Intel çip tasarımcısı Arm Holdings'teki hisselerini sattı

Intel çip tasarımcısı Arm Holdings'teki hisselerini sattı

Yapay zeka yarışında rakiplerinin ardında kalan Intel binlerce çalışanının işine son vermeye hazırlanırken hisseleri yılbaşından bu yana %60 eridi. Şirketin İngiliz çip üreticisi Arm'nin hisselerini de sattığı ortaya çıktı.

A+A-

Salı günü yapılan bir düzenleyici başvuruya göre, çip endüstrisindeki yerini korumak için binlerce kişiyi işten çıkaran Intel İngiliz çip firması Arm Holdings'teki 1,18 milyon hissesini ikinci çeyrekte sattı.

Reuters'in hesaplamalarına göre Intel, Arm'ın Nisan ve Haziran ayları arasındaki hisse senetlerinin ortalama fiyatına dayanarak satıştan yaklaşık 146,7 milyon dolar elde etti.

Çip üreticisi bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, geleneksel veri merkezi yarı iletkenlerine yapılan harcamalardaki gerileme ve Nvidia gibi rakiplerinin gerisinde kaldığı yapay zeka çiplerine geçiş nedeniyle işgücünün %15'inden fazlasını azaltacağını ve temettü ödemesini askıya alacağını söyledi.

Intel, dünyanın en büyük sözleşmeli yonga üreticisi Tayvanlı TSMC'ye karşı kaybettiği teknolojik üstünlüğü telafi etmeyi amaçladığı için gelişmiş yapay zeka yongaları geliştirmeye ve üretim yeteneklerini geliştirmeye odaklandığını söyledi. CEO Pat Gelsinger yönetimindeki bu sözleşmeli dökümhane işine enerji verme çabası, Intel'in maliyetlerini artırdı ve kar marjlarını baskı altına alarak onu maliyet kesintileri aramaya zorladı.

Benchmark Co analisti Cody Acree, "Bu, yeniden yapılandırma planı ve Gelsinger'in son konferans görüşmesinde ortaya koyduğu likidite ve verimliliğe yenilenen odaklanma ile tutarlı görünüyor" dedi. Santa Clara merkezli Intel'in Haziran sonu itibariyle 11,29 milyar dolar nakit ve nakit benzerleri ve yaklaşık 32 milyar dolar toplam cari yükümlülüğü vardı.

Intel hisseleri bu yıl şimdiye kadar %59'dan fazla değer kaybetti ve 2 Ağustos'ta şirketin temettü ödemesini askıya almasının ardından %26 değer kaybetti. Salı günü genişletilmiş işlemlerde neredeyse yatay seyretti.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler