İlk 6 ayda S&P 500 ve Nasdaq'ı rekor seviyelere taşıyan 5 hisse

İlk 6 ayda S&P 500 ve Nasdaq'ı rekor seviyelere taşıyan 5 hisse

Beş hisse senedi ABD piyasalarını 2024'ün ilk yarısında %14'lük kazanca taşıdı.

A+A-

ABD hisse senetleri 2024 yılının ilk yarısını Cuma günü yıla başladıkları noktanın yüzde 14 üzerinde kapatırken, yatırımcılar kazançların çoğunu sadece beş hisse senedinin sağladığı bir rallinin darlığı konusunda artan endişelerini dile getirdiler.

Gösterge S&P 500 endeksindeki yükseliş 2023'ün ilk yarısında görülen yükselişin biraz altında kaldı ancak yine de 1990'ların sonundaki dotcom balonundan bu yana bir yılın açılış altı ayındaki en güçlü performanslardan biri oldu.

Bununla birlikte, bugüne kadarki kazancın neredeyse yüzde 60'ı sadece beş "megacap" şirket tarafından sağlandı - Nvidia, Microsoft, Amazon, Meta ve Apple. Hepsi de üretken yapay zekanın potansiyeli üzerine bir yatırımcı çılgınlığı tarafından desteklendi. Nvidia tek başına piyasanın ilk yarıdaki yükselişinin yüzde 31'ini oluşturdu.

Nvidia, Apple ve Microsoft'un ikinci çeyrekteki büyümenin yüzde 90'ından fazlasını gerçekleştirmesiyle son aylarda yükseliş daha da daraldı.

Bu durum, endeksin diğer bileşenlerinin birçoğundaki zayıf performansı maskeledi. S&P 500'ün eşit ağırlıklı versiyonu bugüne kadar sadece yüzde 4 artış gösterdi ve ikinci çeyrekte düşüş yaşadı.

Charles Schwab'da kıdemli yatırım stratejisti olan Kevin Gordon, piyasada gelişmekte olan zayıflığa dair artan işaretler olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"En büyük üyelerin endekslerde büyük kazançlar sağladığını görmek tarih boyunca alışılmadık bir durum değil, ancak piyasanın geri kalanı zorlandığında, kırmızı bayraklar o zaman ortaya çıkıyor"

Yine de bazı yatırımcılar, teknoloji hisseleri geçen yılın dördüncü çeyreğinde kısa bir süre görülen bir modeli izleyerek tersine dönmeden, düşük performans gösteren sektörlerin eninde sonunda toparlanmaya başlayacağı konusunda umutlu.

Morgan Stanley Yatırım Yönetimi'nde kıdemli bir portföy yöneticisi olan Andrew Slimmon, "Yapay zeka odadaki tüm oksijeni emdi" dedi ve ekledi: "O kadar çok maruz kaldı ki diğer alanları geride bıraktı. Bence sanayi ve finans gibi alanlarda işlerin çok iyi olduğu ancak unutulan pek çok şirket var"

Ayrıca, Temmuz ortasında başlayacak olan ikinci çeyrek kazanç sezonunun dikkatleri temelde sağlam şirketlere çekmeye yardımcı olacağı konusunda iyimser olduğunu ifade etti.

Fidelity'de piyasa stratejisi direktörü olan Denise Chisholm, "Bu, piyasanın en az 20 yıldır en yoğun olduğu dönem" dedi.

Chisholm, dotcom balonu ile yapılan karşılaştırmalardan etkilenen çoğu yatırımcının mevcut yüksek yoğunlaşma seviyesinin doğası gereği istikrarsız olduğunu varsaydığını söyledi. Ancak Chisholm, daha önce de "piyasanın çok uzun bir süre boyunca çok konsantre kaldığı" birkaç dönem olduğunu savundu.

"Bunun iyi bir şey olması gerektiğini söylemiyorum" diyen Chisholm, "Ancak veri odaklı bir yaklaşıma sahip bir yatırımcı olarak 'bu kesinlikle kötü ve eminim ve portföyümü buna yatırırdım' demek zor" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler