'İnşaat sektöründen 1,8 milyon kişi ekmek yiyor'

'İnşaat sektöründen 1,8 milyon kişi ekmek yiyor'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, inşaat sektörünün istihdam oluşturma noktasında önemli bir rolü oynadığını belirterek, “İstihdam açısından bakıldığında inşaat sektörü, 1 milyon 857 bin kişinin ekmek kapısı haline gelmiş bulunmaktadır" dedi.

A+A-

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Genel Kurulu’nun 25. Olağan Genel Kurul toplantısına katıldı.
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın (İNTES) 25’inci olağan Genel Kurulu’nun açılışında Bakan Çağlayan İNTES'in 50. kuruluş yılını da kutladı.

Toplantıda konuşma yapan Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türk Müteahhitlik sektörünün 102 ülkede faaliyet gösterdiğini vurgulayarak, “İnşaat sektörüne hizmet etmeyi bir onur olarak görüyorum” dedi. Geçtiğimiz gün, müteahhitlik sektörünün tüm dünyada üstlendiği projelerin bedelinin 263.8 milyar dolar olduğuna yönelik açıklama yaptıklarını anımsatan Bakan Çağlayan, “Bugün Türkmenistan’da alınan işle bu rakam 264 milyar dolara yükseldi. Bu Türkiye adına büyük bir başarı” diye konuştu.
Son 10 yılda 220 milyar dolarlık iş üstlenildiğini ifade eden Bakan Çağlayan, sektörün bugüne kadar üstlendiği projelerin yüzde 80’inin son 10 yılda alındığını vurguladı. “Bu sektörün dinamizmini en açık şekilde ortaya koyuyor” diyen Çağlayan, şunları kaydetti:
“İşin asıl aktörleri Türkiye’nin bayrağını 102 ülkede bir iş hacmiyle yükseltmiş bulunuyor. Müteahhitlik sektöründe, dünyada ilk 100 firma içinde 5 firmanın yer alıyor. 2012 yılında ortalama alınan iş miktarı 55 milyon dolara yükseldi. Fakat bu sene adeta bir rekor kırdık. 2013 yılında Türk müteahhitlik sektörünün dünya da almış olduğu işlerle beraber ortalama her bir iş 100 milyon dolar. Bu çerçevede müteahhitlik sektörümüzün almış olduğu işlerin hacmi büyüklüğü, niteliği, kalitesi bunlarında değiştiğini en iyi bize rakamlar anlatıyor.”
Çağlayan, son 12 yılda siyasi istikrarın, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmanın sonucunda oluştuğunun altını çizerek, “Bunlar büyük bir emeğin sonucudur. Bunlar büyük devlet olmanın yeni Türkiye’nin koymuş olduğu hedeflerin bir sonucu. Şunu söyleyeme çalışıyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin nereden nereye geldiğini göstermeye çalışıyorum. Gelmiş olduğumuz nokta çok önemli. Bunlar yetmez, bunlar bizi kesmez. Şimdi 2023 hedeflerimiz var” diye konuştu.
Kendileri için 2023 yılının önemli olduğunu belirten Bakan Çağlayan, müteahhitlik sektörünün sadece Türkiye’ye döviz getirmediğini, başka yollarla da döviz sağladığını anlattı.
İstanbul’da yapılacak havaalanına da değinen Çağlayan, 2023 yılında koyulan hedeflerin önemli alt yapı desteği ile geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. 2023 yılına kadar Türkiye’nin elektrik üretimi iki katına çıkarılması gerektiğini ifade eden Çağlayan, bu alanda da önemli yatırımlar yapacaklarını dile getirdi.
Türkiye’nin ulaşım sektöründe yaptığı yatırımların tüm dünyada takdirle izlendiğini belirten Çağlayan, 2023 yılına kadar ulaşım sektörüne yapılan alt yapı çalışmalarının da ikiye katlanması gerektiğini söyledi. Önümüzdeki süreçte bilgi teknolojileri için 10 milyar dolar yatırım yapılması gerektiğini söyleyen Çağlayan, kendisini dinleyen işadamlarına, “Önümüzdeki 10 yılda sizler için 800 milyar liralık bir pasta sizi bekliyor” diye seslendi. Bakan Çağlayan konuşmasını İNTES’ in 50 kuruluş yılının hayırlı olmasını dileyerek tamamladı.
Bakan Çağlayan’ın ardından bir konuşma yapan Bakan Çelik, dünyanın pek çok şehrinde ekonomik ve siyasi krizlerin yaşandığını Türkiye’de ise yerel seçim atmosferine girildiği bir süreçte bu genel kurulu gerçekleştirdiklerini söyledi.
