IMF: Türkiye ekonomisi şoklara karşı kırılgan

IMF: Türkiye ekonomisi şoklara karşı kırılgan

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin ani bir yavaşlama ya da sermeye girişlerinde duraklamaya karşı kırılgan olduğunu ve barındırdığı dengesizlikler düzeltilmediği takdirde bunun "sistemik sıkıntı" yaratabileceğini açıkladı

A+A-

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin ani bir yavaşlama ya da sermeye girişlerinde duraklamaya karşı kırılgan olduğunu ve barındırdığı dengesizlikler düzeltilmediği takdirde bunun "sistemik sıkıntı" yaratabileceğini açıkladı.

IMF'nin Cuma gecesi açıklanan raporunda şöyle denildi. "Türkiye'nin cari açığı dikkate alındığında, (son aylarda görülenden daha büyük ve kalıcı) bir ani sermaye girişi duraklaması dış açığın kapatılması için gereken büyük basınçlı bir emilim gerektirecektir, bu da negatif GSYH büyümesine yol açar."

IMF bir süredir Türkiye'nin para politikasını sıkılaştırmasını ve bu yolla büyük çaplı cari açık sorunu ile "aşırı" kredi büyümesine çözüm getirmesini istiyor. Fon bu görüşlere Kasım ayında hazırladığı raporda da yer verdi. IMF, koşulların kötüye gitmemesi şartıyla, Türkiye'nin ekonomik büyümesini bu yıl yüzde 3.8, gelecek yıl da yüzde 3.5 olarak tahmin ediyor.

Fon'un tahminlerine göre cari açığın GSYH'ye oranı ise bu yıl beklendiği gibi yüzde 7.4, 2014'te ise azalarak yüzde 7.2 olacak. IMF'nin kurum içi tahminlerine göre Kasım ayı verileri cari açık ekonomik temellere göre hesaplanan düzeylerin yüzde 1.5 ila yüzde 3'ü kadar fazla gösteriyor. Ayrıca döviz kurunun belirlenmesinde yüzde 10 ila 20 arasında hata görülüyor.

Raporda, "Bu eğilimler sürdürülebilir değildir ve çare bulunmadığı takdirde Türkiye eninde sonunda sert bir ayarlama (gereğiyle) karşı karşıya kalabilir" denildi. Türk yetkililer, cari açığın büyük ölçüde ülkenin en büyük ticaret ortağı olan Avrupa ülkelerindeki yavaş büyümeden kaynaklandığını ve Avrupa resesyondan çıktıkça açığın kapanacağını savunuyorlar. Ancak IMF bu görüşe katılmıyor ve Türkiye'nin hızlı büyümesini sürdürebilmek için tasarruflarını artırması ve rekabet gücünü iyileştirmesi gerektiğini belirtiyor

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.