İhracat İklimi Endeksi Ocak'ta 51,1’e yükseldi

İhracat İklimi Endeksi Ocak'ta 51,1’e yükseldi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, ocak ayında 51,1’e yükseldi. İhracat ikliminde son beş ayın en güçlü iyileşmesi gerçekleşti. Temel ihracat pazarlarında iyileşme eğilimi gözlendi.

A+A-

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, ocak ayında 51,1’e yükseldi. İhracat ikliminde son beş ayın en güçlü iyileşmesi gerçekleşti. Temel ihracat pazarlarında iyileşme eğilimi gözlendi.
Avrupa’da büyüme hız kazanırken, ABD’de üretim artışı Mart 2019’dan beri en yüksek hızda gerçekleşti. Türk imalat sektörünün en büyük pazarı olan Almanya’da üst üste ikinci ay büyüme gerçekleşti. Birleşik Krallık ve İtalya’da üretim, büyüme bölgesine geçti.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Ocak 2020 dönemi sonuçları açıklandı. Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.
Mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak açıklanan verilere göre, aralıkta 50,3 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi ocakta 51,1’e yükseldi. Son veriler, ihracat koşullarının geçen yılın ağustos ayından bu yana gerçekleşen en belirgin güçlenmeye bağlı olarak, Türk imalat sektörü ihracat koşullarında ılımlı bir iyileşmeye işaret etti. Endeksin 2020 başında gösterdiği artış, bazı temel ihracat pazarlarında gözlenen iyileşme trendini yansıttı.
ABD’de üretim artışı en yüksek hızda oldu
Avrupa’da büyüme hız kazanırken, dünyanın en büyük ekonomisinde talep koşulları güçlenmeye devam etti. ABD genelinde ekonomik aktivitenin büyüme hızı üst üste üçüncü ay arttı. ABD’de üretim artışı Mart 2019’dan beri en yüksek hızda gerçekleşti. Ocak ayında, Türk imalat sektörünün en büyük pazarı olan Almanya’da üst üste ikinci ay büyüme gerçekleşti. Ekonomik aktivitedeki genişleme ılımlı düzeyde kaydedildi, ancak 2019’un sonuna göre hız kazandı. Birleşik Krallık’ta beş ay, İtalya’da ise iki ay süren küçülme ocak ayında sona erdi ve üretim büyüme bölgesine geçti. İspanya ve Fransa’da üretim ılımlı artış kaydetmekle birlikte bu artış önceki aya göre hız kesti. Hollanda, imalat sektöründeki ılımlı düşüşe bağlı olarak, ocak ayında üretimi azalan en büyük ihracat pazarı oldu.
Orta Doğu’da Suudi Arabistan güçlü artışla öne çıktı
Orta Doğu ülkelerinden ise yılın başında karmaşık sinyaller geldi. Ekonomik aktivitede güçlü artışın devam ettiği Suudi Arabistan bölgede öne çıkmayı sürdürdü. Buna karşılık, Birleşik Arap Emirlikleri’nde üretim durgunlaşırken Mısır, Katar ve Lübnan’da ekonomik aktivite daralma gösterdi. Talep koşullarında belirgin iyileşme gerçekleşen Hindistan, ocak ayının en iyi performans gösteren ekonomilerinden biri oldu. Bu ülkede, üretim artışı son yedi yılın en yüksek düzeyinde kaydedildi. Ancak Hindistan’ın Türk imalat sektörü ihracat pazarından aldığı pay yüzde 1’in altında gerçekleşti. Diğer BRIC ülkelerinde de büyüme kaydedildi. Büyüme Rusya ve Brezilya’da hız kazanırken Çin’de ılımlı artış eğilimini sürdürdü. Türk imalat ihracatının yüzde 0,5’ini oluşturan Kazakistan için yeni oluşturulan PMI endeksi, ekonomik aktivitenin yılın ilk ayında gerilediğine işaret etti.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.