ING, altın fiyatlarında yükselişin başlayacağı tarihi açıkladı

ING, altın fiyatlarında yükselişin başlayacağı tarihi açıkladı

ING Emtia Stratejisti Ewa Manthey'e göre altın fiyatları yeni bir yükselişe hazırlanıyor

A+A-

ING Emtia Stratejisti Ewa Manthey'e göre yatırımcılar Fed faiz indirimlerine odaklanırken, fonlara yönelik altın girişleri ve merkez bankası alımları jeopolitik risk ortamında destek sağlamaya devam edecek ve altın fiyatları dördüncü çeyrekte zirveye çıkacak.

ing-emtia-stratejisti-ewa-manthey2.png

Bankanın aylık güncellemesinde Manthey, ABD'de resesyon korkusunun artmasıyla hafta başında küresel hisse senetlerindeki satışlarla birlikte altının da düştüğünü kaydetti. "Bu tür belirsizlikler sırasında genellikle güvenli bir liman olan altın, diğer varlıklardaki marj çağrılarını karşılamak için olası tasfiyelerin ortasında Pazartesi günü sert bir şekilde satıldı" dedi.

Manthey, "İleriye baktığımızda, süregelen jeopolitik belirsizlikler ve ABD Fed'in faiz indirimi beklentileri arasında altının bir kez daha ayağa kalkması gerektiğine inanıyoruz" dedi. "Pazartesi günkü keskin düşüşe rağmen altın bu yıl şu ana kadar yaklaşık %15 yükselişte ve merkez bankası alımları, Asyalı tüketiciler ve Fed'in faiz indirimine yaklaştığı beklentileri sayesinde bu yılın en iyi performans gösteren emtialarından biri. Merkez bankalarının ve Asyalı tüketicilerin güçlü iştahı nedeniyle Temmuz ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı."

 

"Bir konsolidasyon aşamasından sonra altının yükseliş momentumunu koruyacağına inanıyoruz" diye ekledi.

Manthey, altın yatırımcılarının dikkatinin doğrudan Fed'in beklenen faiz indirimlerinin ölçeği ve zamanlamasına odaklandığını yazdı.

"Fed, temel politika faiz oranını geçen Temmuz'dan bu yana yüzde 5,25 ile yüzde 5,5 arasında (yirmi yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesi) hedef aralığında tuttu" dedi. "ABD'li ekonomistimiz şimdi Eylül ayında 50 baz puanlık bir kesinti ve ardından gelecek yaza kadar bizi %3,5 civarındaki Fed fonlama oranına geri döndürecek 25 baz puanlık bir dizi hamlenin takip edeceğini öngörüyor." ifadelerini kullandı. 

Merkez bankası alımlarının Haziran ayında nispeten güçlü kaldığını, Dünya Altın Konseyi verilerinin ay boyunca 12 ton net alım gösterdiğini belirtti.

“Haziran ayındaki alımlar bir kez daha gelişen piyasa merkez bankalarının öncülüğünde gerçekleşti. Özbekistan ve Hindistan, ay içinde altın rezervlerine 9 ton ekledi" dedi. “Ancak Çin'de son aylarda altın alımlarında yavaşlama görüldü. Çin Halk Bankası, Temmuz ayında art arda üçüncü ay rezervlerine altın eklemedi.”

cin-uc-aydir-altin-almiyor.png

Manthey, Haziran ayındaki en büyük satıcının 12 tonu nakde çeviren Singapur olduğunu ve "altın rezervlerini Haziran ayında en az 2000 yılından bu yana en fazla azalttığını" söyledi.

ing-emtia-stratejisti-ewa-manthey-4.png

"Brüt alım ve satışlar geçen yılın aynı dönemine göre daha düşük olmasına rağmen, alım gücü bu yıl devam ediyor" dedi. 'Merkez bankaları, 2022'deki 1.082 tonluk rekor seviyenin ardından 2023'te 1.037 ton altın ekledi - tarihin en yüksek ikinci yıllık altın alımı. Ancak, mevcut ekonomik ortamda ileriye dönük olarak merkez bankası talebinin hala güçlü kalmasını bekliyoruz.”

aylik-fonlarda-degisim.png
Manthey ayrıca fonların son dönemdeki pozitif akış çizgisini sürdürdüğüne de dikkat çekti.

"WGC'nin verilerine göre, Mayıs 2023'ten bu yana en güçlü ayı takiben küresel altın ETF'leri art arda iki ay boyunca giriş gördü" diye yazdı. “Haziran ayında Avrupa ve Asya'daki kayda değer alımlar, Kuzey Amerika'dan çıkışları dengeledi. Haziran ve Mayıs aylarındaki girişler, küresel altın ETF'lerinin yılbaşından bugüne kayıplarını 6,7 milyar ABD Doları (-120 ton) ile sınırlandırmasına yardımcı olsa da, bu, 2013'ten bu yana yılın en kötü ilk yarısı olmaya devam ediyor; hem Avrupa hem de Kuzey Amerika yoğun çıkışlar görürken, Asya en büyük altın çıkışı oldu. girişlerin olduğu tek bölge.”

 

Manthey, "Yatırımcıların altın ETF'lerindeki varlıkları genellikle altın fiyatları arttığında artar ve bunun tersi de geçerlidir" dedi. “Ancak, altın ETF varlıkları 2024'ün büyük bölümünde düşüş yaşarken, spot altın fiyatları yeni zirvelere ulaştı. ETF akışları nihayet Mayıs ayında pozitife döndü.”

ING, jeopolitiğin fiyat hareketlerini yönlendirmeye devam etmesi nedeniyle altının dördüncü çeyrekte zirveye ulaşacağına inanıyor. "Ukrayna ve Orta Doğu'daki savaş ve ABD ile Çin arasındaki gerginlikler, güvenli liman talebinin kısa ve orta vadede altın fiyatlarını desteklemeye devam edeceğini gösteriyor" dedi. “Bizim görüşümüze göre, Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimi ve uzun zamandır beklenen ABD Fed faiz indirimi de yıl sonuna kadar altının yükseliş ivmesini artırmaya devam edecek. Merkez bankalarının da destek sunması gereken varlıklarını artırmaya devam etmesi bekleniyor."

ing-emtia-stratejisti-ewa-manthey-3.png

Altının üçüncü çeyrekte ortalama 2.380 dolar seviyesinde olduğunu ve fiyatların dördüncü çeyrekte 2.450 dolar/ons seviyesinde zirveye çıktığını, bunun sonucunda da yıllık ortalama 2.301 dolar/oz'a ulaştığını görüyoruz.

ING, spot altının üçüncü çeyrekte ortalama 2.380 dolar olacağını, ardından fiyatların 4. çeyrekte ons başına 2.450 dolar ile zirve yapacağını öngörüyor.

İlgili Haberler