İngiltere ekonomisi durma noktasında
İngiltere ekonomisi tüketicilerin Brexit referandumu endişeleriyle durma noktasına geldi
İngiltere'de hizmet sektörü üzerine yapılan bir ankete göre ülke ekonomisi, Haziran ayında Avrupa Birliği'nden çıkıp çıkmamaya dair yapılacak referandum öncesi tüketicilerin yaşadıkları endişeler nedeniyle durma noktasına geldi.
Markit tarafından yapılan ankete göre geçen ay görülen zayıflığın kalıcı olması durumunda birinci çeyrekte yüzde 0.4 büyüyen İngiltere ekonomisinin ikinci çeyrekte yalnızca yüzde 0.1 büyümesi bekleniyor.
İngiltere ekonomisi geçen üç yılda dünyanın diğer büyük ekonomilerine göre daha hızlı bir performans gösterdi. Fakat küresel ekonomik zayıflama ve ülkenin AB'deki geleceğine dair belirsizlikten zarar gören ekonomi geçen yıldan bu yana zayıfladı.
Markit verilerine göre İngiltere'de hizmet sektörü Nisan ayında 53.7'den 52.3'e gerileyerek son üç yılın en yavaş büyümesini kaydederken, Reuters anketine katılan ekonomistlerin en düşük tahminlerinin bile altında gerçekleşti.
Şirketler küresel ekonomideki zayıflık ve referanduma dair belirsizliğin, ekonominin en temel taşı olan tüketicileri endişeye sevk ettiğini belirtiyor.
Markit baş ekonomisti Chris Williamson, "Nisan ayı rakamları geçmişte İngiltere Merkez Bankası'nı (BOE) ekonomik büyümeyi desteklemek için endişelenmeye başladığı noktaya gönderen seviyelere geldi" dedi.
Birçok ekonomist, seçmenlerin 23 Haziran'da AB'den ayrılmaya yönelik oy kullanmalarının İngiliz ekonomisine en azından kısa vadeli bir darbe vurabileceğini ve BOE'nin zaten rekor düşük seviyede olan faizleri daha da indirebileceğini veya varlık alım programını genişletmesine neden olabileceğini düşünüyor.
Fakat İngiltere'nin birlikten ayrılması anlamına gelen "Brexit" yönünde bir sonuç poundu zayıflatarak enflasyonun yükselmesine ve dolayısıyla BOE'nin adım atmamasına neden olabilir
YORUM YAZ