çıkmış durumda.
Kâr oranına gelince sıralama değişiyor
Elbette bu listedeki en yüksek kâr oranına sahip firmanın dördüncü sıradaki Apple olduğunu tahmin etmek hiç zor değil. Zira Apple'ın sadece çok yüksek kâr oranına sahip amiral gemisi telefonları bulunuyor. Oysa ki diğer firmaların kâr oranı çok düşük olan giriş ve orta seviye telefonlarının çok fazla sattığı bilinen bir gerçek. Bu sayede Vivo'nun yarısından az satış yapan Apple'ın Vivo'ya göre birkaç kat daha fazla kâr elde ettiği düşünülüyor.
Siz ne dersiniz, sizce Huawei'nin sonu geliyor mu? Yoksa HarmonyOS bir çıkış noktası olabilecek mi? Yorumlarda bizimle paylaşmaktan çekinmeyin.