İngiltere'de enflasyon beklentilerin altında kaldı, Avrupa borsaları yükseldi 

İngiltere'de enflasyon beklentilerin altında kaldı, Avrupa borsaları yükseldi 

Avrupa borsaları Çarşamba günü bölgedeki yatırımcıların ABD ve İngiltere'den gelen önemli enflasyon verilerini değerlendirmesiyle yükselişle kapandı.

A+A-

Avrupa Borsalarının ortak göstergesi niteliğindeki Stoxx 600 endeksi seansı %0,43 yükselişle tamamlayarak bu hafta ihtiyatlı olumlu havayı sürdürdü. Seyahat ve eğlence hisseleri %2,89 artarken, madencilik hisseleri %0,97 düştü.

İsviçre bankası UBS, ikinci çeyrek için net kar tahminlerinin önemli ölçüde üzerinde olmasının ardından %5,29 oranında artış gösterdi.

Ulusal İstatistik Ofisi'nin verilerine göre, İngiltere'de enflasyon Temmuz ayında yüzde 2,2 artış gösterdi. Beklentilerin biraz altında kalsa da İngiltere Merkez Bankası'nın yüzde 2'lik hedefinin biraz üzerine çıktı.

Reuters anketine katılan ekonomistler, manşet tüketici fiyat endeksinin %2,3 seviyesinde gelmesini bekliyorlardı.

İngiltere Merkez Bankası'nın geçen ay faiz oranlarını 25 baz puan düşürmesinden bu yana ilk kez bir önceki ayın üzerinde bir artışı ifade etti. Merkez bankası için önemli bir gösterge olan hizmet enflasyonu %5,7'den %5,2'ye düştü.

Amerika'da enflasyon da beklenenden biraz daha düşük geldi. ABD tüketici fiyatları endeksi temmuz ayında aylık %0,2, yıllık ise %2,9 artış kaydetti.Dow Jones'un anketine katılan ekonomistler, sırasıyla %0,2 ve %3'lük enflasyon bekliyordu.


Bu gelişmelerin ardından İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,56, Almanya DAX endeksi yüzde 0,41 ve Fransa CAC 40 endeksi yüzde 0,79 oranında yükselişle kapandı. 


Bu, Salı günü yayınlanan ABD üretici fiyat endeksinin toptan eşya fiyatlarının geçen ay %0,1 arttığını göstermesinin ardından geldi. Dow Jones konsensüs tahminlerine göre ekonomistler Temmuz ayında verinin aylık %0,2 artış göstermesini bekliyorlardı.

Yatırımcılar şimdi baskıların Fed'in Eylül ayında 25 veya 50 baz puanlık bir faiz indirimine işaret edip etmediğini değerlendiriyor. CME'nin FedWatch aracına göre piyasa fiyatlandırması, ilkinin olasılığının %58,5, ikincisinin olasılığının ise %41,5 olduğunu gösteriyor.

ABD hisse senetleri Çarşamba günkü enflasyon açıklamasının ardından karışık bir seyir izledi.

Asya-Pasifik piyasaları, Yeni Zelanda Merkez Bankası'nın gösterge kredi faiz oranlarını düşürmesi ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida'nın Eylül ayında istifa edeceğini açıklamasıyla gece boyunca karışık bir görünüm sergiledi.

 

İlgili Haberler