İngiltere'de enflasyonda şaşırtan düşüş 

İngiltere'de enflasyonda şaşırtan düşüş 

İngiltere enflasyonu, İngiltere Merkez Bankası'nın üç yıldan uzun bir süredir ilk kez hedefinin altında kalarak %1,7'ye keskin bir şekilde düştü

A+A-

Ulusal İstatistik Ofisi Çarşamba günü, İngiltere'deki enflasyonun Eylül ayında %1,7'ye keskin bir şekilde düştüğünü ve Ağustos ayındaki %2,2'den %1,9'a düşme beklentilerini aştığını söyledi.

Enerji, gıda, alkol ve tütünün oynak etkisi hariç çekirdek enflasyon, Ağustos ayındaki %3,6'dan ve Reuters anketinin %3,4 tahmininin altında kalarak ay için %3,2 olarak gerçekleşti.

Ekonomistlerin İngiltere Merkez Bankası'nın Kasım ayında faiz indirimi yapmasının daha olası göründüğünü söylemesiyle İngiliz sterlini, ABD doları ve euro karşısında düştü.

Ulusal İstatistik Ofisi Çarşamba günü, İngiltere'deki enflasyonun Eylül ayında %1,7'ye keskin bir şekilde düştüğünü söyledi.

Reuters anketine katılan ekonomistler, Nisan 2021'den bu yana İngiltere Merkez Bankası'nın %2 hedefinin altına ilk kez düştüğünde, manşet faiz oranının ay için %1,9'a çıkmasını bekliyordu.

Enflasyon son dört aydır bu seviyenin etrafında seyrediyor ve Ağustos ayında %2,2 olarak gerçekleşti.

Enerji, gıda, alkol ve tütünü hariç tutan çekirdek enflasyon, Ağustos ayındaki %3,6'dan ve Reuters anketinin %3,4 tahmininin altında kalarak ay için %3,2 olarak gerçekleşti.

İngiltere ekonomisinin baskın kısmı olan hizmet sektöründeki fiyat artışları, Ağustos ayındaki %5,6'dan geçen ay önemli ölçüde düşerek %4,9'a geriledi ve şu anda Mayıs 2022'den bu yana en düşük oranına ulaştı.

Çekirdek ve hizmet enflasyonu, İngiltere Merkez Bankası politika yapıcılarının Kasım toplantısında faiz oranlarını tekrar düşürüp düşürmemeyi değerlendirirken dikkat etmesi gereken önemli noktalar.

Etiketler :
İlgili Haberler