İnfo Yatırım SELEC için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

İnfo Yatırım SELEC için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

İnfo Yatırım, SELEC-Selçuk Ecza için hedef fiyat ve tavsiyesini paylaştı. İşte o rapor...

A+A-

İnfo Yatırım, SELEC-Selçuk Ecza için hedef fiyatını 81 TL'de olarak belirledi. Raporda şu satırlara yer verildi:

Selçuk Ecza Deposu’nu (SELEC) 81 TL Hedef Fiyat ve %47 getiri potansiyeli ile araştırma (coverage) listemize ekliyoruz.

*Değerlememizde İndirgenmiş Nakit Akımı (İNA) kullandık. Yurt Dışı Benzer Şirketler olmasına rağmen yurt dışındaki rasyoların yüksek olması ihtiyatlı bir çarpan analizi getirmeyeceği sonucuna ulaştığımızdan çarpan analizi kullanılmamıştır.


Sektöründe Lider. Selçuk Ecza Deposu, Türkiye’nin çeşitli lokasyonlarında 111 deposu, tüm tedarikçilerle çalışan geniş ağı, hizmet kalitesi, eczanelerle olan iletişimi ve sürdürülebilir politika ile %40’a yakın pazar payına sahip. Pazar payı ile sektöründe lider olan şirkette güçlü sermaye yapısı da ön plana çıkan bir diğer unsur. Sektördeki oyuncuların genellikle aynı olması ya da yeni giren oyuncuların tutunamaması da yüksek giriş bariyerlerinden kaynaklanıyor. Selçuk Ecza Deposu, sektör içerisinde ürün çeşitliliği ile fark yaratıyor.

Yaşlı Nüfus Artıyor, Ortalama Yaşam Süresi Uzuyor. Demografik dönüşüm sürecinde olan Türkiye'de, doğurganlık ve ölümlülük hızlarındaki azalma ile birlikte sağlık alanında kaydedilen gelişmeler ardından yaşam standardının, refah düzeyinin ve doğuşta beklenen yaşam süresinin artması ile nüfusun yaş yapısı şekli değişiyor. Ulusal verilere göre Türkiye'de sağlıklı yaşam süresi de yıllara göre uzuyor. 2019 – 2021 döneminde 58,1 yıl olan bu süre 2020 – 2024 döneminde 58,4 yıla yükseldi.

Türkiye’de yaşlı nüfus olarak kabul edilen 65 ve daha yukarı yaştaki nüfus, 2018 yılında 7,2 milyon kişiyken son beş yılda %21,4 artarak 2023 yılında 8,7 milyon kişiye yükseldi. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise 2018 yılında %8,8 iken, 2023 yılında %10,2'ye çıktı. Yaşlı nüfusun 2023 yılında %44,5'ini erkek nüfus, %55,5'ini kadın nüfus oluşturdu. TÜİK verileri baz alındığında nüfus projeksiyonlarına göre yaşlı nüfus oranının 2030 yılında %12,9, 2040 yılında %16,3, 2060 yılında %22,6 ve 2080 yılında %25,6 olacağı ön görülüyor. Otalama yaşam süresinin uzaması ile 2023 yılında 65+ nüfusun %64,0'ının 65 – 74 yaş grubunda, %28,1'inin 75-84 yaş grubunda ve %7,9'unun 85 ve daha yukarı yaş grubunda yer aldığı görülüyor.

İnsan vücudunda yaşlanmayla birlikte belirgin değişiklikler meydana gelir. Belirli bir yaş sonrasında oluşabilecek insan vücudundaki fonksiyonel durumların en aza indirgenmesi adına kullanılan ilaçlar ve sağlık alanında kaydedilen pozitif yönlü adımlar ile yaşlı nüfus artışı kutu başına ilaçların artışına neden olması beklenebilir.

İlaç Satışlarının GSMH’ye Oranı Düşük Kalıyor. İlaç satışlarının GSMH’ye oranı Türkiye’de 2016 – 2022 yılları arasında %0,9 - %1,1 oranında değişiklik gösterirken, OECD’de bu oran %1,7 - %1,9 arasında. Toplam sağlık harcamalarının GSYH oranı ise 2016’da %4,6 iken 2022 yılında bu oran %4’e geriledi. Şehirleşme yapısının artması ve yaşlı nüfus artış oranı ilaç satışlarının hasıla oranlarında artmasına neden olabilir.

Sektörde Uygulanan Referans Euro Fiyatlarının Artması Beklenebilir. İlaç fiyatlarının dalgalanmasını engellemek ve sağlık sektöründe istikrar sağlamak amacıyla kullanılan dönemsel Euro kuru, her yılın ilk kırk beş günü içerisinde toplanan fiyat değerlendirme komisyonu tarafından tespit edilip Resmi Gazete'de ilan edilir ve bir yıl boyunca geçerli olmaktadır. Lakin son zamanlarda yurt içi ve yurt dışı haber akışlarına başlı olarak kur tarafında voletilite çok fazla yükselmişti.

Türkiye’de uzun yıllardır uygulanan referans fiyat ve sabit kur uygulaması ile beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 euro değeri 2024 yılında yaklaşık 17,50 TL. Volatilite kaynaklı genellikle Aralık – Temmuz döneminde gelen bu güncellemede şu an ki 17,50’lik kur sektör paydaşlarının marjlarını baskılar nitelikte. Bu kapsamda referans kurun yukarı yönlü revizyon edilmesi beklentisi kar marjını artıracaktır.

Şirketin Stok Tutma Süresi Düşüyor. Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde paranın satın alma gücündeki değişimler nedeniyle bilançoların parasal olmayan kalemleri gerçek değerlerini yansıtmazlar. Duran varlıklar, stoklar gibi kalemler elde edilme değerleriyle bilançoya girerler ve sonraki dönemlerde de o değerle bilançoda yer alırlar. Ancak yüksek enflasyon nedeniyle bu kalemlerin rayiç değeri artmıştır ve bilançodaki değer gerçeği yansıtmaz.

Bu da bilançoların şirketlerin gerçek durumunu göstermemesine yol açar. Enflasyon muhasebesi ile bu kalemler gerçek değerlerine getirilerek şirketin durumunun daha sağlıklı şekilde görülmesi sağlanır. Enflasyon muhasebesinde düzeltmeye tabi tutulacak parasal olmayan kıymetler ağırlıklı olarak bilançonun duran varlıklar ve öz sermaye kalemlerinde bulunuyor. Bunların dışında stoklar kalemi de enflasyon düzeltmesinden etkilenecek önemli kalemler arasında. Şirketin stok tutma süresinin azalması enflasyon muhasebesi kaynaklı önemli bir unsur olarak da öne çıkıyor. Şirketin Alacak Devir Süresinin kısalması da sürüm ve faaliyetlerin daha güçlü ilerleyebilmesi açısından ön plana çıkan faktörlerden.

İlgili Haberler