Bakan Çelik, demokrasi mücadelesinde dökülen kanlar, ekonomi çıkarları uğruna yapılan savaşlar ve sanayileşme uğruna insanı bir makine olarak gören anlayışların tarihin karanlık sayfalarında yerini aldığını belirtti.
Artık her alanda insanı merkeze alan anlayışların gün geçtikçe gün yüzüne çıkmakta olduğunu belirten Bakan Çelik, “İnsanlık artık geri dönülmez bir sürece girmiş, küreselleşme olgusu dünyayı adeta küçültmüştür. Küreselleşme gerçeği insanlık adına olumlu sonuçlar doğururken diğer yandan da yaşanan sıkıntıları küresel boyutlara taşımaktadır. İşte bugün küresel ekonominin için de bulunduğu tablo bu gerçeği gözler önüne sermektedir. 1929 ekonomik buhranından sonra küresel ekonomi 2008 ‘de başlayan yeni bir krizle karşı karşıyadır ” diye konuştu.
Bakan Çelik, Türkiye’nin dünyada yaşanan ekonomik krizleri iyi okuduğunu ve buna karşı çok ciddi önlemler alan ender ülkelerden biri olduğunu belirterek, “Hayata geçirdiğimiz yapısal reformlar, aldığımız önlemler ve girişimcilerimizin büyük gayretleri sayesinde ekonomimiz kriz sürecini başarıyla yönetmiştir. Büyüme oranları açısından Türkiye AVRO bölgeleri geride bırakmıştır. İhracatta büyük başarılar elde ettik. İşsizlikle mücadelede iyi noktada olduğumuzu söyleyebiliriz. 2004’ten bu yana toplam istihdamımız 6 milyon 300 bin artmış bulunmaktadır ve toplam istihdamımız 26 milyona ulaşmaktadır” dedi.
Bakan Çelik, inşaat sektörünün istihdam oluşturma noktasında önemli bir rolü olduğunu belirterek, “İstihdam açısından bakıldığında inşaat sektörü, 1 milyon 857 bin kişinin ekmek kapısı haline gelmiş bulunmaktadır. 2012 yılında inşaat sektörümüz binde 6 oranında gelişme gösterirken 2013 yılının ilk 6 ayında yüzde 6.8 büyüdü" dedi.
Bakan Çelik, işçi ve işverenin ayrılmaz ikili olduğunu belirterek, iş yeri olmadan işçinin, işçi olmadan da iş yerinin olamayacağını söyledi. İnşaat sektörünün "İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası" açısından önem taşıdığını ve yasanın 1 Ocak 2014 yılında yürürlüğe gireceğini anımsatan Bakan Çelik, şunları kaydetti:
"Güvenli bir ortamda çalışmanın hem çalışan hem de iş yeri ve üretim açısından önemli olduğu düşüncesindeyim. Çağdaş dünyada olduğu gibi gelişmiş 15 Avrupa ülkesinde 100 bin işçide 1-1.5 ölüm oluyor. İki gün önce 'Madenciler Günü'ydü. Dün 4 madencimiz Zonguldak'ta hayatını kaybetti. 3'ü kapatılan kaçak bir kömür ocağına zorla kayıt dışı giriş yaptırılıyor ve 3 işçimiz hayatını kaybediyor. Hayat bu kadar ucuz olmamalı. İnsana bakışımız böyle olmamalı. Biz bu yasayı bu anlayışla çıkarttık. Bunu gelişmiş ülkeler düzeyine çekmemiz gerekiyor."
Çelik, inşaat sektörünün yüzde 90’ında meslek standardının belirlendiğini kaydederek, “Sertifikalandırmış elemanlarla bizim binalar yapmamız gerekiyor.Yalnız müteahhidin hesap verdiği değil, inşaatın her alanında, herkesin kendi sorumlu olduğu alanda, kurala uygun iş yaparak artık dünya inşaat sektöründe var olmamız gerekiyor” dedi.
Gündemlerinde alt işveren, kıdem tazminatı ve esnek çalışmayla ilgili konuların bulunduğunu belirten Bakan Çelik, "Son kez önümüzdeki hafta bir araya geleceğiz. Hangi konularda uzlaşı sağlanıyorsa bu konularda adım atılması gerektiği inancıyla yoğun bir şekilde sosyal taraflarla bir arada bulunacağız. Ön yargıya dayalı değerlendirmeler yapılıyor. Bu kadar önemli, geniş kitleleri ve ekonomimizi ilgilendiren alt işverenlik, kıdem tazminatı ve çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeleri kapalı kapılar ardında kimsenin yapması bu devirde mümkün mü? İşçi ve işveren sendikalarıyla ilgili beraber bu sorunlara çözüm bulmamız gerekiyor" diye konuştu.
Konuşmaların ardından İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, Bakan Çağlayan ile Bakan Çelik'e, adlarına dikilen fidanları temsil eden belgeyi takdim etti.


YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.